Slovenija
77251 ogledov

Podrobnosti: pripravite bunde, takšnega preobrata vremena že dolgo ni bilo

Pozeba Profimedia
V nedeljo so padali toplotni rekordi, a po toplem ponedeljku se s temperaturami blizu ledišča začenja povsem drugačna, skorajda zimska polovica aprila. Predvidoma še danes bo Arso izdal opozorilo.

Vremenoslovci nam že več dni napovedujejo, da nas čaka vremenski preobrat, ko se bodo nadpovprečno visoke temperature za april zaključile in obstaja celo nevarnost sneženja. Medtem ko je bila nedelja zelo lepa in so šle temperature ponekod celo čez 30 stopinj Celzija, bo podobno tudi v ponedeljek, ko bo po toplem jutru temperatura narasla do 26 stopinj.

Že v torek zjutraj pa velikanski preobrat, začelo bo deževati, z vdorom hladnega zraka se bo začelo od severa hitro hladiti, napoveduje se celo sneg do višje ležečih naselij. 

"Treba se bo tudi psihološko pripraviti"

Kaj natančno se nam obeta in za kako velik preobrat gre, smo povprašali dežurnega vremenoslovca na Agenciji za okolje (Arso) Braneta Gregorčiča. Potrdil je, da bo preskok kar velik, a za mesec april zopet ne tako nenavaden, saj so bili v preteklosti podobni dogodki še pogostejši. Nazadnje pred tremi leti, ko je v nižinah snežilo konec aprila. Letos bo ta preobrat nekoliko zgodnejši, bo pa toliko bolj izrazit, ker bo sledil obdobju zelo toplega vremena.

Tulipani | Avtor: Profimedia Profimedia

Gregorčič je pojasnil, da se bo lahko v torek v odvisnosti od intenzitete padavin in kako dolgo v noč se bodo zavlekle, meja sneženja spustila kar nizko. Vseeno pa za zdaj dve tretjini vremenskih modelov po njegovih besedah kaže, da se sneženje ne bo spustilo pod 500 metrov nadmorske višine. "Z nekaj sreče tako ne bi smelo biti večjih težav," pravi.

Predvidoma jutri bo agencija na podlagi zadnjih podatkov objavila ustrezno opozorilo. 

Od četrtka naprej pa preti nova nevarnost in sicer pozeba, saj se bodo temperature v nočnem času spustile proti ničli in šle ponekod tudi v negativne vrednosti. Gregorčič miri, da glede pozebe zaenkrat ostaja le teoretična možnost. Natančnejšo napoved bodo vremenoslovci podajali sproti za vsako noč vnaprej glede na to, kakšno bo stanje oblačnosti in vetra. Do izrazito nizkih temperatur namreč lahko pride le v kombinaciji z jasnino in brezvetrjem. Trenutno napovedi kažejo, da bo šla temperatura pod ničlo le na posameznih območjih države. 

Se pa izkušeni vremenoslovec strinja, da se bo po tako toplem vremenu treba tudi psihološko pripraviti na veliko spremembo. Posebno pozornost morajo ljudje nameniti rastlinam, ki so v tem času že zacvetele in se olistile. V času nevarnosti negativnih temperatur velja poskrbeti zanje, na primer prestaviti rože na manj izpostavljeno mesto ali jih pokriti. 

Tulipani | Avtor: Profimedia Profimedia

Dejstvo je, da bo druga polovica aprila nadpovprečno mrzla, hladno obdobje bo trajalo vsaj kakšen teden, izrazite otoplitve pa ni na vidiku, tako Gregorčič. Zato letošnji april kljub zelo toplemu začetku vsaj pri nas verjetno ne bo uvrščen na lestvico najtoplejših. 

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 13
  • sam1 09:27 15.april 2024.

    Vremenoslovci zadnje čase točno napovedo samo kateri dan v tednu je-pa datum.......

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:59 15.april 2024.

    V drugem življenju bom vremenski napovedovalec

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:34 15.april 2024.

    Najbolje,da se kar v klet poskrijemo,kreteni novinarski!!!