Slovenija
19600 ogledov

Lani 832 glob za prekršek, ki ga najbrž ne poznate

Policija Gregor Prebil
Policija je lani izrekla 832 glob pešcem, ki so ob cesti izven naselja hodili brez luči ali odsevnega telovnika.

V začetku meseca smo poročali o peški, ki jo je ob osmih zvečer zbil avtomobil in jo hudo poškodoval. Peška je hodila ob levem robu ceste, tako kot zahteva zakon, a so policisti kljub temu sporočili, da ji bodo izdali plačilni nalog. Ker je v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti, hodila brez svetilke ali odsevnega telovnika, je bila namreč v prekršku.

Trening nočne vožnje Maribor Slovenija Maribor: Peška, ki jo je zbil avto, bo morala plačati kazen

Odsevni telovnik ali svetilko bele svetlobe, namreč zapoveduje 2. odstavek 84. člena Zakona o pravilih cestnega prometa. Telovnik ali svetilko morajo pešci imeti ponoči, kadar hodijo zunaj naselja ali v neosvetlenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti. Svetilka bele svetlobe mora biti vidna s sprednje ali zadnje strani, pešec jo mora imeti na strani, ki je obrnjena proti vozišču. Telovnik pa mora biti živo rumene ali oranžne barve in imeti odsevne trakove bele barve.

Globa za ta prekršek znaša 40 evrov, policisti pa so jo lani izrekli kar 832-krat.

"Nošenje in uporaba odsevnih teles pešcev se izboljšuje, vendar se še kljub temu pogosto zgodi, da so neosvetlejni oziroma neoznačeni pešci udeleženi v prometnih nesrečah," pravijo na policiji in dodajajo, da je pomembno, "da se pešci zavedajo, da so dolžni spoštovati cestnoprometne predpise in poskrbeti, da s svojim ravnanjem ne ogrožajo sebe in ostalih udeležencev cestnega prometa".

Dovoljen je tudi odsevnik, a kresnička še zdaleč ni dovolj

Poleg svetilke ali telovnika bi lahko imel pešec izven naselja ali v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti tudi odsevnik, ki je v 2. odstavku 87. člena zakona predpisan za otroke. Ne sme biti rdeč, njegova odsevna površina pa mora biti vsaj 20 kvadratnih centimetrov, na primer pet krat štiri centimetre ali deset krat dva centimetra.

Globe za otroke, ki ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti med hojo po cesti ne bi imeli takšnega odstevnika, ni predpisana.

V nadaljevanju sta oba relevantna odstavka zakona v celoti.

Pešec, ki ponoči hodi zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti, po vozišču ali tik ob njem, mora nositi na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, svetilko, ki oddaja belo svetlobo, ki je vidna s sprednje in zadnje strani ali odsevni telovnik živo rumene ali oranžne barve z vdelanimi odsevnimi trakovi bele barve, ali odsevnik iz drugega odstavka 87. člena tega zakona

2. odstavek 84. člena zakona o pravilih cestnega prometa

Otroci morajo ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti med hojo po cesti nositi na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, odsevnik, ki ne sme biti rdeče barve in katerega odsevna površina na vsaki strani meri najmanj 20 cm2.

2. odstavek 87. člena

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • gustl 20:51 25.februar 2019.

    Podpiram....odsevnik ni tako drag, lahko pa ti reši življenje...

  • milan06 18:17 25.februar 2019.

    Že drži da vsega kar zakonodaja predpisuje, ne moremo vedeti! Je pa ta članek eden od teh, da to nevednost zmanjša! Zelo pa drži, da so odsevniki telo učinkoviti za varnost pešcev!

  • Avatar Canbenitta
    Canbenitta 00:37 25.februar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

Sorodne novice