Slovenija
29027 ogledov

Jerala: Treba bi bilo razmisliti tudi o zaprtju šol

Šola Profimedia
Strokovnjaki opozarjajo, da predvideni ukrepi lahko ne bi bili dovolj za uspešno zoperstavljanje različici omikron.

Različica omikron se je začela širiti tudi pri nas in projekcije kažejo, da bi lahko že v prihodnjih dneh številke začele spet naraščati. Ker so pred nami praznični dnevi, se pristojni bojijo, da bi to lahko pomenilo dodaten zagon za širjenje okužb. Vlada je sicer sprejela dodatne ukrepe, a je težko napovedati, kako učinkoviti bodo, saj je znano, da je različica omikron precej bolj nalezljiva kot različice, s katerimi smo imeli opraviti do sedaj. 

Dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta vsem, ki bodo silvestrovali v gostilnah, svetuje, da v prvih dneh novega leta ostanejo doma. "To je okolje, v katerem snamemo maske, ker jemo in pijemo, glasno govorimo, še posebej, če je prisotna glasba. To so pogoji, zaradi katerih lahko pričakujemo, da se bodo okužbe širile," je dejal za oddajo 24ur. 

Skladno z novimi ukrepi se morajo osebe, ki se bodo udeležile silvestrovanj v notranjih prostorih izpolnjevati pogoj PCT. Pri tem hitri test ne sme biti starejši od 12 ur, lahko pa se tudi samotestirajo ob vstopu in pod nadzorom gostinca. Organizator mora ob tem zagotoviti seznam oziroma evidenčni list, iz katerega so razvidni udeleženci. Jerala dodaja, da so hitri testi bolje kot nič, a precej manj zanesljivi kot testi PCR, še posebej v primeru različice omikron. 

Tatjana Lejko Zupanc Covid-19 Zdravje Lejko Zupanc: "Če bodo oni dobro prišli skozi, bomo tudi mi."

Dr. Leon Cizelj z Inštituta Jožef Stefan IJS pričakuje, da se bo število pozitivnih testov po novem letu razmeroma hitro dvignilo. V bolnišnicah se bo to pokazalo z zamudo, kot je to že običajno, je povedal za 24ur. 

Dr. Jerala meni, da bi bilo smiselno sprejeti tudi kak dodaten ukrep. "To širjenje okužb je lahko zelo nevarno. Tako da mogoče ne bi bilo slabo, da bi razmislili tudi o tem, da se po novem letu šole za kakšen teden zaprejo.

Čeprav prve študije kažejo, da bi lahko bila različica omikron milejša, pa še zmeraj predstavlja precejšnje tveganje za zdravstveni sistem. V primeru, da bi različica dosegla necepljene in najbolj rizične skupine, bi to še vedno pomenilo precejšen pritisk na bolnišnice, ki še vedno čutijo posledice različice delta. 

Kot je povedala dr. Mateja Logar, se bo rezultat upoštevanja ukrepov pokazal glede na to, katera varianta virusa bo bolj razširjena. Pri različici delta znaša inkubacijska doba 5 dni, pri omikronu pa je podvojitveni čas okrog dva dneva. Za širjenje nove različice je tako potrebna bistveno manjša količina virusa. 

covid-19 cepivo injekcija Slovenija Ni zadržka, da se cepljeni prebolevniki ne bi cepili

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • marko345 10:26 28.december 2021.

    A bi že enkrat pustili otroke pri meru Jerala. Slovenijo okožujejo tujci, zdomci,balkanci, meje imamo odprte edini v EU, je pa res da imamo edini v EU butalsko vlado.

  • Debra_Thompson 09:57 28.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • rd2dmk2 09:04 28.december 2021.

    a res šole zapret.. aja kam pa naj gredjo ? kaj če bi šole prestavili v cerkve... tam virus ne obstaja, pa še mal česnovi kit obesite po razpelih, pa namesto z razkužilom s s sveto vodo pokapajo..banda .. ljudi ...prikaži več ste steral not v hiše, namesto da bi dal tale teden frej na smučiščih, lepo , sonce sije, svež zrak dobro dene pljučim, pa bi se folk predihal zatohlega zraka na svežem. vi pa maske in pct pa not bit. jerala. tebe zapret v žirovski rudnik.