Avto
147 ogledov

Razlog, zakaj ni več količkov

Količki na avtocesti Gašper Pirman
Na razcepu Malence v smeri proti Dolenjski ni več oranžnih količkov, ki so marca letos presenetili voznike.

Dars je na območju razcepa Malence marca letos namestil oranžne plastične količke, ki naj bi preprečevali voznikom nepravilno vključevanje na avtocesto. Ob začetku del na ljubljanski severni obvoznici so jih del v smeri južne obvoznice odstranili, da so zaradi preusmeritve tranzitnega promet lahko maksimalno podaljšali pas za prepletanje. V ta namen so tam tudi zarisali rumene talne označbe. 

Do spremembe je pred nedavnim prišlo v smeri proti Dolenjski, saj so odstranili vse količke. "Že ob postavitvi količkov na razcepu Malence je bilo predvideno, da se bodo v času postavitve signalizacije in opreme za zimsko službo količki odstranili in nato ob koncu zimske sezone postavili nazaj. Količki v smeri iz južne obvoznice proti Dolenjski so bili odstranjeni 10. novembra, iz smeri predora Golovec proti južni obvoznici pa se bodo odstranili še v tem tednu," so nam povedali na Darsu.     

Po zaključku del ostaja enak režim

Po zaključku obnovitvenih del na severni ljubljanski obvoznici se število količkov ni povrnilo na stanje, kot je bilo pred delno odstranitvijo. Kot so pojasnili, so že ob začetku del in odstranitvi dela količkov in namestitvi začasnih rumenih talnih označb napovedali, da bo tako ostalo tudi po koncu zaključenih del na severni obvoznici, če se bo rešitev izkazala za učinkovito in še vedno varno. 

Količki na avtocesti | Avtor: Gašper Pirman Gašper Pirman
Študija Prometnotehniškega inštituta ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo "Kapacitetna in prometnovarnostna analiza odvijanja prometa na razcepu Malence", je dala rezultate, ki govorijo v prid trenutnemu stanju. "Sedanja ureditev tako ostaja, s tem, da bodo v kratkem začasne, rumene talne označbe nadomeščene z belimi," so dejali na Darsu. V času od konca del na severni obvoznici se predor Golovec zapira manj kot prej.

Najprej projekt, potem gradnja

Kot so že pomladi dejali na Darsu, se zavedajo problematike omenjenega razcepa. V načrtu je tako izgradnja dodatnega pasu. Cilj za izvedbo projekta ostaja leto 2017, vendar pa o natančnejših terminih ne morejo govoriti, dokler ne bodo izdelani projekti.

Začetek postopka izdelave projektov za posebni pas naj bi se začel kmalu. Posebni pas bo "vodil iz smeri predora Golovec na izvoz Ljubljana jug. Ravno tako bodo pripravljeni projekti za tretji pas skozi galerijo Strmec na vzhodni obvoznici, kjer se tretji pas sedaj v smeri predora Golovec zaključi pred galerijo in nato znova vzpostavi pred predorom Golovec". Na Darsu napovedujejo, da bodo projekti narejeni tako, da bo čim prej možna neprekinjena povezava, da bo tretji pas od Bizovika do Malenc.  

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 12:39 19.november 2016.

    Prodam oranžne količke v neomejenih količinah ! Lopov d.o.o. !

  • mihatirs 10:10 19.november 2016.

    Prvega projektanta oz tistega ki je potrdil naročilo dosedanje izvedbe pa jebAat dat ker je zamoču v prvo, popravt in nazaj vrnt denar.