Slovenija
86688 ogledov

Ljubljana: V opravičilo za kaos pred McDonald'som stanovalci prejeli kupone za hrano

Poslal bralec
Nezadovoljni stanovalci v bližini nove restavracije McDonald's v Ljubljani, ki so jo zgradili v spalnem naselju nasproti BTC, so ogorčeni nad prometnim kaosom, ki je nastal pred okencem za prevzem hrane. Posredovati je morala tudi policija. V podjetju Alpe-Panon d.o.o., ki je nosilec franšize McDonald's, pravijo da so že ukrepali.

V stanovanjski soseski Nove Jarše v Ljubljani je pred kratkim svoja vrata odprla nova, sodobna restavracija s hitro prehrano McDonald's, ki se razteza v dveh nadstropjih, prav tako pa strankam ponujajo prevzem hrane kar iz avtomobila, t. i. McDrive.

Medtem ko v nekaterih večjih ljubljanskih četrtih McDonald's sploh ni prisoten, pa je v stanovanjski soseski Nove Jarše, tik ob eni od glavnih cestnih vpadnic v mesto, Šmartinski cesti, nasproti nakupovalnega središča BTC, zrasel že tretji McDonald's. Še en McDonald's z McDrive linijo je le streljaj stran, nasproti nakupovalnega središča City Park, prav tako ob Šmartinski cesti, tretji pa je v stavbi Koloseja v BTC-ju.

 | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec

Življenje se je spremenilo, na slabše

Stanovalci bližnjih hiš ob novem obratu s hitro prehrano, ki je urejen pod stanovanjskim kompleksom, so nam dejali, da se je kakovost življenja, odkar obratuje McDonald's v neposredni bližini, močno poslabšala. Predvsem na račun prostorskega načrta, ki je že tako obremenjeno cesto zaradi bližine BTC-ja še dodatno obremenil. Prihaja do kaotičnih situacij, ko se zaradi kolone vozil, ki je nastala zaradi čakanja na vrsto v McDonald'su, sredi ozke dvopasnovne ceste srečujejo vozila, ki vozijo ena proti drugim, vozniki pa z glasnim hupanjem kratijo spanec prebivalcem. Slednji se sprašujejo, kako je Mestna občina Ljubljana sploh dovolila postavitev drive-in McDonald'sa v spalnem naselju.

Murgle Razdajanje zemlje Slovenija Da je Janković tesen prijatelj Murgel? Primer dokazuje nasprotno ...

 | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec

Otroci v vrsti za avtomobili, glasno hupanje 

Kot nam je dejal eden od stanovalcev (ime hranimo v uredništvu) so se obrnili na Mestno občino Ljubljana in na McDonald's, saj je že prišlo tudi do prometnih nesreč. Tudi sredi dneva, kar je razvidno iz videoposnetkov, ki so nam jih posredovali. Na njih se vidi, da avtomobili stojijo v koloni. Ne samo avtomobili, tudi otroci se v vrsti peš skupaj z avtomobili pomikajo proti okencu za naročanje hitre hrane. Kot nam je dejal sogovornik, so jim na mestnem redarstvu dejali, da imajo na voljo le eno patruljo in da je prioriteta nadzor v ožjem delu Ljubljane, na policiji pa so poudarili, da se zavedajo težave, a kljub temu, da promet ne poteka po pravilih cestnega prometa, na tem mestu ne morejo biti stalno prisotni. 

Opravičilo s kuponi za hrano

V podjetju Alpe-Panon d.o.o., ki je nosilec franšize McDonald's v Sloveniji, so vsem bližnjim stanovalcem poslali dopis. V njem se jim opravičujejo za trenutne prometne zamaške in sporočili, da so ukrepali ter vrsto za McDrive uredili tako, da so povečali število zaposlenih na parkirišču, kolono vozil pa preusmerili čez lastniško parkirišče pred blokom. Hkrati so v opravičilo bližnjim stanovalcem podarili kupončke za hrano v njihovih restavracijah.

 | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec

slovenija 01.10.13, promet, kolone, nova prometna ureditev, vozni pas rezerviran Promet Avto Širitev rumenih pasov. Da ali ne?

