Slovenija > Komentarji in kolumne
18 ogledov

So jugoupokojenci novi izbrisani?

Smo po 25.671 izbrisanih iz registra stalnega bivanja dobili še 8.084 izbrisanih jugopokojnin?

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Vlada še kar ponavlja, da so pokojnine znižali le tistim, katerih pokojnine ne temeljijo na plačanih prispevkih, ampak se plačujejo iz proračuna. Torej neke vrste privilegirancem, ki so nekoč dobili darilo od političnih vladarjev.

Babica mojega sodelavca je sedem let delala v Makedoniji kot medicinska sestra. Takrat to ni bila druga država, ampak bratska socialistična republika iste države. Potem je prišla v Slovenijo, se poročila, delala do upokojitve.

Zdaj pa so ji za 140 evrov ali za šestino znižali pokojnino, saj ji “manjka” sedem let. Ko je delala v Makedoniji, je seveda plačevala prispevke.

Drug primer, o katerem smo že pisali. Uslužbenca Jugoslovanskih železnic so iz Ljubljane za sedem let poslali v Beograd, takrat glavno mesto skupne države. Njegova pokojnina je zaradi “manjkajočih” let, za katera je seveda plačeval prispevke, nižja za 174 evrov.

Brez rešitve. Vrhunec cinizma pa je, da razlike ne moreta zahtevati od srbske ali makedonske pokojninske blagajne. Še 8.082 upokojencev je v podobnem položaju.

Nisem pravnik, ampak če tukaj vse štima, potem z zakonom ne štima. Seveda lahko tem primerkom tudi rečemo, kaj so sploh rinili na jug, ali tistim, ki izvirajo od tam, kaj so rinili v Slovenijo. Lahko bi, ampak mislim, da se to za neko civilizirano državo ne spodobi.

Morda pa je teh osem tisoč jugoupokojencev samo postranska škoda, da je lahko vlada, ki ne odpira ideoloških tem, znižala borčevske in vojaške pokojnine.

Komentarjev 11
  • rolanda 20:25 23.julij 2012.

    Žalostno je, da so znižali pokojnine ljudem, ki so 4o let delali in dobosedno pri delu riskirali življenja. tu mislim na elektro monterje, kateri so na vsak klic morali ven in mnogokrat biti v vremenu v katerem niti policija ni ...prikaži več šla ven. Danes po poštenem delu bi jim pa zmanjšal. Ma naj si raje poslanci zmanjšajo. Saj edino, kar zna ta vlada uničevat podjetja in potem se še hvali koliko je naredila. Sramota. to so že drugi tako imenovani izbrisani. Žalostno da ne priznavajo stare juge saj so tudi oni otroci nje. Kaj sedaj še ni konec JJ maščevanja? kaj mora vso Slovenijo dat na kolena in potem bo on šel lepo v Avstralijo s svojo "mlado" ženo. Groza..

  • mike2 22:50 17.julij 2012.

    si pa res kot noj, ki ima glavo v pesku. Kako moreš primerjati delo v Nemčiji, ki je bila druga država, in delo v SFRJ, katere del je bila tudi Slovenija. Kaj smo se pa šli osamosvajanja, ko pa naša ...prikaži več vlada od vsega začetka ni bila sposobna urediti situacijo v samostojni Sloveniji. Brigala se je samo za svoj žep in vračanje premoženja RKC. Za nas, navadne državljane, jo pa ni skrbelo.

  • suzana.kos 17:01 11.julij 2012.

    večina komentatorjev očitno nima pojma, kaj komentira, še manj pozna problematiko...številni Slovenci so delali po nekdanji Jugi kot strokovni kadri, prijavljeni so bili v Sloveniji in so tukaj tudi živeli. veliko ljudi je bilo takšnih tudi ob sedanji meji, da ...prikaži več so se vsak dan vozili v drugo republiko delati... in plačevali v pokojninsko blagajno takrat skupne države. zdaj so ostali brez dela pokojnine in res ne razumejo kaj so storili narobe. to je point!