Slovenija
9989 ogledov

Janša ga meče iz stranke, Logar to odločitev obžaluje

Anže Logar Anže Petkovšek
"Logarjeva stališča niso več stališča SDS," sporočajo s SDS. Za izključitev se kljub vsemu niso odločili.

Izvršilni odbor (IO) stranke SDS je na včerajšnji seji ocenil, da po razpravi na zadnji seji Poslanske skupine SDS ni nikakršnega dvoma več, da aktualni poslanec SDS Anže Logar ustanavlja novo stranko. Od svojih poslank in poslancev pričakujejo, da bodo spoštovali voljo volivcev ter svoj poslanski mandat dokončali v okviru stranke, za katero so volivci oddali svoj glas, so sporočili. 

"Volivci si zaslužijo odprte karte"

"V primeru, ko poslanec obstoječe stranke kljub danim zavezam volivcem in podpisani pogodbi tekom mandata ustanavlja novo stranko, ali ko se okrog t. i. novega obraza preformirajo obstoječe politične stranke, si volivci zaslužijo vsaj odprte karte. Prikrivanje tega namena vse do zadnjih mesecev pred volitvami v politični prostor vnaša namerno načrtovano zmedo. V interesu volivcev in poštene volilne tekme je, da se različne alternative pravočasno in jasno predstavijo," glede ravnanja Anžeta Logarja sporočajo s SDS. 

Logar je konec novembra odstopil z mesta predsednika sveta SDS, ker naj bi se posvetil predvsem svoji Platformi sodelovanja. To je ustanovil po lanskih predsedniških volitvah, na katerih ga je premagala Nataša Pirc Musar. Logar je sicer dolgoletni član SDS, večkratni poslanec, v vladi Janeza Janše je bil zunanji minister. Logar, ki je v javnosti eden bolj priljubljenih politikov, velja za zmerno strujo v SDS. 

"IO SDS ocenjuje, da v obstoječih razmerah ni čas za drobitev demokratičnih sil, ampak je potrebno njihovo združevanje ter aktivno ustvarjanje programske alternative stagnaciji in kaosu, ki ga ustvarja levičarska vladna koalicija" 

"Logarjeva stališča niso več stališča SDS"

IO SDS se kljub tem ugotovitvam ni odločil, da predlaga izključitev Logarja iz stranke oziroma iz poslanske skupine. "Nasprotno, obžalujemo ustanavljanje nove stranke s pomočjo kapacitet SDS ter škodljivo drobljenje sil. Ker po slovenski zakonodaji ni dopustno, da je državljan hkrati član dveh političnih strank, bo moral končno odločitev slej ko prej sprejeti poslanec sam," pravijo v SDS, kjer so Logarja pozvali, da odstopi sam. "Zaradi poštenega odnosa do volivcev in do javnosti pa je treba vedeti, da nadaljnjih nastopov in stališč poslanca Anžeta Logarja ni mogoče več avtomatično šteti za stališča SDS, ampak za stališča nove stranke v nastajanju."

Logar: Pretiravate!

"Obžalujem odločitev izvršilnega odbora stranke, ki ji pripadam že več kot 23 let. Mislim, da je prekomerna in nesorazmerna," pa je na Facebooku zapisal poslanec SDS Anže Logar. "Naj ob tem poudarim, da glede svojega političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS nisem sprejel prav nobene odločitve. To sem večkrat jasno poudaril. V času, ko zaradi nespametnih in škodljivih ukrepov vlade v Sloveniji potrebujemo predvsem dialog in sodelovanje, delitev ni pravi odgovor."

Koliko bi ustanavljanje lastne Logarjeve stranke dejansko škodovalo SDS, je vprašanje, saj bi Logarjeva stranka najverjetneje bila pripravljena sodelovati v Janševi koaliciji, če bi do te spet prišlo. "Platforma Sodelovanja ni družbeno - politični projekt, ampak družbeno - koristen poskus vzpostavitve pogojev za dialog v sicer politično razdeljeni Sloveniji. Če želimo kot družba napredovati, bomo morali sodelovati. V to trdno verjamem!" pa pravi Logar. 

Predsednik SDS pa je zatem na družbenem omrežju X zapisal, da izvršilni odbor stranke ni sprejel nobene odločitve, temveč le ugotovil dejansko stanje. Sam tako ne vidi problema, če Logar v naslednjem letu ne bo ustanovil nove stranke in bo o tem pravočasno obvestil tudi SDS, kot je po navedbah Janše tudi zatrdil stranki. Če bo temu tako, bo Logar kot poslanec SDS do konca mandata spoštoval voljo volivcev, ki so ga izvolili na listi stranke, "delali bomo skupaj, sile se ne bodo drobile in vsi bomo veseli", je navedel Janša.

V nasprotnem primeru pa se današnji odziv Logarja ne bo dobro postaral, oziroma se bo izkazalo, da gre zgolj za zavajanje javnosti, je ocenil prvak SDS.

Obenem je zatrdil, da SDS v Platformi sodelovanja ne vidi problema. "Upamo, da se bodo tam, če gre res za tako močno privlačnost preko političnih polov, poleg dveh poslancev poslanske skupine SDS, končno znašli tudi poslanci ostalih strank," je zapisal Janša. Dokler pa temu ni tako, pa lahko razprave, podobne tem v organizaciji Logarjevega društva, organizira katerikoli poslanec DZ v okviru delovnih teles DZ ali poslanskih večerov oziroma okroglih miz, ki vsakodnevno potekajo po Sloveniji.

Komentarjev 62
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:34 07.december 2023.

    Škoda besed

  • lojs 21:42 06.december 2023.

    tale logar je odličen primer kako folk razmišlja ... kot prvo ni novi obraz, je pa čalan sds . kar zna biti moteče za marsikoga ... v sds -u pač niso sami kloni , ampak so ljudje in posamezniki stranke ...prikaži veče z lastno glavo in vsi razmišlajo s svojo betico .., in ravno zato se je pojavil in tudi zato ae je pojhvil logar, ki bi bil lahko že zdavnaj izklučen, pa ni bil

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 21:18 06.december 2023.

    Sds ima volilno bazo, kakršno ima. Blazneži vidijo v Janezu mesijo. Anžeta je pa potrebno predstaviti tako, kot da ni več del stranke, v kateri je sicer ostala njegova duša. Nekateri tisti, ki tega ne vidijo, pa recimo da jim ...prikaži več Janez ni po godu, bodo morda volili Anžeta. Snežna kepa ali gmota bi bila pa z njim na veselje Janeza večja in bi z njo pomendral Slovenijo. Upam, da ne bo dovolj volilcev, ki si zgolj domišljajo, kako so pametni. In obkrožijo istovrstne kandidate na volitvah.