Slovenija
12874 ogledov

Kaj lahko naredite, če zdravnik noče izdati bolniškega lista?

bolniški list, bolniška Žurnal24
Bliža se konec meseca, ko bodo morali delodajalci in samozaposleni opraviti obračune plač in nadomestil za morebitno odsotnost zaradi bolezni. Ministrstvo za zdravje in ZZZS s stavkajočmi zdravniki bijeta bitko glede izdajanja bolniških listov, pacienti pa so prepuščeni sami sebi.

"Zavarovanim osebam svetujemo, da vztrajajo pri izdaji bolniškega lista in da se v primeru težav s pritožbo najprej obrnejo na vodstvo zdravstvenega doma oziroma zasebnega izvajalca, nato na zastopnika pacientovih pravic ter v izjemnem primeru pa tudi s prijavo odgovorne osebe na Zdravstveni inšpektorat," bolnikom, ki so bili v mesecu januarju, v času zdravniške stavke, zaradi bolezni odsotni z dela, svetujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Pričakovati je, da bo zaradi številnih viroz, ki trenutno razsajajo, število bolniških odsotnosti ali odsotnosti zaradi nege otroka, v mesecu januarju precej. Bolniki, ki jim zdravnik zaradi stavke ne zaključi bolniškega dopusta pa so praktično prepuščeni sami sebi, prav tako delodajalci, ki bodo kmalu morali opraviti obračune za tekoči mesec.

Zdravstveni inšpektorat je v povezavi s stavko zdravnikov do sedaj prejel deset prijav, ki se nanašajo na odpoved že določenih terminov zdravstvenih obravnav, nedosegljivost ambulant za naročanje, predvsem telefonsko in zaključevanje bolniških staležev. 

Ministrstvo in ZZZS zahtevata izdajanje bolniških listov, Fides nasprotuje

"Opozarjamo, da bodo morali stavkajoči, v primeru nezakonitega postopanja pri izvajanju pravice do stavke, nositi tudi odgovornosti, ki izhajajo iz predpisov, ki urejajo pravico do stavke," še ob tem pravijo na ZZZS. Sindikat zdravnikov Fides, ki vodi zdravniško stavko pa je včeraj ponovil prepričanje, da pravna podlaga za to, "da bi ministrstvo za zdravje in ZZZS od stavkajočih zdravnikov zahtevala, da v času stavke tistim bolnikom, ki ne sodijo med osebe, ki so tudi v času stavke deležni celovite obravnave, izdajajo za njihovo zdravstveno stanje nenujne dokumente, med katere sodijo tudi potrdila o bolniški odsotnosti."

Damjan Polh, predsednik sindikata Fides | Avtor: Fides Fides

"Razumljivo je, da bodo zdravniki pisali bolniške liste"

"Da takšna pravna podlaga ne obstaja, jasno izhaja tudi iz samih navedb ministrstva in ZZZS, s katerimi skušata sicer utemeljevati nasprotno, pa pri tem jasno pripoznavata, da pravne podlage za njuna stališča ni," pravijo zdravniki. Na ZZZS priznavajo, da v členu zakona, ki opredeljuje, katere storitve so zdravniki v času stavke dolžni izvajati, izdaja elektronskega bolniškega lista ni izrecno našteta. "To še ne pomeni, da te storitve zdravniki niso dolžni v času stavke tudi izvajati. "Razumljivo je, da se je ZZdrS pri opredelitvi nujnih aktivnosti med stavko osredotočil na zagotavljanje zdravstvenih storitev v ožjem pomenu, saj te predstavljajo ključno dejavnost zdravnikov, vendar pa zdravniki poleg teh storitev opravljajo tudi zdravstvene storitve v širšem smislu, kot je naprimer izdaja elektronskega bolniškega lista, ki ravno tako lahko sodijo v okvir zdravstvenih storitev, ki so jih zdravniki tudi med stavko dolžni izvajati," poudarjajo na ZZZS.

Kaj bodo naredili delodajalci?

"Mogoče bodo nekateri delodajalci glede na izjave delavca zabeležili odsotnost zaradi poškodbe ali bolezni in tako izračunali nadomestilo plače," pravi Ana Vodičar, direktorica področja odločanja o pravicah pri ZZZS. A ZZZS ob tem opozarja, da v primeru, če se delodajalec kljub neizdaji bolniškega lista odloči za izplačilo nadomestila zavarovancu, nase prevzame tveganje morebitne kasnejše neizdaje bolniškega lista, če se denimo kasneje izkaže, da je zavarovanec zlorabil pravico, delodajalcu sporočil, da mu je zdravnik odobril bolniški stalež pa temu pa ni bilo tako.

