Slovenija
14172 ogledov

Pomembna novica za vse odjemalce elektrike

Električna vtičnica, razdelilec zurnal24.si
Vlada je danes podaljšala regulacijo oz. zamejitev cen elektrike in zemeljskega plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce ter mala in srednja velika podjetja vse do konca leta.

Ukrep, ki je bil v veljavi že od lanskega leta, je vlada – tako je na novinarski konferenci po 45. redni seji vlade sporočil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer – podaljšala. Bistvenih sprememb pri ukrepu ni, gre zgolj za podaljšanje ukrepa, ki je že bil v veljavi. "To z drugimi besedami pomeni, da bodo gospodinjstva, mali poslovni odjemalci ter mala in srednje velika podjetja še naprej plačevala elektriko in zemeljski plin po nižjih (subvencioniranih, op. p.) cenah, kot bi jih ti odjemalci plačevali, če te zamejitve ne bi bilo. S tem ukrepom vlada gospodinjstvom, prebivalkam in prebivalcem še naprej pomaga premagovati tako imenovano energetsko draginjo. Malim poslovnim odjemalcem ter malim in srednje velikim podjetjem, ki so generator gospodarskega razvoja, pa omogoča tisto, kar dejansko ti odjemalci najbolj potrebujejo. In to je stabilno, konkurenčno ter predvidljivo okolje za svoje poslovanje vse do konca leta 2023," je izpostavil Kumer.

Bojan Kumer | Avtor: Saša Despot Bojan Kumer Saša Despot
To pa pomeni nižje cene za gospodinjstva ter konkurenčne cene za gospodarstvo, je poudaril minister. "Analiza, ki smo jo na ministrstvu naredili, je pokazala, da je stanje še vedno ostaja dovolj negotovo, da je upravičeno, da se še naprej cene navzgor zamejuje, da je pravočasno potrebno določiti najvišje drobnoprodajne cene tudi za celotno obdobje do konca letošnjega leta in da je upravičeno, da gremo v nadaljevanje oz. podaljšanje ukrepa za vse skupine, za katere smo v lanskem letu zamejili drobnoprodajne cene navzgor," je dodal Kumer. 

Minister je sicer poudaril, da država za podaljšanja ukrepa ne bo iskala dodatnih finančnih sredstev, saj so ta bila že rezervirana v finančnem okvirju proračuna, ki je bil pripravljen lani. Predviden strošek za subvencijo tako ostaja pri začrtanih maksimalnih 350 milijonih evrih na letni ravni, v praksi pa naj bi bil ta znesek nižji, je zaključil minister.

Regulacija bi se iztekla konec junija oz. avgusta

Regulacija cen bi se sicer iztekla konec junija za mala in srednja podjetja oz. konec avgusta za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in ostale zaščitene odjemalce. Zdaj bo v veljavi do 31. decembra. Enako že velja za javne zavode.

Za gospodinjstva in za porabo v skupnih prostorih je cena na megavatno uro (MWh) 118 evrov za višjo, 82 evrov za nižjo in 98 evrov za enotno dnevno tarifno postavko. Za odjemalce s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kilovatov (kW), ki niso gospodinjski odjemalci, znaša 138 evrov za višjo, 99 evrov za nižjo in 124 evrov na MWh za enotno dnevno tarifno postavko.

Maloprodajna cena zemeljskega plina za zaščitene odjemalce, torej za gospodinjske in skupne gospodinjske odjemalce ter za distributerje toplote za ogrevanje gospodinjstev, je medtem omejena na 73 evrov, za osnovne socialne službe, vrtce, osnovne šole, zdravstvene domove in za male poslovne odjemalce pa na 79 evrov na MWh. Enake cene veljajo tudi v primeru nadomestne oskrbe teh odjemalcev.

Za mikro, mala in srednje velika podjetja pa je cena elektrike za višjo tarifo 217 evrov, za nižjo 155,50 evra in za enotno tarifo 195 evrov na MWh.

Glede želje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, da bi bile regulirane cene elektrike za mala in srednja podjetja nižje od dozdajšnjih, je Kumer danes povedal, da so dobavitelji že ob uvedbi regulacije cen ali pred njo ponujali letne odkupe cen, in takratne cene so takšne, da ustrezajo obstoječi zamejitvi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.