Slovenija
47722 ogledov

Novi McDonald's: Stanovalci želijo s posnetki dokazati, kaj morajo prenašati

Poslal bralec
"Na sestanku s predstavniki McDonald'sa, četrtne skupnosti, mestnega redarstva in policije smo ugotovili, da so razmere na terenu brez posebnosti," so za zurnal24.si odgovorili iz MOL-a. Posnetki, ki nam jih je posredoval bližnji stanovalec, ki opozarja na problem prevzema hrane iz avta, ki povzroča prometni kolaps, stanovalcem pa krati spanec, razkrivajo povsem drugo plat.

Konec februarja smo pisali o tem, da so kot opravičilo za kaos pred McDonald'som bližnji stanovalci prejeli kupone za hrano. Nezadovoljni stanovalci v bližini nove restavracije McDonald's v Ljubljani, ki so jo zgradili v spalnem naselju nasproti BTC, so ogorčeni nad prometnim kaosom, ki je nastal pred okencem za prevzem hrane.

Posredovati je morala tudi policija. Na posnetkih, ki nam jih je takrat posredoval bližnji stanovalec Velimir Živković, je med drugim posneta prometna nesreča, otroci, ki v vrsti kar sredi ceste stojijo za avtomobili, da bi naročili hrano in množica avtomobilov, ki stojijo v vrsti za prevzem hrane kar na cesti, ki vodi do bližnjih stanovanj in onemogočajo vožnjo do stanovanj.

McDonalds Slovenija VIDEO: Odprli so McDrive na Celovški, takšna nora gneča je nastala

Bližnji stanovalci se sprašujejo, kako je Mestna občina Ljubljana sploh dovolila postavitev drive-in McDonald'sa v spalnem naselju, predvsem pa se pritožujejo nad prometno ureditvijo, zaradi katere na cesti prihaja do kaotičnih situacij.

 | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec
 | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec

Po pritožbah spremenili uvoz

V podjetju Alpe-Panon d.o.o., ki je nosilec franšize McDonald's, so za zurnal24.si pojasnili, da so ukrepali, kot vzrok za nastalo situacijo pa krivijo koronske ukrepe. Za zurnal24.si so pojasnili, da so vrsto za McDrive po pritožbah stanovalcev uredili tako, da so povečali število zaposlenih na parkirišču, kolono vozil pa preusmerili čez lastniško parkirišče pred blokom. 

Živković in tudi drugi stanovalci s tem niso zadovoljni, saj promet proti okencu za naročanje hrane poteka skozi enosmerni vhod, bojijo pa se, kakšen kaos bo šele nastal, ko bo tudi BTC spet polno obremenjen. Cesta, s katere se zavija proti restavraciji, je v času akcijskih nakupov v BTC in pred prazniki, ko v nakupovalnem središču mrgoli pločevine, namreč skoraj neprevozna. Pred kratkim so v bližini odprli še Ikeo.

Konec februarja smo se obrnili tudi na policijo, kjer za zurnal24.si pojasnili, da so o nastali situaciji obvestili tudi pristojne organe na Mestni občini Ljubljana in predlagali, da se z ustreznimi ukrepi promet uredi na način, da bo to čim manj moteč za stanovalce in varen za druge udeležence v prometu na tem območju.

MOL: "Na terenu brez posebnosti"

Po mesecu dni, ko so na novo asfaltirali sporno cesto, nas je zanimalo, ali so promet uredili tako, da ne moti dostopa drugih avtomobilov do spalnega naselja in bližnjih prebivalcev in da upošteva cestno-prometne predpise. Živkovič nas je obvestil, da sta se v prostorih McDonald'sa sestal tudi vodja Prometno gospodarskega oddelka na MOL David Polutnik in direktor Alpe Panonia, od koder so nam zanikali, da bi se dobil z njihovim direktorjem. 

 

Na MOL smo vprašali, ali so na sestanku našli rešitev za prometne zamaške, ki nastajajo ob prevzemu hrane? Na naše vprašanje, kaj je bila tema pogovora na sestanku, niso odgovorili. So nam pa odgovorili, da so na sestanku s predstavniki McDonald'sa, četrtne skupnosti, mestnega redarstva in policije ugotovili, da so razmere na terenu brez posebnosti. "Sestanek je potekal v času, ko je McDonald's obratoval, javna cesta pa še ni bila do konca urejena, saj zaradi zaprtih asfaltnih baz ni bilo mogoče položiti končnega asfaltnega sloja. Četrtna skupnost je izpostavila težave zaradi odvržene embalaže, McDonald's je ekipo svojih delavcev napotil na pobiranje smeti v okolici," so pojasnili.

mcdonald's Ukrepi Slovenija McDrive odprt, kaj pa ostali?

Dodali so, da glede na trenutno stanje na terenu težava ni več tako pereča, kot jo skušamo predstaviti tudi na zurnal24.si. Sami smo konec marca pridobili več video posnetkov, ki  jih objavljamo v članku. "Razmere glede prometa so se že nekoliko umirile, še bolj pa se bodo takrat, ko se bodo omilili oz. sprostili ukrepi," so prepričani na MOL, kjer menijo, da so trenutne razmere pod vplivom izvajanja ukrepov za preprečitev širitve virusne okužbe covid-19 posledično krive za bistveno povečano naročanje hrane na daljavo in prevzem pripravljene hrane z vozili preko okenca na prevzemnem mestu. "V najbolj atraktivnem času je tako v čakalni vrsti pred prevzemnim mestom hrane več vozil, kot bi jih pričakovali, in tako je tudi v primeru novega McDonald's McDriva ob Šmartinski cesti nasproti BTC," so še odgovorili iz MOL.

