Slovenija
5580 ogledov

Vodilni na RTV-ju bodo morda odleteli bistveno prej kot pričakovano

Predsedniške volitve Profimedia
Državna volilna komisija bo odločala o skrajšanju roka za sprejem poročila o izidu referendumskega glasovanja.

Državna volilna komisija (DVK) bo danes odločala o skrajšanju roka za sprejetja poročila o izidu referendumskega glasovanja o zakonih o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Volivci so namreč na nedeljskem referendumskem glasovanju zakone večinsko podprli, zato čakanje na izračun zavrnitvenega kvoruma za sprejetje poročila ni več relevantno.

Člani DVK bodo tako razpravljali o predlogu sklepa, po katerem bi lahko sprejeli poročilo o izidu glasovanja brez čakanja na izračun zavrnitvenega kvoruma. To bi bilo po predlogu možno v primeru, da bi osmi dan po dnevu referendumskega glasovanja in upoštevanih glasovih po pošti iz Slovenije in tujine ugotovila, da je več volivcev glasovalo za kot proti in da število umrlih državljanov z volilno pravico od dneva sestave volilnih imenikov do zaključka glasovanja ne bi moglo bistveno vplivati na izid referenduma.

DVK namreč zdaj čaka 47 dni od dneva glasovanja do sprejema poročila o izidu glasovanja, saj čaka na podatke o številu tistih volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnih imenikov do zaključka glasovanja. Takšna praksa se je do sedaj po sklepu DVK iz leta 2015 uporabljala tudi v primerih, ko iz rezultatov referendumskega glasovanja izhaja, da se je večina volivcev, ki so veljavno glasovali, izrekla za, in ne proti.

Uradne rezultate referendumov naj bi sicer DVK v skladu s sedaj veljavnim rokovnikom zaradi ugotavljanja kvoruma sprejela šele 24. januarja, kar bi lahko povzročilo predvsem preglavice v primeru zakona o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi v veljavo stopil s 1. januarjem 2023.

Če bo DVK danes potrdila omenjeni sklep, pa bi tako vsi trije zakoni lahko v veljavo stopili še pred iztekom letošnjega leta.

Politiki si niso enotni o tem, kdo je zmagovalec in kdo poraženec referendumov. Medtem ko koalicija izid vidi kot zmago, o zmagi govori tudi predsednik največje opozicijske stranke. Janša trdi, da je levica referendume izgubila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 41
  • Avatar MS
    MS 14:42 01.december 2022.

    .Aprilske državnozborske volitve- Janša puši ==> Logarjeva kandidatura za predsednika države- Janša puši, ==> Logar zaradi slabega volilnega izida odstopil z mesta predsednika ljubljanskega odbora SDS - Janša Puši ==> Referendumi: Zakon o vladi - Janša puši, ==>Zakon o RTV ...prikaži večV TV - Janša puši, ==> Zakon o dolgotrajni oskrbi - Janša puši! ==> Počilo med Janšo in Toninom ==> Tonin odhaja, Janša puši! Letijo Watmough, Urbanija, Pirkovič, Možina in še kdo! ==> Janša PUŠI!!!

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 14:31 01.december 2022.

    Vodstvo RTV-ja bi morali preseliti v kočevska brezna, hehehe.

  • lojs 13:09 01.december 2022.

    glede na to, da se iz zgodovine komunizma nekateri niso naučili nič, rabijo novo lekcijo ... kaj pa so počeli komunire drugega kot kradli in uničevali, vse kar je bilo možno ... očitno imamo še veliko živečih priviligirancev ali pa ...prikaži veča ustrahovanih ribic, ki vse pozabijo ... če strnem, je rtv naslednje propadlo podjetje, ki ga bodo v kratkem demolirali in uničili do konca , prodali kar je vrednega in spičkal za svoje ideološke projekte ... verjamem, do so nestrpni na svojih pohodih