Pod streho > Varčna hiša
53988 ogledov

Naj vas ne preseneti: Vsi bomo prejeli višje položnice za elektriko in plin

elektrika, položnice Boštjan Tacol
Približuje se datum, ko bo nehal veljati ukrep nižje stopnje davka na dodano vrednost na elektriko, zemeljski plin, daljinsko ogrevanje in les za kurjavo. Položnice bodo od junija naprej višje, razen če vlada tik pred zdajci ukrepa ne podaljša.

Lani avgusta je državni zbor sprejel zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov (ZNUDDVE). Glavno določilo zakona je začasno obračunavanje in plačevanje DDV po nižji, 9,5-odstotni stopnji za dobavo električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo in velja od 1. septembra lani do 31. maja letos.

Namen predmetnega zakona je razbremenitev gospodarstva in državljanov v času visokih cen energentov. Da bi lahko sledili temu cilju, znižana stopnja DDV velja tudi za vse pomožne storitve pri dobavi energentov, torej za vse postavke na računu za elektriko, zemeljski plin in daljinsko toploto, razen za morebitne administrativne stroške, ki jih zaračuna dobavitelj energenta, so ob sprejetju povedali na ministrstvu za finance.

Vlada bo odločala tik pred zdajci

Vlada je sredi aprila podaljšala ukrep o regulaciji oziroma zamejitvi cen elektrike in zemeljskega plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce ter mala in srednja velika podjetja vse do konca leta. Po prvotnem načrtu naj bi regulirane cene za gospodinjstva veljale do konca avgusta letos.

Odločitve o podaljšanju ukrepa, ki se nanaša na znižano stopnjo DDV, pa še ni sprejela. Na vprašanje, ali bo ukrep podaljšala in kdaj, so nam iz Ukom odgovorili, da „Vlada RS še preučuje možnost ohranjanja znižanja DDV in bo odločitev sporočila pred koncem tega meseca.“

Kakšne položnice za elektriko, zemeljski plin in daljinsko toploto lahko pričakujemo od junija dalje, bomo torej izvedeli tik pred zdajci. Tisti, ki se ogrevajo na pelete, pa se zdaj sprašujejo, ali zalogo za naslednjo kurilno sezono kupiti do konca meseca, ko še velja znižana stopnja, ali je bolje počakati, saj nekateri proizvajalci napovedujejo, da bodo cene poleti in jeseni nižje.

Položnice bodo višje za 11 odstotkov

Izračunali smo, koliko bodo v povprečju višji mesečni zneski na položnicah, če vlada ukrepa znižane stopnje DDV ne podaljša.

Iz naslova obračunane višje stopnje DDV se bodo položnice za energente podražile za 11 odstotkov. Mesečne položnice za elektriko bodo višje od nekaj evrov pa do nekaj čez 20 evrov pri večjih porabnikih. Približno za toliko bodo višje tudi mesečne položnice za zemeljski plin, če bi skozi celo leto plačevali enakomerne zneske in ne po dejanski mesečni porabi.

Trenutna cena peletov je okoli 430 evrov za tono, junija tako lahko pričakujemo, da bodo ponudniki dvignili cene vsaj za 11 odstotkov, kolikor znaša podražitev zaradi prehoda iz nižje na višjo stopnjo DDV, torej lahko predvidevamo, da se bo cena povzpela na približno 480 evrov za tono.

Cene daljinske toplote je težko primerjati, saj so zelo različne. Če izhajamo iz zadnjega podatka Agencije za energijo iz januarja letos, je bila povprečna cena za povprečnega odjemalca v stanovanju, ki porabi 6,2 MWh toplote na leto 145 evrov. Dvig stopnje DDV torej pomeni, da se bo povprečna cena povzpela na približno 160 evrov. Ob tem velja spomniti, da je uredba o omejitvi cen variabilnega dela za dobavo toplote iz daljinskih sistemov nehala veljati 30. aprila letos.

 

Komentarjev 36
  • Kondor 19:00 11.maj 2023.

    Glavno, da sankcije proti Rusiji delujejo. Na račun našega davkoplačevalskega žepa zaradi hlinjenja Laynovi.

  • 4krogci 11:48 11.maj 2023.

    trenutno je pri podalsanju znižanega ddvja samo opozicija proti (tko kot pri vsaki stvari k pač morjo bit proti pa naj bo slaba al pa dobra!)! Tko da ta cena ostane naprej! In ne delat iz tega udarnih novic!

  • Presvetli 10:24 11.maj 2023.

    Cene elektrike ostanejo enake do konc leta!Zakaj se zavaja!