Slovenija
36 ogledov

Nadzorniki o Medji

Janko Medja mediaspeed
Pridržani predsednik uprave NLB že izpuščen.

O vpletenosti prvega moža NLB Janka Medje v domnevno zlorabo notranjih informacij v času, ko je bil v upravi Unicredit banke Slovenije, bodo v soboto govorili nadzorniki NLB. Predsednik nadzornega sveta France Arhar je v pogovoru za Studio ob 17h dejal, da se bodo nadzorniki seznanili z dejstvi, nato pa v zvezi s tem sprejeli mnenje ali odločitev.

"Ravnokar smo imeli hiter sestanek, na katerem smo se odločili, da v soboto skličemo sejo nadzornega sveta," je dejal Arhar, pri katerem je danes tudi potekala preiskava.

Potrdil je tudi, da so predmet preiskave posli Unicredita z delnicami Mercatorja, v času, ko sta bila z Medjo člana uprave te banke. Banka je delnice Mercatorja dobila na podlagi repo posla z Istrabenzom. V pogovoru je ponovil, da sam v času, ko je vodil Unicredit, sicer nikoli ni ničesar slišal o kupovanju delnic Mercatorja.

Pripor ni bil odrejen

V današnji preiskavi nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so opravili sedem hišnih preiskav in pridržali eno osebo. Šlo naj bi za Medjo. Vodja preiskave NPU Robert Slodej je pojasnil, da je pridržana oseba bivša zaposlena v eni od finančnih ustanov, ki spada v skupino bank.

Na vprašanje novinarjev, ali obstaja možnost, da bi pridržano osebo danes privedli tudi do preiskovalnega sodnika, je odgovoril, da dosedanji potek ne kaže na to. Do večera so ga že izpustili.

Zloraba notranje informacije

"Oseba je delovala v skupini oseb, ki so pri opravljanju bančne in borzne dejavnosti na območju Slovenije in sosednjih držav prišli do informacije, da namerava ena izmed gospodarskih družb iz sosednje države prevzeti slovensko gospodarsko družbo," je dejal. Šlo naj bi za Agrokorjev nameravan prevzem Mercatorja.

"Na podlagi te posredovane informacije je skupina omenjenih finančnih institucij oz. bank kupila vrednostne papirje slovenske gospodarske družbe po nižji ceni, kot pa je bila predvidena prevzemna cena vrednostnih papirjev. To naj bi se dogajalo v obdobju od leta 2009 do danes

Preiskava tudi na Hrvaškem

Slodej je še dejal, da policija že sodeluje z organi iz ene od sosednjih držav. Iz zgoraj povedanega gre najverjetneje za hrvaške organe.

Komentarjev 9
  • Šemefuky 22:35 20.september 2013.

    Jaz pa mislim, da bo trba nabrusiti kose in bo moral kdo brez jajc ostati, ker se drugače te kuge ne bo mogoče znebiti. Nehali bi morati vse položnice plačevati in nek se fakajo vsi skupaj. Če se ne bodo ...prikaži več mladi zbudili bodo izčrpavali ta stare do njihove smrti potem pa crkavali na obroke. Vsi ne bodo šli ven iz te banana republike. Zato bodo morali pljuniti v roke.

  • allstarr111 21:44 20.september 2013.

    V bistvu je zaskrbljujoče to da mi to še sploh prenašamo, apatija zgleda ? Peč že vnaprej vemo da jim nihče nič ne more, pač kot temnopolti v USA proti belcem recimo, tako nekako zgleda sedanja situacija pri nas, z ...prikaži več eno razliko, ko v USA pride pred sodišče zarad davčne utaje, kraje državnega denarja IPD. črn ali bel, je za sodišče ENAK, pri klasičnem kriminalu pa črni kasirao neprimerno več. Pri nas pa je zadeva totalno nerazumna, nekdo ki vlomi v štacuno zna dobit enako ali celo višjo kazen kot nekdo ki je oškodoval državo, ogljufal firmo in si nakradel 10-20 ali celo več miljonov evrov, seveda bo slednji doma že po nekaj mesecih, jadnik iz trgovine pa bu gulil do konca :)Pomojem je folk res apatičen, tko da edina možnost je samo na naslednjih volitvah, da sedanje ki so tam že 20 let v taki ali drugačni obliki in barvi, onemogočimo in da ne dobijo niti tolk glasov da prestopijo prag parlemanta, samo to je skor iluzija, ker podgane vedno najdejo pot, na žalost.

  • Šemefuky 20:01 20.september 2013.

    Zaskrbljujoče je, da vsi ti prasci brez vsakršne vesti na astronomskih plačah polnejo žepe na kriminalne načine pa, če so stari borci ali golobradi smrkavci. Ti smradi in človeški izmečki pa poleg vsega še modrujejo, kaj vse bi morali bi ...prikaži več bedaki žrtvovati, da jim še bolj napolnemo žepe. Če eno leto po prijavi NPU reagira, pa imajo reakcijski čas kot bi z rešilci na pokopališče po pogrebu prišli iskati ponesrečenca prometne nesreče. Fuj banda zagamana, kako se vas znebiti?