Slovenija
4096 ogledov

Počivalšek: Gre za režiran in politično motiviran lov na mojo glavo

Zdravko Počivalšek
1/4
gov.si Zdravko Počivalšek.
„Gre za režiran in politično motiviran lov na mojo glavo. Dejstva izginjajo, vse se je spreobrnilo v politično predstavo,“ gospodarski minister Zdravko Počivalšek odgovarja na očitke iz oddaje Tarča.

Položaja, v kateri se je Slovenija znašla zaradi koronavirusa, ne moremo primerjati z nobeno drugo v zgodovini Sloveniji, poudarja Počivalšek.

Gre za tri ključna obdobja v boju proti koronavirusu: pred razglasitvijo epidemije, ob razglasitvi epidemije in po umiritvi razmer.

„27. februarja je vlada Marjana Šarca sprejela sklep, s katerim se iz državnih rezerv sprostijo vse rezerve zaščitne opreme, ki jo je treba nadomestiti do konca leta. Za izvedbo sklepa je bil zadolžen zavod za blagovne rezerve v sodelovanju z gospodarskim in zdravstvenim ministrstvom,“ časovnico pojasnjuje Počivalšek in nadaljuje: „11. marca je Šarčeva vlada naložilo MZ, da brez postopka javnih naročil izvede vse aktivnosti za pridobitev nujno potrebne zaščitne opreme. 13. marca je prisegla nova vlada, MGRT je en dan kasneje prejelo nalogo, da operativno pomaga zavodu pri dobavi zaščitne opreme.“

Kasneje je nova vlada imenovala medresorsko delovno skupino, ki je odgovorna za sprejem in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. „Gre za posameznike iz šestih ministrstev. Odločitve niso bile stvar enega posameznika,“ poudarja minister in dodaja, da je z namenom boljše preglednosti skupina vzpostavila protokol nabave opreme, vsako ministrstvo pa je prevzelo svojo nalogo. Za podpis pogodbe pa odgovarja zavod.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Le dan po ustanovitvi medresorske delovne skupine je Počivalšek imenoval projektno skupino na MGRT, ki da je nudilo popolno pomoč zavod za blagovne rezerve: „Nihče, niti jaz niti sodelavci, nismo lobirali ali politično vplivali, cilj je bil čim prej realizirati pogodbe. Delali smo ves čas, da čim prej zagotovimo opremo. Govorimo o osebah, ki so v ključnih časih delale dneve in noči, da bi zagotovili opremo. In smo jo, te osebe zdaj doživljajo medijski linč, čeprav niso imeli pooblastil za podpis pogodb.“ V oddaji Tarča so sicer med drugim razkrili tudi, da je bil v nabavo zaščitne opreme vpleten Lojze Peterle.

Za podpis pogodb je bil odgovoren zavod za blagovne rezerve in to odgovornost mora sprejeti.

10. aprila je Slovenija prejela 20 in nato še 7-tonsko pošiljko s Kitajske, „takrat sem javno povedal, da bomo od takrat dalje nabavljali drugače. Smo namreč v poziciji, ko država lažje izbira ponudnike in se lahko pogaja o cenah,“ je povedal Počivalšek.

„Takrat je zavod izvedel manever, ki je sodu izbil dno. Za ceno, za katero bi se lahko pogajali, je zavod sklenil novo pogodbo. Kaplja čez rob je bil podpis pogodbe s podjetje SLA Marketing v višini skoraj dva milijona evrov za dobavo 1,8 milijona mask. Istega dne, ko je bila pogodba podpisana, je bilo v skladišče dobavljenih 1,4 milijona mask. Glede na dosedanjo prakso je bil to skrajno nenavaden manever. Odredil sem že notranjo revizijo delovanja zavoda. Vse dokaze sem pripravljen pokazati policiji tožilstvu in na interpelaciji,“ napoveduje gospodarski minister.

,

Zdravko Počivalšek | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška pred odborom DZ za gospodarstvo Saša Despot

Okrcal je tudi odstavljenega šefa blagovnih rezerv: „Gospod Zakrajšek ni bil na bolniški, kot trdi, pač pa v samoizolaciji. Vse pogovore in elektronska sporočila z njim sem pripravljen predložiti. Ministrstvo, ki ga vodim, bo okrepilo nadzor nad zavodom in izvedlo notranjo revizijo zavoda. Kljub težkim razmeram smo in bomo naredili vse, da bomo zagotovili transparentno delovanje zavoda.“

„V začetku epidemije je bilo ključno zagotoviti zadostno število zaščitne opreme. Ne rečem, da bi lahko kakšno stvar naredili bolje, sploh je to danes lahko govoriti, ko je epidemiološka slika dobra. Po bitki je lahko biti general,“ še dodaja Počivalšek.