Zamaskirali znak za enosmerni uvoz na parkirišče

Kot nam je povedal sogovornik s tem niso zadovoljni, saj zdaj promet proti okencu za naročanje hrane poteka skozi enosmerni vhod, bojijo pa se, kakšen kaos bo šele nastal, ko bo tudi BTC spet polno obremenjen. Cesta s katere se zavija proti restavraciji je v času akcijskih nakupov v BTC in pred prazniki, ko v nakupovalnem središču mrgoli pločevine, namreč skoraj neprevozna.
Kot je še poudaril sogovornik so McDonald's opozorili, da naj ne usmerjajo vozil v enosmerni uvoz, komentarji zaposlenih pa naj bi bili, "da naj se gospoda umaknejo, saj jim bodo odgnala vse kupce." Še več, prometni znak za enosmerni uvoz so prelepili s trakovi, da to ne bi zmedlo voznikov, ki morajo čez enosmerni vhod do okenca za naročanje hrane, kar je razvidno tudi iz fotografij, ki so nam jih poslali bližnji stanovalci.

 | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec

 | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec

Stanovalci ne krivijo McDonald's, ampak prostorski načrt

Sogovornik poudarja, da za nastalo situacijo ni krivo niti Mestno redarstvo niti McDonald's, ampak je kriv prostorski načrt, ki je v spalnem naselju dovolil vzpostavitev McDrive-a na neprimerni lokaciji. Prepričano so, da je na drugi strani Šmartinske ceste v BTC prostor za takšno dejavnost. 

Na Žurnal24 smo se obrnili na vse deležnike. Iz podjetja Alpe-Panon d.o.o. so se tudi v odgovoru na naša vprašanja stanovalcem opravičili za morebitne nevšečnosti povzročene s povečanim obiskom McDrive-a nove poslovalnice na Šmartinski cesti 147. Poudarjajo, da gre za izredne okoliščine, ki so nastale zaradi zajezitvenih ukrepov, vladnih odlokov in prepovedi obratovanja gostinskih lokalov ter so posledica pandemije povezane z nalezljivo boleznijo Covid-19. 

Ne uporabljaj parkirna kazen Brez milosti Avto Dvoboj med redarji in policijo na ljubljanski ulici

Za vrste s hitro hrano krivo zaprtje restavracij

"Večina restavracij je trenutno v Sloveniji zaprtih in skladno z veljavnimi odloki so tudi naše poslovalnice zaprte in ne smemo sprejemati gostov v notranjosti poslovalnic in na terasah. Naš McDrive je ena izmed redkih izjem poslovanja in tako na določenih lokacijah McDrive v Sloveniji prihaja do težav pri dovozih oz. do kolon vozil, ki pa so predvsem posledica dodatnih varnostnih in higienskih ukrepov, ki smo jih uvedli za preprečevanje širjenja Covid-19 in dodatne varnosti zaposlenih in strank," nam je povedal vodja marketinga podjetja Alpe-Panon d.o.o. Denis Potočnik, ki je pojasnil, da je bila nova poslovalnica na tem območju načrtovana že pred nekaj leti, z idejo razbremenitve obstoječih dveh lokacij na območju BTC-ja, "vendar na žalost nismo mogli predvideti trenutne situacije pandemije povezane z nalezljivo boleznijo Covid-19."

 | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec

Dodaja, da so trenutni prometni zamaški, ki so nastali v največji špici dneva v večernih urah predvsem pred začetkom ukrepa policijske ure, ki je dodatno spremenil navade potrošnikov, posledica več dejavnikov. "Eden izmed glavnih dejavnikov je vsekakor dejstvo, da je bil prvi konec tedna od odprtja vseh trgovin v bližnjem BTC-ju." Prepričan je, da se bo, ko bodo lahko goste sprejemali v restavraciji, uredil tudi pritisk na drive-in linijo. 

"Podjetje Alpe-Panon d.o.o. bo ves čas poslovanja na tej lokaciji zagotovilo ustrezno prometno ureditev in signalizacijo na lastnem zemljišču in dovozu. Prav tako smo tudi podali navodilo vsem svojim zaposlenim, da goste obveščajo in ozaveščajo o spoštovanju cestno predmetnih predpisov na tem območju," še dodaja.

MOL: Vozniki naj upoštevajo cestna pravila

Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL so za zurnal24.si pojasnili, da je dejstvo, da je zaradi trenutnih razmer, torej zaprtja restavracij, bistveno povečano naročanje hrane na daljavo in prevzem pripravljene hrane z vozili preko okenca na prevzemnem mestu. "V najbolj atraktivnem času je tako v čakalni vrsti pred prevzemnim mestom hrane več vozil, kot bi jih pričakovali, tako je tudi v primeru novega McDonald's McDriva ob Šmartinski cesti nasproti BTC. Pričakujemo, da se bodo sočasno z omilitvijo in ukinitvijo omejevalnih ukrepov tudi prometne razmere na območju umirile."

