Slovenija
3046 ogledov

Odšla naj bi še zadnja slovenska otroška srčna kirurga

Pediatrična klinika Žurnal24 main
Vodstvo UKC Ljubljana zatrjuje, da je na otroški kardiologiji vse v redu, zdravniki pa odhajajo.

Zadnja dva slovenska otroška srčna kirurga naj bi zapuščala program otroške srčne kirurgije, poroča 24UR. Glavni razlog za njun odhod naj bi bili slabi medosebni odnosi. Otroškim kardiologom naj ne bi zaupala več, zato z njimi ne moreta več sodelovati. 

Nadrejeni so ju poskušali prepričati, naj ostaneta, a sta postavila pogoj, in sicer operacije samo odraslih pacientov ali pa odideta. V programu otroške srčne kirurgije ne želita več sodelovati.  

"Ni več motečih ljudi"

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je dejala, da o tem nima uradnih podatkov, posredno pa je potrdila njun odhod. A zatrdila, da ni posledica slabih odnosov. Odnosi na kardiološkem oddelku so sedaj homogeni in delajo timsko, saj ni več motečih ljudi, je dejala po seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, kjer so razpravljali o stanju na področju otroške kardiologije.

"Ne razumem, da bi bil nesporazum s kardiologi razlog za odstop, kot pravite, teh bodočih srčnih kirurgov iz Ljubljane," je dejala. Čeprav Pfeiferjeva, kot trdi, o odstopih uradno ni obveščena, pa je dejala, da je danes prejela sporočilo sms, "v katerem so mi tisti, ki so govorili s konkretnim kirurgom, ki je najbolj napredoval v poučevanju, dejali, da to ni razlog". "Pač pa da je razlog, da se v tem času, ko je tri leta delal v programu, ni uspel dovolj izobraziti, ker mu očitno nismo dali dovolj priložnosti," je dodala.

Otrok pri zdravniku | Avtor: Profimedias Profimedias
Prišli strokovnjaki iz tujine

Na vprašanje, kaj to pomeni za prihodnost programa, je dejala, da so podpisali pogodbo s praškim centrom za otroško srčno kirurgijo. Tako je prvi pediatrični srčni kirurg od ponedeljka že v UKC in se je po njenih navedbah vklopil v delo. Prihodnji teden pride izkušen kirurg, ki bo izvajal operacije.

Predlog novega programa je, da bodo kirurgi tukaj ves teden. Pfeiferjeva verjame, "da se bo naš otroški srčni kirurg še udejstvoval v tem programu in si bo morda premislil, ko bo videl, da sedaj program poteka varno, bolje organizirano". Tudi strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko upa, da si bosta kirurga premislila in vendarle nadaljevala s sodelovanjem v programu, "ko bo prišlo do teh sprememb in ko se bo stanje s pogodbeno ustanovo začelo konsolidirati".

Program sicer po njegovih besedah mora iti naprej. S podpisom pogodbe s centrom v Pragi pa so poskrbeli za otroke, da bodo operirani in obravnavani, kot je bilo doslej, je dodal. Cilj tega, da so poiskali partnerja in podpisali pogodbo, je po njegovih navedbah ravno v tem, da nestabilnosti, do "katerih prihaja morda zaradi nekih personalnih zadev, lahko z njimi kompenziramo".

Milojka Kolar Celarc UKC Zdravje Kolar Celarčeva: Vodstvo ni ustrezno reševalo problema otroške kardiologije

Sami zadeve ne morejo urediti

Navedb kirurgov, da odhajata zaradi slabih odnosov, Veselko ni želel komentirati, "ker ne bi rad prilival olja na ogenj". Zatrdil je, da se trudijo urejati zadevo, a je ne morejo urediti sami, ampak potrebujejo podporo javnosti, ministrstva in drugih. Na komentar, da je sedem kirurgov že odšlo iz tega programa, je odvrnil, da je to bilo v dolgih letih, od tega je bilo nekaj tujcev. "Seveda, če ne bi bilo problema, ga ne bi bilo treba reševati," se je strinjal.

Strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je po odboru dejala, da ne trdi, da je na pediatrični kliniki vse v redu. "Pravim samo, da se trudimo," je dodala in poudarila, da klinika v zadnjih dveh mesecih deluje drugače kot prej. Na vprašanje, ali bi bilo smiselno določene ljudi v programu zamenjati, če niso kompatibilni, pa je odgovorila: "Vaše vprašanje je postavljeno tako, da lahko odgovorim, da ja. Smiselno je narediti tako, da program gladko deluje." Ob tem se je strinjala, da tega doslej ni uspelo rešiti še nikomur.