Ministrstvo se je trudilo za realizacijo pogodb

Pritiskov, ki so mu jih očitali na Zavodu za blagovne rezerve, pa po njegovem ni bilo, oziroma so na ministrstvu le "vsakodnevno izvajali aktivnosti, da realizirajo pogodbe, ki so že bile podpisane v času, ko nismo imeli zaščitne opreme". Zadovoljen je, da so dobili respiratorje, dodal je, da so jih bila sposobna nabaviti le tri podjetja. 

Sodelovanje z Mitjo Terčetom pa se je po Počivalškovih besedah zdaj zaključilo. Še enkrat je poudaril, da Terče "ni imel nikakršnih pooblastil, vse pogodbe so bile podpisane s strani pooblaščenih na zavodu" - med njimi je izpostavil tudi Galeta.  Zagotovil je tudi, da so od 13. marca do 10. aprila naredili "ogromno, vsem smo zagotovili dovolj zaščitne opreme, to smo naredili maksimalno racionalno".

Mitja Terče, direktor ECE Afera maske Slovenija Izsiljeval in grozil: Čemu je pri nabavah služila njegova skupina?

Od 10. aprila, ko imamo dovolj opreme, lahko ponudnike izbiramo bolj preudarno. "Če naše delo primerjate z ostalimi državami, boste ugotovili, da smo naredili vse odlično. Vse podatke smo pripravljeni pokazati, na ministrstvu smo sprejeli odločitev, da so vse pogodbe javne in objavljene." Minister je zatrdil tudi, da nobena država ni izpeljala poslov tako, kot so od njih nekateri pričakovali.

"Zadeva se je spremenila, ko sem izvedel za interpelacijo"

Na vprašanje, zakaj je včeraj odpovedal sodelovanje v Tarči, pa je Počivalšek odgovoril tako: "Ljudem sem se odločil dejstva povedati danes, ko lahko povem celotno sliko, zadeva se je spremenila, ko sem izvedel za interpelacijo. Takrat so se stvari prevesile na politično polje, a ta zadeva ima vsebinsko plat. To sem pojasnil, še bolj podrobno bom v prihodnje. Ni me strah, ne morem pa pristati na vnaprej zrežirane konstrukte."  

Interpelacijo pa vidi kot "odlično priložnost, da vse natančno predstavim slovenski javnosti".

Težave z Gorenjem

Še naprej se bodo na MGRT trudili, da ohranijo podjetja in delovna mesta in pomagajo tistim, ki bodo imeli največ težav pri izhodu iz krize. Počivalšek je obljubil tudi, da se bodo sestali z upravo Gorenja in poskušali najti rešitev, da se delavcev ne odpusti. "Vseskozi smo z Gorenjem dobro sodelovali, ga imeli za dobro organizirano podjetje. Z naše strani bomo naredili vse, da se ta problematika reši v korist delavcev, posledično tudi države."

Bi lahko meje odprli že naslednji mesec?

Pomemben podatek je tudi, da bodo razdelali sistem delovanja posameznih nastanitev v pogojih, ki sledijo, Počivalšek pa obenem predvideva, da se bodo v maju začeli pogovarjati o odprtju meja s Hrvaško. Počivalšek je opomnil, da slovenski turizem temelji na tujih gostih, teh je več kot 70 odstotkov - a po njegovih besedah smo zaradi butičnega turizma v prednosti pred nekaterimi drugimi državami. Poleg tega se bo minister v sredo ali v četrtek sestal tudi s hrvaškim ministrom za turizem, da se bosta "konkretno dogovorila o možnosti prehajanja meje na področju turizma". Kontakt bo vzpostavil tudi z avstrijsko ministrico. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 59
  • swan 20:25 25.april 2020.

    Iz vesolja se vidi, da pri tej Tarči ne gre za nič drugega kot politično motiviran proces in željo po rušenju vlade! Najprej, jaz prav nikjer nisem zaznala kaznivega dejanja kraje ali okoriščanja..tudi iz prisluhov ne! Zaznati je bilo pa ...prikaži več paniko zaradi pomanjkanja zaščitne opreme in s tem povezanimi pritiski medijev na vlado, in pa potreba po čimprejšnji nabavi opreme, zato je bilo rečeno naj plačajo dobavitelju, ki ima bančno garancijo

  • duc1 13:03 25.april 2020.

    SUPER BARABA.

  • Mesija 09:11 25.april 2020.

    Morda ima na koncu možakar tudi prav. A nisi nedolžen, dokler se ti krivda ne dokaže? Ja, v jugo sistemu je bilo ravno nasprotno, mogoče je tudi zdaj tako.

Sorodne novice