Slovenija > Črna kronika
19067 ogledov

Onemoglo ženo puščal golo v njenih lastnih iztrebkih

Janez Zalar D. M. Janez Zalar
V enem grozljivejših sodnih primerov v zadnjem času jo je Janez Zalar odnesel s pogojno kaznijo, še stroške kazenskega postopka bomo poravnali davkoplačevalci.

Kar je upokojena medicinska sestra Vida Mršnik iz Lucije prestajala v zadnjih letih, ni mogoče opisati drugače kot pekel. Prvega decembra lani je, pri enaindevetdesetih, odšla v nebesa. Tako ni mogla spremljati sodne obravnave zoper svojega moža, 34 let mlajšega Janeza Zalarja iz okolice Ljubljane. In tudi bolje, da je ni.

Mršnikova in Zalar, sicer diplomirani ekonomist, sta se spoznala prek ljubezenskega oglasa, in on se je še isto leto, 2006., preselil v njeno hišo. Po poroki naj bi šlo samo še navzdol, v zadnjih letih svojega življenja pa je Vida zaradi onemoglosti in demence potrebovala stalno oskrbo. Dobila jo je pri možu, toda kakšno?

Stražil jo je pes

Zalar naj bi ji dajal premalo jesti in piti, spala pa je na pomožnem jogiju na tleh. Tja jo je preselil, ker je menda večkrat padla s postelje in je po svojih besedah zaradi težav s hrbtenico ni mogel dvigniti – a tudi zunanje pomoči, recimo centra za socialno delo (CSD), zato ni poklical. Vstati ni mogla več, malo in veliko potrebo je opravljala kar na blazini, obletavale so jo muhe. Puščal jo je golo, novinarki Slovenskih novic je Zalar pred časom povedal, da je rada takšna, naga, in jo le včasih pokril z rjuho. Ker je zbiral staro pohištvo, talne obloge, dežnike, je bilo stanovanje polno krame, umazanija je privlačila glodalce. Jemal ji je pokojnino in vzel osebne dokumente, jo zaklepal, prav tako ji je zaplenil mobilni telefon, da ne bi klicala naokrog. Za njenega stražarja si je omislil psa pasme akita, ki jo je dvakrat ugriznil. 

Družinsko nasilje | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia
Toda Vidino trpljenje je vendarle prišlo na ušesa pristojnim institucijam, menda po zaslugi redkih očividcev. Julija 2020 sta bila pri njej namestnica direktorice pristojnega CSD in patronažna sestra, našli sta jo menda v nečloveških razmerah, z vnetimi genitalijami, v bolečinah. Prepeljali so jo v izolsko bolnišnico, od tam v idrijsko in jo nazadnje namestili v koprski dom upokojencev, kjer je prišla k sebi.

Nazaj k možu

CSD je po uradni dolžnosti obvestil tudi policijo, ki je Zalarju odredila prepoved približevanja in ga ovadila zaradi kršitve družinske obveznosti. Toda to ne pomeni, da je bila Mršnikova rešena. Tudi sama je izrazila željo po vrnitvi domov, in ker je sodni izvedenec ocenil, da se zaveda svojih odločitev, jo je okrajno sodišče v Piranu vrnilo k možu.

Ta je v hišo navlekel že toliko ropotije, zato sta se naselila v prizidku. Tam se je zgodba ponovila. Februarja 2021 so jo, bojda sestradano in v vsesplošnem slabem stanju, spet odpeljali v izolsko bolnišnico, Zalar pa je dobil še drugo kazensko ovadbo. In Vida se je spet vrnila k njemu.

Preminila je naravne smrti. "Policiste PP Piran je zdravnica ZD Lucija obvestila o najdbi mrtve ženske v stanovanjski hiši. Opravljen je bil ogled kraja, kjer pa ni bilo ugotovljenih znakov kaznivega dejanja, oziroma je šlo za naravno smrt. Truplo je bilo odkrito v manj kot 24 urah," so sporočili s PU Koper. Zalar je ležal ob njej cel dan, češ da ima to pravico.

"Kar ste storili, je popolnoma zavržno"

Nazadnje je bil obtožen kaznivega dejanja kršitve družinske obveznosti po prvem odstavku 193. člena kazenskega zakonika: "Kdor hudo zanemarja družinske obveznosti, ki jih ima po zakonu, in tako pusti v težkem položaju družinskega člana, ki ne more sam skrbeti zase, se kaznuje z zaporom do dveh let." In kaj se je prejšnji konec tedna zgodilo na koprskem okrožnem sodišču? "Priznam krivdo po obtožnem predlogu," je dejal Zalar. "Kar ste storili vi, je popolnoma zavržno. Nobeno živo bitje si ne zasluži, da leži na neki blazinici v blatu in urinu ... Če bi vam sodili in bi vam očitke dokazali, bi bila lahko kazenska sankcija vse kaj drugačna,“ je bil jasen sodnik Miha Špilar in poudaril, da je šlo celo za zakonca.

Toda priznanje krivde praviloma prinese ugodnosti. Tožilka Nataša Valentič Kuštra je predlagala pogojno kazen osem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, čemur je sodnik Špilar tudi sledil. In še oprostil Zalarja sodnih stroškov. Premoženja pač nima in prejema le 466 evrov socialne pomoči. Vidine penzije ni več. Sicer mu je po po poroki zapustila vse premoženje, a je kasneje CSD položil roko na pokojnino in hišo, tudi zapuščinske razprave še ni bilo.

domen.mal@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:13 05.september 2023.

    V Sloveniji je stara bolna oseba manj vredna kot pes ! Bravo...vi pa res kličete širiatsko pravo !

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:03 05.september 2023.

    Nisem si mislila da bo ta osamosvojitev prišla leta 1991 za vse kriminalce, sadiste, zločince, morilce, za to vrsto ljudi, raj na zemlji ! Nam so govorili po TV pa govorili o drugi Švici...

  • Kmodri 19:50 04.september 2023.

    Kakšna pogojna kazen neki! Če bi stal pred mano, bi mu dosodil zapor najmanj enega leta!