"Baza nam je padla v vodo"

"Vsi napori ministrstva temeljijo na tem, da bi s pomočjo tujega centra, ki bi izobrazil prav omenjena mlada kardiokirurga, uspeli skupaj postaviti nov center za obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi boleznimi. Sem v bistvu šokirana, ker so zdaj naši načrti, ki so na tem temeljili, padli v vodo," je dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved. Po njenih besedah je v tem primeru resno vprašanje, kaj bo s prihodnostjo tega programa v Sloveniji, saj "nam je baza sedaj padla v vodo".

Otrok pri zdravniku | Avtor: Profimedia Profimedia
Vodstvo UKC: Krivi so mediji

Na odboru DZ za zdravstvo so predstavniki UKC predstavljali stanje na področju otroške srčne kirurgije. Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je poudarila, da so otroci njihova prva skrb. Primeri neustreznega zdravljenja naj bi se zgodili v preteklosti, letos pa ni bilo nobenega zapleta ali spodrsljaja. 

Po njenem mnenju je bilo poročilo o varnostni analizi smrti 37 dni starega dojenčka iz leta 2015, ki je v medije prišlo konec avgusta, del medijskega gibanja, "ker so morali preusmeriti pozornost drugam in prikazati, da so razmere na pediatriji katastrofalne". Pravi razlog za te zgodbe pa vidi v boju dveh sil, novih in starih na programu.

zdravniki Obtoževanja Zdravje Ministrica in zdravniki en drugega obtožujejo zavajanja

Tudi strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je s prstom pokazala na novinarje, češ da zlorabljajo starše, ki pred kamero govorijo o svoji stiski zaradi bolezni otroka. Priznala je, da so bile storjene napake in da je bilo slabo medsebojno razumevanje zaradi pomanjkanja zdravnikov. "A pod medijskim pogromom je izredno težko delati. Vse to, kar se v medijih odvija proti nam, neposredno škoduje zdravljenju otrok in ovira naše delo v izboljševanju razmer".

Generalni direktor UKC Andraž Kopač je dodal, da podatki o smrtnosti v programu otroške srčne kirurgije kažejo na to, da se stanje v programu izboljšuje.

Otrok v bolnišnici Bolniške Zdravje Starši otrok, starejših od šest let, v zagati

Poslanci: Krivi so slabi odnosi

Poslanci so poudarili, da bi morali razpravljanje o napačnih zdravljenjih in diagnozah reševati za zaprtimi vrati. "Ta duh, ki je ušel iz skrinjice, ste ustvarili vi na pediatriji. Vodstvo UKV pa se ni znalo odzvati in je še prililo olje na ogenj," je dejal poslanec SMC Jani Möderndorfer

Opozorili so tudi na odgovornost ministrstva. Nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar (DeSUS) je dejal, da je tudi sam kot minister poslušal enaka zagotovila tedanjega vodstva UKC, da je s programom otroške kardiologije vse v redu, a danes vidimo, da ni tako. 

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je dejala, da se ministrstvo ne otepa odgovornosti, ukrepa pa v skladu s svojimi pristojnostmi. Ministrica Milojka Kolar Celarc se seje ni udeležila. 

V UKC Ljubljana so se za omejitev obiskov odločili zaradi omilitve neprimerne te Svet UKC Ljubljana Slovenija Svet UKCLJ ne bo odločal o odgovornosti vodstva za stanje na otroški karidologiji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • wolf.ata 13:20 09.november 2017.

    sramota,tako za državo,kot predvsem zdravnikov,marsikateri je imel mnogo privilegijev,da so se tudi na naš račun izšolali, izučili,vsi samo gledajo za plačami in bonusi,delajo malo v javni sferi in večina potem zasebno služijo mastne denarje,res pa je, da ne vsi,so tudi ...prikaži več izjeme,poglejte si čakalne dobe, zobna protetika,čakalna doba 1101 dan itd.,primer

  • mph 21:17 08.november 2017.

    Verjetno je najbolje povzel to tragično dogajanje Möderndorfer. Svoje prispeva vsekakor senzacionalizem pa človeška narava, da takoj opazi vsak vse slabo, nikoli pa dobro, čeprav je tega neprimerno več.