Slovenija
23389 ogledov

Na spletu posnetek napada mladoletnice na stanovalko zavoda

Družinsko nasilje Profimedia Fotografija je simbolična.
Delodajalec in ministrstvo sta se odzvala hitro in ostro.

Na spletu se je pojavil pretresljiv posnetek domnevno mladoletne dijakinje, ki je med opravljanjem študentskega dela v socialnovarstvenem zavodu fizično napadla eno od starejših stanovalk.

Posnetek so prejeli tudi na Ministrstvu za solidarno prihodnost, kjer so ostro obsodili tovrstno ravnanje in že sprejeli prve ukrepe.

"Poudarjamo, da je tovrstno ravnanje nedopustno in ga na ministrstvu najstrožje obsojamo. Z vodstvom zavoda smo nemudoma stopili v stik in ga pozvali, naj žrtvi nasilja takoj ponudi vso potrebno socialno, zdravstveno in psihološko zaščito in pomoč, proti nasilni osebi pa sproži ustrezne postopke pri pristojnih organih," se je odzval minister Simon Maljevac.

Ministrstvo je pozdravilo učinkovit odziv vodstva zavoda, ki je sporočilo, da gre za nesprejemljivo in nedopustno ravnanje.

"Zagotavljamo vam, da bomo sprožili vse ustrezne postopke in ukrepali v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1). Delodajalec bo nemudoma ukrepal, da bo preprečil škodljivo ravnanje. Varovali bomo vse temeljne pravice človekovega dostojanstva ter zagotovili enake človekove pravice in temeljne svoboščine," so še dodali na ministrstvu.

Predsednik vlade Robert Golob je v odzivu na družbenem omrežju X zapisal: "Starejši, zlasti tisti, ki ne zmorejo več skrbeti zase, so ena najranljivejših družbenih skupin, zato je vsakršno nasilje nad njimi nedopustno in zavržno. Kot družba jih moramo zaščititi in jim nameniti posebno pozornost, saj si zaslužijo dostojno starost. Skupaj se moramo zoperstaviti vsakršni obliki nasilja in sovražnega govora. Bodimo skupnost, ki temelji na solidarnosti in medgeneracijski povezanosti." 

Zavod naj bi bil o dogodku prek anonimnega sporočila seznanjen že 1. septembra, navajajo pri 24ur. Isti portal dodaja, da je vodstvo zavoda o dogodku takoj obvestilo policijo. Po poročanju medijev naj bi se dogodek zgodil v DSO Trebnje.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 23
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:23 06.september 2023.

    Take smrkle smo včasih oklufotali,pa je bil za vedno mir,tako pa mislijo,da jim nobeden nič ne more pa delajo kar se jim zazdi.

  • miho 07:20 06.september 2023.

    Če ne bi punca tega snemala in objavila na spletu, bi mogoče še pomislil, da je imela kakšen zelo težaven primer, pomoči izkušenih sodelavcev/k pa od nikoder... Tako pa mislim, da je ta punca imela namen si uničiti življenje. Naj ...prikaži več dobi dosmrtno prepoved dela z ljudmi, ker za tako delo ni primerna.

  • Pepe007 07:03 06.september 2023.

    Ker ljudi nočemo pošteno plačati, da bi bil domska oskrba "poceni" (pa ni), primanjkuje kadra, z najtežjimi primeri pa očitno delajo mladostniki, ker so pač ti cenejša delovna sila. Razen tega spravljamo v domove za starejše mnogo preveč ljudi. Takih, ...prikaži več ki bi lahko še bili v oskrbi svojcev, ampak se jih ti hočejo znebiti.

Sorodne novice