Slovenija
9492 ogledov

Kaj bo s ceno goriva ta teden?

Bencinska črpalka Profimedias
Kot smo že poročali, vlada bo ta teden odločala o podaljšanju regulacije cen goriv, ki poteče v sredo.

V sredo bo poteklo 12-mesečno obdobje regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest, ki jo je vlada sredi junija lani uvedla z uredbo. Večino enoletnega obdobja regulacije so bile cene obeh najbolj prodajanih pogonskih goriv v Sloveniji med nižjimi v EU. Tako je tudi zdaj, čeprav je vlada vmes že zvišala trošarine in znova uvedla dve od treh dajatev.

Regulirana cena 95-oktanskega bencina v Sloveniji je s trenutnih 1,412 evra po podatkih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) in Evropske komisije trenutno v celinski EU nižja le v Bolgariji, Romuniji in na Hrvaškem. Dizel, kjer je regulirana cena v Sloveniji trenutno pri 1,432 evra, je medtem poleg omenjenih držav cenejši še na Češkem, v Litvi in Latviji ter na Poljskem. Od slovenskih sosed so cene pogonskih goriv nižje le na Hrvaškem, kjer so regulirane cene 95-oktanskega bencina pri 1,38 evra za liter, povprečne cene dizla pa pri 1,28 evra.

Pri časniku Moje Finance so naredili izračun, kakšne bi lahko bile cene, če bo formula za določanje cen ostala nespremenjena. Iz vzorca sklepajo, da bo vlada v obdobjih, ko bodo cene goriva na mediteranskih trgih padale, trošarine zviševala, v času rasti pa jih pustila nespremenjene.

Cena bencina po 20. juniju

Tokrat pri časniku Moje Finance pri bencinu opažajo, da ni sledil vzponom cen nafte na trgih in dizlu na mediteranskih trgih.

Povprečna vrednost evra izražena v dolarjih je za spoznanje višja od povprečja prejšnjih dveh tednov, predvsem po zaslugi rasti proti 1,10 dolarja ob koncu minulega tedna. Cena izražena v evrih je tako za spoznanje nižja, kot bi bila, če se evropska valuta ne bi okrepila v primerjavi z ameriškim dolarjem.

Ob takšnih premikih na trgih pričakujejo, da se bo v torek cena bencina s trenutnih 1,415 evra znižala za približno pol centa.

Cene dizelskega goriva po 20. juniju

Pri dizlu za razliko od bencina na mediteranskih trgih zaznavajo rast cene. Upoštevajoč še gibanje evra pričakujejo, da bo v torek liter stal 1,45 evra, torej za dva centa več kot sedaj (1,432 evra).

Izračun je narejen ob predpostavki, da država ne poseže v trošarine. Če bo liter dizla stal okoli 1,45 evra, bo cena za 0,4 evra nižja kot pred letom dni.

Bencinska črpalka točenje goriva Slovenija Slovenija Uredba vlade glede cen bencina in dizla poteče. Kaj sledi?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.