Odpadki po naselju

Za pojasnila smo prosili tudi mag. Bojana Hajdinjaka, predsednika Četrtne skupnosti Jarše, ki nam je povedal, da Četrtna skupnost Jarše ni bila stranka v postopku, ko se je odločalo, da bo v sklopu novega stanovanjskega kompleksa tudi McDonalds McDrive z drive-in ponudbo. Hajdinjak nam je razložil, da so si situacijo ogledali na kraju dogodka in imeli tudi sestanek ter, da so rešili, kar je bilo v moči ČS. Iz zapisnika sestanka četrtne skupnosti Jarše iz dne 3. marca je razvidno, da so zaradi na novo odpre poslovalnice McDonalds McDriva prejeli številne pritožbe stanovalcev, ki so izpostavili tudi problematiko glede onesnaženja naselja z odpadno embalažo McDonald'sa.

 | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec

Ljubljana Slovenija Ljubljana: V opravičilo za kaos pred McDonald'som stanovalci prejeli kupone za hrano

Zanimivo, ugotovili so, da zdaj promet poteka normalno, nekaj več prometa pa je po 18. uri in ob koncih tedna. V zapisniku je bilo zapisano tudi, da je po zagotovilih policije podjetje ravnalo pravilno, ko je na svojem parkirišču prekrilo prometne znake. Prekrili so tudi znak za enosmerni vhod, skozi katerega so po novem režimu avtomobili zapeljali do okenca za naročanje in prevzem hrane. Hkrati v četrtni skupnosti pričakujejo, da ob odprtju notranjih prostorov McDonald'sa, ki bo obratoval do 22. ure, ne pričakujejo več zastojev na drive-in okencu.

Hajdinjak nam je še odgovoril, da ČS Jarše svojih predlogov glede ureditve prometa nima, "ker promet strokovno ureja pristojna služba MOL (Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL). Upamo, da bo disciplina voznikov takšna, da bo promet potekal nemoteno." Hajdinjak je še dodal, da ČS Jarše ni bila stranka v postopku, kot so bili obveščeni je RS Upravna enota Ljubljana za objekt izdala vsa potrebna dovoljenja za odprtje in delovanje.

Na Mestnem redarstvo MU MOL so za zurnal24.si odgovorili: »Situacijo spremljamo in opravljamo periodične nadzore lokacije, pri tem pa stanja ne ocenjujemo kot nič bolj kaotičnega kot na ostalih območjih, kjer delujejo tovrstne dejavnosti. Dodajamo še, da na zasebnih površinah nimamo pooblastil. Če prihaja do kršenja cestnoprometnih predpisov, Mestno redarstvo ukrepa v skladu s pooblastili.«

Policisti na terenu

Obrnili smo se tudi na policijo, kjer so nam še enkrat več ponovili, da so s situacijo seznanjeni in v okviru svojih pristojnosti izvajajo določene ukrepe, med drugim kontrolo območja in v primeru zaznanih kršitev tudi ustrezno ukrepajo zoper posameznike, glede na vrsto morebitno zaznane kršitve, se pa vsak primer obravnava posebej.

Obnova križišča Struževo STRUŽEVO Gorenjska Pozor, do sredine maja spremenjen prometni režim

Neuradno smo izvedeli, da policisti večkrat dnevno preverjajo situacijo na terenu in ne ugotavljajo bistvenih kršitev, ter tudi to, da ne izrekajo glob, saj ne želijo biti inkasanti. 

 | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec

Posnetki prikazujejo povsem drugo plat

Velimir Živković se z navedbami, da se je situacija normalizirala, ne strinja, kar dokazuje tudi z več video posnetki in fotografijami, ki so nastali konec marca. Kot dodaja tako on kot stanovalci niso proti McDonaldsu, želijo pa, da se uredi prometna situacija na način, da ne bo prihajalo do kaotičnih situacij, kot jih razkrivajo tudi najnovejši video posnetki. Dodaja še, da je znak za enosmerni vhod na parkirišče še vedno prekrit, tudi po dokončanju del na cesti, ki vodi do restavracije s hitro hrano.

Komentarjev 29
  • sam1 09:37 06.april 2021.

    Zdrava prehrana je zdrava prehrana-pomembnejša od miru ljudi,ki se zraven še nagoltajo izpušnih plinov od čakajočih.....

  • alen009 09:11 06.april 2021.

    Se preseliš in rešeno, mi smo se, danes zelo zadovoljni.

  • vojnik 08:33 06.april 2021.

    Sreca v nesreci je, da nimajo kje blizu se kaksne objestne salabajzerje s kogeneracijo, ki bi njihovo prebivalisce spremenili v 24/7/365 zvocno smetisce. Jim vrsili nizkofrekvencni hrup/pritisk, povzrocali glavobol in tudi ko bi zapustili dom, bi jim v usesih se ...prikaži več vedno zvenelo po imisijah.