Poudarjajo, da so ne glede na to vozniki dolžni upoštevati cestnoprometne predpise in se prilagoditi situaciji v prometu ter stanju na terenu. Veliko je odvisno tudi od ravnanja voznikov (upoštevanje predpisov in prometne signalizacije, položaj oz. gibanje vozila v križišču, odzivnost, reakcijski čas voznika, splošno stanje v prometu, slabše vremenske razmere …), zaradi česar lahko nastanejo zastoji na določenem območju.

Policija za zdaj le opozarja

Iz policije so nam odgovorili, da zaradi nastale situacije izvajajo določene ukrepe. "Več voznikov smo opozorili na spoštovanje cestnoprometnih predpisov, odgovornim osebam lokala smo svetovali ureditev razmer, obravnavali pa smo tudi lažjo prometno nesrečo, v kateri je na vozilih nastala manjša materialna škoda," so zapisali iz službe za stike z javnostmi na policiji in dodali, da bodo o nastali situaciji obvestili tudi pristojne organe na Mestni občini Ljubljana in predlagali, da z ustreznimi ukrepi promet uredi na način, da bo to čim manj moteče za stanovalce in varno za druge udeležence v prometu na tem območju.

mestni redarji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Dogajanje na opisanem območju pa bodo še naprej spremljali in izvajali ustrezne ukrepe ob zaznanih kršitvah.
Zanimalo nas je tudi, zakaj je MOL McDrive sploh dovolila odpreti v spalnem naselju, sploh zato, ker v bližini že obratujeta dve restavraciji McDonald'sa. Odgovorili so nam, da je dejavnost, ki jo opravlja gostinec ob Šmartinski cesti, dopustna. Izvaja se zunaj javnih površin, na zasebnem zemljišču. Dodali so še, da mestno redarstvo zoper voznika oziroma vozilo ukrepa, v kolikor je to v nasprotju z določbami Zakona o pravilih cestnega prometa.

Količki na avtocesti Avto Razlog, zakaj ni več količkov

Inženir: za začetek večja prisotnost mestnih redarjev

Za mnenje o prometni ureditvi smo vprašali tudi prof. dr. Petra Liparja, pooblaščenega inženirja iz Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, ki pravi, da je zelo pomembno, da se že vnaprej izvede prometna študija.  

"Vhodni podatki za študijo so podatki o prometu na omrežju, podatki o novi rabi prostora (dodatna generacija prometa) in o celotni urbanistični situaciji. Lahko, da je celotna prometna ureditev v skladu s pravili, vendar lahko kljub temu prihaja do zgostitev prometa. Verjamem pa, da so trenutne razmere (pandemija) precej bolj kaotične, kot sicer," pravi dr. Lipar, ki smo ga vprašali, kje sam vidi rešitev za nastalo situacijo?

Bi bilo treba narediti novo študijo? "S pomočjo rezultatov, pridobljenih iz študije in posledično tudi simulacij obstoječega in bodočega prometnega stanja se lahko določi kritične točke in na osnovi tega tudi predloge za izboljšanje stanja. Lahko se poda več variantnih rešitev," pojasnjuje, stanovalcem, ki so se znašli v nezavidljivem položaju, pa svetuje: "Vedno je mogoče take vrste problemov reševati z nekimi hitrimi, kratkoročnimi ukrepi, kasneje pa morajo slediti dolgoročni. Kot kratkoročni ukrep vidim večjo prisotnost mestnih redarjev, ki naj bi usmerjali voznike in morda že samo s svojo prisotnostjo vplivali na obnašanje vseh udeležencev v prometu."
 

Komentarjev 31
  • rd2dmk2 17:28 02.marec 2021.

    oh kolk jamrajo tile ljubljančani. malo hupanja pa v jok, se hoče obnavljat štadion bodo umrli od hrupa. jest jim predlagam da se preseljo na Jesenice. ne bodo vohali hamburherjev ampak sveži kruhek. glede opravičila pa.. odkup stanovanja po 2 ...prikaži več 2 kratni tržni ceni, ne pa bon za tisti plastik fantastik. gnus in fuj. če mi plačajo ne pojem tistga od Mc donalds.

  • jozicamurn 17:45 01.marec 2021.

    Rada bi opozorila na napake pri 'optimalneje' in 'cestno predmetnih predpisov', zgleda, kot da je dopis stanovalcem v bližini pisalo otroče. Kot drugo pa niti ni kriv McDonalds, kdo je podal to v prostorski načrt? Sedaj je kar je, upam, ...prikaži več da se uredi za vse v dobri luči, McDonalds pa je še vedno boljši od marsikatere restavracije s hitro prehrano.

  • Solton 11:39 01.marec 2021.

    idioti...