Slovenija
8197 ogledov

Minister Vizjak priznal: Posnetek je avtentičen

Andrej Vizjak
1/3
Nebojša Tejić/STA
"Objavljen je cel posnetek pogovora, ki je po mojih ocenah avtentičen. Mislim, da to ni zlepljenka," je na novinarski konferenci, ki jo je sklical po objavi celotnega posnetka dogovarjanja s tajkunom Bojanom Petanom, povedal okoljski minister Andrej Vizjak.

"Model korporacijskega upravljanja je bil takrat drugačen, ministri in država smo se večkrat vpletali v vodenje državnih podjetij. Tudi v Termah Čatež je imela država pomemben delež. Danes je model upravljanja povsem drugačen in država se ne vpleta več v vodenje podjetij," je nastop začel Vizjak.

Šlo je za to, da sem takrat kot minister za gospodarstvo želel preprečiti izčrpavanje tega podjetja in družb, ki jih obvladuje Bojan Petan, poudarja Vizjak.

Leta 2006 je imela v lastniški strukturi teh podjetij večinski delež država. Bili smo soočeni s škodljivo potezo NLB banke, ki je deleže v Termah Čatež, prodala Faktor banki, je ozadje pogovora pojasnil Vizjak in dodal: "Nato se je nadaljeval prevzem Term Čatež, ki ga je izvajal Petan na škodo države. Do leta 2007, ko je Petan s sredstvi družbe Term Čatež odkupil odvisne družbe Marino Portorož in Turističnega podjetja Portorož."

SLOVENIJA12.08.08...PETAN BOJAN...foto:  FOTO DELO | Avtor: FOTO DELO FOTO DELO
Vizjak trdi, da je s tem družba Terme Čatež morala plačati odvisnim družbam približno 30 milijonov evrov, kar je povsem izčrpalo podjetje, kar se pozna še danes. "To je bilo glupo, kar sem takrat dejal. Nikoli nisem napeljeval, naj se davki ne plačujejo. Z besedo glupo sem označil plačevanje denarja Term Čatež za nakup odvisnih družb Term Čatež."

Po tem so delnice umaknili, kar je bilo spet škodljivo. Podjetje namreč delnice odkupi, ko ima veliko denarja. Gospodarno bi bilo, da bi delnice prodala in prišla do svežega denarja, trdi Vizjak: "Odkup lastnih delnic je bilo škodljivo dejanje. Veliko bolj pametno bi bilo prodati te deleže strateškim lastnikom, ki bi podjetje razvijali. Teh 30 milijonov evrov je družba dala, namesto da bi jih dobila."

Petan je po ocenah Vizjaka državo oškodoval za okoli 200 milijonov evrov, prejemal je tudi 450 tisoč evrov mesečne plače, kar je bil po njegovem tudi Petanov motiv: "Ker sem videl, kako se izčrpava podjetje, sem reagiral. Kaj pa bi se zgodilo, če ne bi ukrepal? Žal mi ni uspelo preprečiti izčrpavanja."

Andrej Vizjak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Moj greh je, da sem se takrat zavedal njegovega namena in želel to preprečiti. Z njim sem se dogovoriti, da do tega ne pride, da je glupo izčrpavati podjetje za doseganje njegovih ciljev. Ti posnetki so namenjeni moji diskreditaciji zaradi nekaterih projektov, ki jih vodimo. To je predvsem zakon o varstvu okolja. Ti posnetki so motivirani z zdajšnjimi dogodki. Objavljeni so bili zdaj, 100-odstotno sem prepričan, da so v ozadju lobiji smetarske mafije, ki se nočejo odreči dobičkom, ki jih prejemajo. Če bo politika ocenila, da je moja glava na poti, je pač ne bodo več gledali. Jaz imam čisto vest. Se pa zavedam, da je v tem pogovoru izrečenega marsikaj grdega. Izjava glede sodstva je neprimerna, zanjo se opravičujem. A kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen. Upam, da vse, kar je v tem posnetku, ne bo zreducirano na to izjavo. V neformalnem pogovoru človek marsikaj izreče. Jaz jo obžalujem, tako nisem nikoli deloval in ravnal. Bila je neprimerna," je prepričan Vizjak.

Tudi omemba Term Olimia v posnetku ima ozadje. "Takrat je bila ideja, da bi podjetja povezali, saj je imela država delež v obeh podjetjih. Cilj je bil, da država ohrani večinski delež, da v podjetje dobimo še kakšnega strateškega lastnika in da potem ti dve podjetij lažje razvijata turizem v tej regiji. Terme Olimia so se razvijale, Terme Čatež pa ne," še pojasnjuje Vizjak.

Komentarjev 34
  • Orto 20:05 04.november 2021.

    A je to isti Vizjak, ki so ga neupravičeno in zlonamerno obtoževali, da se je s pomočjo notranjih informacij obogatil z delnicami Petrola ? Vprašujem za prijatelja

  • bogdan76 13:31 04.november 2021.

    Pravijo koronske laži Pezdir nam jenalil čistega vina o ekonomskih dečih lažeh kot pravijo v EP naj objavijo odprejo arhive udbe in kosa rep med noge in tišina.

  • tanja17 12:58 04.november 2021.

    Menim, da zmerjanje ne sodi med komelentarje!!