Lahko pride tudi do neskladnosti obračuna plače s kasneje izdanim bolniškim listom, če denimo zdravnik opredeli drugačen razlog zadržanosti od dela. To lahko pomeni izpad ali zakasnjeni dotok dohodka pri delodajalcu in s tem neposredno vpliva na njegovo plačilno sposobnost. "Delodajalec namreč v primeru, če je nadomestilo izplačal neutemeljeno ali v previsokem znesku, svoje terjatve ne more pobotati s plačo delavca, saj mu to onemogoča izrecna določba 136. člena Zakona o delovnih razmerjih," razlagajo na ZZZS. 

Bolnik | Avtor: Profimedias Profimedias

V težavah tudi samostojni podjetniki

V težavah so lahko tudi samostojni zavezanci, torej samostojni podjetniki, osebe s samostojno poklicno dejavnostjo, lastniki in poslovodne osebe. Ti so upravičeni do direktnega izplačila nadomestila plače v breme ZZZS. V času bolniške prispevke za socialno varnost poravna ZZZS, za to pa je pogoj izdani bolniški list. Če tega nimajo, jih bo FURS terjal tudi za plačilo prispevkov. "S tem bo ogrožena ne le eksistenca samostojnega zavezanca, ampak tudi njegove družine," poudarjajo na zavodu. 

Med prejšnjimi zdravniškimi stavkami z izdajanjem bolniških listov nikoli ni bilo težav. "To pomeni, da je doslej obstajalo soglasje, da gre pri izdaji bolniškega lista za nujno nalogo," pravijo na ZZZS.

Bolniško odsotnost do štirih tednov krijejo delodajalci, za obdobje, daljše od tega pa ZZZS. Za ugotavljanje upravičenosti je v tem primeru pristojen imenovani zdravnik ZZZS, zato je je nujno potrebno, da izbrani osebni zdravnik pravočasno izda listino s katero predlaga ugotavljanje potrebe po nadaljnji začasni zadržanosti zavarovanca od dela.

 ZZZS je prejšnji teden pozval Ministrstvo za zdravje, da posreduje obvestilo vsem izvajalcem zdravstvenih storitev, da tudi v času stavke obravnavajo zavarovane osebe zaradi uveljavljanja začasne zadržanosti od dela, kar pomeni, da jim tudi v tem času izdajajo elektronske bolniške liste in izstavljajo listino Predlog imenovanemu zdravniku. Obvestilo je Ministrstvo za zdravje pretekli teden posredovalo vsem zdravstvenim domovom in bolnišnicam.

sergeja.hadner@styria-media.si
 

 

 

Komentarjev 17
  • jezero 07:59 26.januar 2024.

    Zdravstveni domovi zgledajo sedaj kot huliganske ustanove.

  • borut08 04:41 26.januar 2024.

    Znajo pa dobro sodelovati z oblastjo oz.drzavo,ko se zlorablja zdravstvo za ustrahovanje,izsiljevanje in utišanje.Tako so meni v UKC.LJ namerno z neustrezno obravnavo in zavlačevanje z biopsijo in zdravljenjem presajene ledvice povzročili odpoved.Vzporedno je politika oz.drzava zlorabila tudi psihiatrijo,da me prikažejo ...prikaži več kot neveredostojnega govorca oz.pricevalca in prilepijo na hitro diagnozo psihoza oz.sizofrenija po po transplantaciji ledvice.Glej moj Facebook,Instagram Borut Zabret.

  • atamama 21:03 25.januar 2024.

    V celotni zadevi tega problema je pa poanta, da pacient nima stika najprej z dr-jem temveč s sestro, ki nič kriva in nič dolžna ''naje*e''.Sram naj bo zdravnika v ZD LJ, ki se je skrival v ordinaciji in pustil, da ...prikaži več je sestra odpovedovala termine.Ko smo ji povedali, da ona ne štrajka in naj ne podpira štrajka je začela jokati....kako jo sekira in pije kri...da mora to narediti grozi. In kje je tu delovna inšpekcija in vodstvo ZD? Inšpekcijo razumem, tudi oni so bolniki, pa treba v rit lesti kajne?