Slovenija
5756 ogledov

Vlada ni podaljšala ukrepa, položnice bodo višje

Elektrika, položnica, podražitev Profimedia
Vlada se je odločila, da ukrepa ne podaljša, kar pomeni, da bodo položnice od junija naprej višje.

"Ukrep znižanja stopnje davka na dodano vrednost (DDV) na dobave električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo se na podlagi veljavnega zakona izteče 31. maja 2023 in ne bo podaljšan, saj je bil ukrep sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov v času zadnje ogrevalne sezone, ko so bile razmere na trgu energentov še posebej zaostrene," so sporočili z ministrstva za finance. "Namen zakona je bil skupaj z drugimi ukrepi torej razbremeniti potrošnike visokih cen ogrevanja v času kurilne sezone. Nižja stopnja DDV pa je bila obračunana samo za energente, ki so namenjeni ogrevanju. Zdaj ob koncu kurilne sezone se je poraba energentov, ki so namenjeni ogrevanju, že zmanjšala."

Vlada zagotavlja, da spremljajo dinamično stanje na trgu energentov in temu primerno prilagajajo spremljanje ukrepov, s ciljem omilitve posledic draginje in visokih cen energentov. Vlada je že podaljšala regulacijo cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in mala in srednje velika podjetja do konca leta. "To pa pomeni, da bodo gospodinjstva, mali poslovni odjemalci in mala in srednje velika podjetja še naprej plačevala elektriko in plin po nižjih cenah, kot bi sicer, če regulacije ne bi bilo," izpostavljajo.

Položnice za elektriko, zemeljski plin in daljinsko toploto bodo od junija dalje višje. Izračunali smo, koliko bodo v povprečju višji zneski na položnicah. Višje bodo tudi cene peletov. 

Gospodinjstva prihranila od 110 do 334 evrov za električno energijo

Povprečni gospodinjski odjemalec je na letni ravni z našimi ukrepi prihranil od 110 do 334 evrov za dobavo električne energije in od 90 do 675 evrov za dobavo zemeljskega plina. Obseg podpore prebivalcem in gospodarstvu je v letu 2022 znašal okoli 2,2 odstotka bruto domačega proizvoda, v letu 2023 pa načrtujemo ukrepe v višini 1,6 odstotka bruto domačega proizvoda.

Vlada načrtuje, da bo letos gospodarstvu namenila pomoč v višini milijardo evrov. "Podjetjem bomo subvencionirali plačilo visokih cen energentov, pripravili smo dva ukrepa za ohranitev delovnih mest," navajajo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
 • Avatar pantani
  pantani 06:48 31.maj 2023.

  Od bande pričakujem vsaj 20% dvig elektrike!!!

 • 70509291 21:33 30.maj 2023.

  Distribucija in država rabijo denar za zelen prehod. Omrežja niso dovolj močna, da bi polnilne postaje postavili. Tako da bo naš bogati narod svoje avteke priklopil. Štrom bomo pa kot do sedaj uvozoli. Nek je pa itak brez veze. Bomo ...prikaži več raj na sonce prešli. Sam da bo Tavbi kaj zraven. 👏

 • Gandi123 21:22 30.maj 2023.

  Kopriva Soljatar, Onaneh, kaj vama je pacient v poli zamešal? Nore gobe?