Slovenija
3485 ogledov

Mladoletni bi delali, pa ne dobijo priložnosti!

Delo zaposlitev natakar natakarica služba Žurnal24 main
Na študentskem servisu ponudba del močno presega povpraševanje s strani dijakov in študentov. Kljub temu bi bila zgolj četrtina delodajalcev za delo pripravljena sprejeti tudi mladoletne.

Ob začetku počitniške sezone študentski servis opozarja, da si mladoletni želijo stopiti na trg dela že pri 15 letih , vendar ne dobijo dovolj priložnosti. Opozorili so namreč, da so v času šolanja le redko mladi v globljem stiku s trgom dela. Delodajalci pogosto iz različnih razlogov, velikokrat pa zgolj iz navade in premalo informacij, ponujajo študentsko delo starejšim od 18 let.

Na e-Študentskem Servisu so namreč delodajalci od vseh objavljenih prostih del (4.824 del), za le četrtino del (1.251 del) pripravljeni sprejeti tudi mladoletne.

Mladi sicer lahko začnejo s študentskim delom, ko dopolnijo 15 let in zaključilo osnovno šolo. Z njihovo vključitvijo pa bi delodajalci lahko učinkovito rešili kadrovsko stisko, stopili en korak bližje k uspešnemu dolgoročnemu kadrovanju. Prav tako bi delodajalci s tem prispevali, da mladi pokažejo in razvijejo svoje sposobnosti in kompetence ter najpomembneje, da bi pridobili delovne navade.

Študenti na univerzi | Avtor: Profimedia Profimedia
Dominik S. Černjak, direktor in lastnik Jasna Chalet Resorta, je eden izmed ljudi, ki v okviru projekta MLADI TALENTI JASNE, sprejmejo in pripravijo dijake in študente v panogi, ki je kadrovsko podhranjena, kar je med drugim gostinstvo in turizem. Dejal je, da mladi potrebujejo na začetku več časa in informacij glede dela, saj s tem še niso seznanjeni. Obenem je poudaril, da je smiselno uvesti dodatno kontrolirano okolje, v katerega vstopajo mladi pod mentorskim vodstvom in imajo na začetku na voljo osebo za vsa vprašanja in oporo.

Projet MLADI TALENTI JASNE je sicer namenjen mladim, predvsem lokalnim iz destinacije, med 15 in 18 letom z namenom, da v mentorsko vodenem in generaciji milenijcem prilagojene delovnem okolju pridobijo prvo konkretno delovno izkušnjo na zabaven način in to v službi z najlepšim razgledom.

Ponudba delodajalcev še vedno velika

Trenutna ponudba del delodajalcev močno presega povpraševanje s strani dijakov in študentov. En razlog za to lahko pripišemo generacijam dijakov in študentov, ki se krepko zmanjšuje. Prav tako na študentskem servisu opozarjajo, da imajo zaradi šolskih obveznosti, mladi manj časa za delo.

V šolskem letu 2021/2022 je bilo tako v primerjavi z letom 2011/2012 15 odstotkov manj dijakov in študentov, v primerjavi z letom 2007/2008 pa 25 odstotkov manj. To zmanjševanje se seveda odraža tudi v kadrovskem področju.

Postavka vedno višja, študentov pa nikjer

Zaradi močnega pomanjkanja študentov in dijakov, pa delodajalci močno zvišujejo urne postavke za delo. Sedaj znaša minimalna postavka 6,92 evra na uro bruto, povprečna pa že 8 evrov na uro bruto. V zadnjih dveh letih se je povprečna urna postavka dvignila približno za 1,5 evra bruto na uro.

Seveda so pri mladih zaželena dela, ki so bolje plačana in se opravljajo pri uglednih delodajalcih. Predvsem se usmerjajo proti delu, ki je povezan z njihovim študijem, ter proti delu, ki prinaša določeno znanje in izkušnje.

Najbolje je plačano poučevanje in inštrukcije, kjer se postavka začne pri 12 evrih na uro bruto, računalničarji in programerji so medtem plačani nad 11,2 evra na uro bruto, selilci pa najmanj 10.

Najslabša dela pa so plačana po minimalni urni postavki, torej 6,92 evra na uro bruto. Podatki kažejo, da je takih trenutno objavljenih okoli 10 odstotkov. Za najslabše plačana dela veljajo delo v proizvodnji, skladišču, pomoč v kuhinji ali strežbi in podobno.

Večina študentov se pri delodajalcih zaposli

Zadnja raziskava Ninamedie, narejena oktobra letošnjega šolskega leta, pravi, da sta se dve tretjini anketirancev (61,9 %) po diplomi oziroma zaključku dela preko študentskega servisa, zaposlili v enem izmed podjetij, kjer so prej opravljali študentska dela. Velika večina anketirancev (80,5 %) je prepričana, da jim je delo preko študentskega servisa pomagalo ali pa zelo pomagalo pri spoznavanju trga dela, podjetij in organizacij ter delovnih nalog.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Kmodri 21:39 13.junij 2023.

    Naj žurirajo dokler lahko. Preostanek življenja je delo!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:04 13.junij 2023.

    karjola študent in dijak bi delala marsikaj, samo za pošteno plačilo. Mladina je danes malček drugačna kot smo bili včasih. Problem imajo tudi delodajalci, ki iščejo študenta za delo bolj intelektualnih del. Bojda raajše sprejemajo manj intelektualna dela. Potem pa ...prikaži več je tukaj še dejstvo da za bolj intelektualna dela potrebujejo razne inteligenčne teste, reševanje nalog kjer pokaže kaj zna in podobno. Ma to je ena velika zmešnjava, kjer vsak v svoj rog tuli.

  • Avatar karjola
    karjola 15:48 13.junij 2023.

    Eeee novinar, s to novico si ustrelu v prazno. Študentje nočejo delat v gostinstvu, v strežbi, kot sobarice, kot kuhinjski pomočniki, nočejo delat v izmenah, nočejo delat v proizvodnji .... ko pride na razgovor ga najprej zanima urna postavka in ...prikaži več da je vikend fraj pa ima za se učit pa jutri je izpit pa pride pokozlan delat .... dejmo no. Vsi smo dali študentska leta skozi. Vemo kolko je ura.