Slovenija
21960 ogledov

Mateja Logar: To si za silvestrovanje le privoščite

prižig lučk Anže Petkovšek Okrašena Ljubljana
Ob večji razširjenosti omikrona se bo porast okužb kazal že nekaj dni po novem letu, v bolnišnicah pa po koncu prvega tedna januarja.

Na prostem silvestrovanj letos ne bo, v zaprtih prostorih oziroma lokalih pa bo ob upoštevanju določenih pogojev dovoljeno neomejeno druženje. Za vstop vanje bo potrebno predložiti negativen hitri ali PCR-test. ''Svetovalna skupina je podala mnenje, da silvestrovanja ne bi ne potekala ne v odprtih ne v zaprtih prostorih, ker vemo, da je v bližini zelo verjeten ponoven porast okužb zaradi omikrona,'' je pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19, Mateja Logar.

Kot je poudarila, gre za mnenje svetovalne skupine, odločevalci pa so se odločili ''po drugih interesih in prepričanjih.''

Tako bo potekalo silvestrovanje

Pred vstopom v notranje prostore v noči z 31. decembra na 1. januar je tako potreben hitri test ali samotestiranje ob vstopu in pod nadzorom gostinca. Organizator mora zagotoviti seznam oziroma evidenčni list, iz katerega so razvidni udeleženci. ''Na ta način zmanjšamo tveganje, da bi na praznovanje prišel nekdo z okužbo,'' je pojasnila in dodala, da to ni zanesljivo in da tveganje okužbe obstaja.

''V tem trenutku je odločitev vsakega posameznika, kaj se mu zdi pomembneje – ali to, da bo za nekaj ur tvegal okužbo, ali da bo praznoval v družinskem krogu, z ljudmi, s katerimi je tudi sicer večkrat v stiku,'' je nadaljevala.

Velja tako, da morajo vsi gostje, tako cepljeni kot prebolevniki, pred vstopom opraviti PCR ali hitri test, ki ne sme biti starejši od 12 ur. Na silvestrovo sicer delovni čas lokalov ne bo omejen.

Ta strošek je smiseln za silvestrovanje

Logarjeva priporoča samotestiranje tudi pri praznovanjih v družinskem krogu in z ljudmi izven domačega mehurčka. Kot je dejala, stane test manj kot 2,4 evra, kar je ob vseh stroških za darila zanemarljivo. 

Kaj nas čaka v novem letu?

Rezultat upoštevanja ukrepov se bo pokazal glede na to, katera varianta virusa bo bolj razširjena, je dejala Logarjeva. Pri različici delta znaša inkubacijska doba 5 dni, pri omikronu je krajša, saj je podvojitveni čas okrog dva dneva, po nekaterih izračunih tudi manj, zgolj 1,6 dneva. Za širjenje nove različice je tako potrebna bistveno manjša količina virusa, je pojasnila.

Po predvidevanjih se bo ob večji razširjenosti omikrona porast okužb kazal že pred oziroma nekaj dni po novem letu, v bolnišnicah pa po koncu prvega tedna januarja.

Skrajšana veljavnost testov

Novi omejitveni ukrepi v luči večjega in hitrejšega širjenja različice omikron omejujejo tudi časovno veljavnost testov. Veljavnost izvida testiranja s HAT testi sedaj znaša 24 ur, izvid PCR testa pa 48 ur. ''To velja za uporabnike, ne izvajalce storitev,'' je dejala Logarjeva.

V strokovni skupini so predlagali še omejitev glede na zasedenost javnega prometa, je dodala. Svetuje pa se delo od doma, kjer je mogoče. Kot je zaključila, mejni ukrepi ne bodo bistveno vplivali na širjenje omikrona v Sloveniji in ob tem pozvala k zmanjšanju števila stikov, upoštevanju ukrepov in cepljenju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • jezero 12:34 26.december 2021.

    Logarjeva je izgubila zaupanje državljanov!

  • Avatar Asterfiolla
    Asterfiolla 00:14 25.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • nenad_brigita 21:21 24.december 2021.

    Norooo..Božič 41, po hišah skrivali partizane....Božič 21, po hišah skrivamo žlahto..vsaka podobnost z vladajočimi takrat in danes NI zgolj naključna.. 👀