Slovenija
8378 ogledov

Kar trije poslanci SDS Janezu Janši odrekli zvestobo

Janez Janša Profimedia
Kakšne bodo nadaljnje poteze stranke, ki jo vodi Janez Janša?

Izvršilni odbor Slovenske demokratske stranke je poslance SDS pred kratkim pozval, da podpišejo izjavo, v kateri se zavežejo, da bodo do konca aktualnega sklica Državnega zbora tako v Državnem zboru kot izven njega delovali kot člani in članice SDS in člani in članice poslanske skupine SDS. 

Logar in Irgl pričakovano, Kaloh presenečenje

Izjavo je podpisalo 24 poslancev SDS od skupno 27. Med podpisniki ni Anžeta Logarja, Eve Irgl in presenetljivo, Dejana Kaloha. Logar in Irgl sta soustanovitelja društva Platforma sodelovanja. Logar ga je ustanovil po tem, ko je na predsedniških volitvah izgubil tekmo z Natašo Pirc Musar, a vseeno prejel veliko podporo volivcev. Logar je odstopil tudi kot predsednik sveta SDS, sicer najvišjega organa stranke med kongresoma. 

Anže Logar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Napetosti v stranki

Vse od ustanovitve Logarjeve Platforme se ugiba ali bo platforma postala tudi politična stranka. Po tem, ko je izvršilni odbor stranke ocenil, da ni več nobenega dvoma, da Logar ustanavlja stranko, je predsednik stranke Janez Janša Logarja še javno pozval, da do konca leta razčisti in uredi statusne zadeve. Za izločitev iz stranke ali poslanske skupine se niso odločili, so ga pa pozvali, da odstopi sam. Logar je sicer dolgoletni član SDS, večkratni poslanec, v vladi Janeza Janše je bil zunanji minister. V javnosti eden bolj priljubljenih politikov, velja za zmerno strujo v SDS. 

Logar se na naš klic ni odzval, nedavno pa je dejal, da glede političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS ni sprejel nobene odločitve. So pa iz njegove Platforme sporočili, da na spomladanskih evropskih volitvah ne bodo sodelovali.  

Napetosti v stranki so tudi razlog, da je izvršilni odbor SDS prejšnji torek poslancem stranke predlagal podpis zaveze, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci SDS. Za podpis omenjene izjave so imeli sedem dni časa. Ustava sicer predvideva, da so poslanci predstavniki ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila stranke.

Poslanska skupina SDS | Avtor: Martina Čuk/Državni zbor Martina Čuk/Državni zbor

Kaloh moral prepustiti vodenje mestnega odbora Kanglerju

Dejan Kaloh, ki prav tako ni podpisal izjave zvestobe pravi, da dogajanja znotraj stranke ne komentira, ugiba pa se, da gre za zamero do SDS po tem, ko ga je ta aprila lani umaknila z mestja vodje mestnega odbora SDS v Mariboru. Vodenje mariborskega mestnega odbora je moral prepustiti Francu Kanglerju.

sergeja.hadner@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 60
  • Antivaxer 18:17 14.februar 2024.

    Ko sem bil sredi sedemdesetih let pri vojakih, so nas kar naprej bombardirali z notranjimi in zunanjimi sovražniki...Janezek je nekje moja generacija in zgleda, da je to s sovražniki zelo resno vzel, še več, sovražnike si kar sam ustvarja. Temu ...prikaži več pacientu ni pomoči!

  • Kmodri_ 14:33 14.februar 2024.

    Verniki vodje rumene sekte, največjega Sloweniche pacienta po mnenju avstrijskih medijev, počasi odpirajo oči in vidijo resnico....

  • jezero 14:23 14.februar 2024.

    Navaden primitiven blef!