Slovenija
4221 ogledov

Uredba vlade glede cen bencina in dizla poteče. Kaj sledi?

Bencinska črpalka točenje goriva Profimedia
Z 21. junijem bo poteklo 12-mesečno obdobje regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest, ki jo je vlada sredi junija lani uvedla z uredbo.

Vlada je ob uvedbi regulacije pred letom dni odpravila tudi nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv, in višino trošarin znižala na najnižjo dovoljeno raven glede na evropsko zakonodajo. Pozneje je uvedla tudi še nekatere posebne ukrepe za avtoprevoznike in kmete.

Večino enoletnega obdobja regulacije so bile cene obeh najbolj prodajanih pogonskih goriv v Sloveniji med nižjimi v EU. Tako je tudi zdaj, čeprav je vlada vmes že zvišala trošarine in znova uvedla dve od treh dajatev.

Regulirana cena 95-oktanskega bencina v Sloveniji je s trenutnih 1,412 evra po podatkih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) in Evropske komisije trenutno v celinski EU nižja le v Bolgariji, Romuniji in na Hrvaškem. Dizel, kjer je regulirana cena v Sloveniji trenutno pri 1,432 evra, je medtem poleg omenjenih držav cenejši še na Češkem, v Litvi in Latviji ter na Poljskem. Od slovenskih sosed so cene pogonskih goriv nižje le na Hrvaškem, kjer so regulirane cene 95-oktanskega bencina pri 1,38 evra za liter, povprečne cene dizla pa pri 1,28 evra.

V Avstriji so medtem povprečne cene 95-oktanskega bencina pri okoli 1,63 evra za liter, dizla pa pri nekaj manj kot 1,57 evra. Še dražji sta gorivi v Italiji, kjer so zadnje povprečne cene litra 95-oktanskega bencina pri skoraj 1,93 evra, litra dizla pa pri okoli 1,77 evra. Bolj primerljive so cene na Madžarskem, kjer je povprečna cena 95-oktanskega bencina pri 1,52 evra za liter, dizla pa pri 1,46 evra.

V večini evropskih držav so cene na avtocestnem omrežju po pojasnilih AMZS višje za okoli 20 odstotkov, tako je tudi v Sloveniji.

Pričakovati je, da bodo ukrep podaljšali

Glede na umestitev Slovenije na cenovnem zemljevidu Evrope in pomen cen goriv v košarici življenjskih potrebščin je pričakovati, da bo vlada s ponedeljkom regulacijo cen pogonskih goriv zunaj avtocestnega omrežja za določeno obdobje podaljšala.

Za trgovce z naftnimi derivati je sicer trenutni sistem ugodnejši od lanskega režima administrativno omejenih cen v času od sredine marca do konca aprila in pozneje med 11. majem in 21. junijem, zaradi katerih v Petrolu od države zahtevajo tudi povračilo nastale poslovne škode.

Si bi pa trgovci želeli vsaj občasnega usklajevanja marž z inflacijo. Čeprav se je pred časom zdelo, da bi jim država lahko prišla naproti, se to za zdaj še ni zgodilo.

Elektrika, položnica, podražitev Slovenija Vlada ni podaljšala ukrepa, položnice bodo višje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Gandi123 12:48 17.junij 2023.

    Petrolovim lopovovom ni dovolj, da nas lupijo, ko točimo gorivo..., še od države zahtevajo naš, davkoplačevalski denar. Pri lopovih ne tankam, razen ko je nuja. V treh letih za 5€, toliko, da sem prišel do naslednje, nepetrolove črpalke.

  • Avatar NickMason
    NickMason 11:02 17.junij 2023.

    žabe se kuhajo počasi,samo to je teorija zarote pravijo ovce