Slovenija
3160 ogledov

S to potezo je vlada državi prihranila denar

Marjan Šarec Anže Petkovšek Minister za obrambo, Marjan Šarec.
Izkazalo se je, da bodo izstopni stroški iz posla za nakup oklepnikov boxer precej nižji kot pričakovano. Zasluge za to pripisuje hitremu odzivu vlade.

Na današnji novinarski konferenci po seji vlade je med drugimi spregovoril tudi minister za obrambo Marjan Šarec, ki je naslovil temo izstopnega stroška posla za nakup oklepnikov boxer. Kot je dejal, so se že pred enim letom začeli ukvarjati s pogodbo za program boxer, ocena OCCAR-ja za izstop je bila v tistem času 20 odstotkov vrednosti ocene pogodbe. Takrat je v javnosti krožila številka 70 milijonov.

"Po letu dni so končni stroški jasni, 4.150.000 evrov. Če vlada ne bi tako hitro ukrepala, bi bili te stroški še višji. S tem je tudi izpolnjena naša predvolilna obljuba, da bomo odšli iz programa," je dejal Šarec. Obenem je poudaril dejstvo, da niti tega ne bi rabili plačati, če bi prejšnja vlada upoštevala zdajšnjega predsednika vlade Roberta Goloba, ki je dejal, naj se te škodljive pogodbe ne podpisuje. Tedanja vlada je kljub oporekanju pogodbo podpisala.

Tolikšno razliko v stroških Šarec pripisuje hitremu odzivu vlade ter dobremu pogajanju. "Vstopni oziroma razvojni stroški ne morejo biti zaračunani, saj se nanašajo na dobavljena in nakupljena vozila, ki pa jih ne bo," je zatrdil.

Med drugim je tudi obelodanil, kakšne stroške je do sedaj vlada že pokrila: "V lanskem letu smo plačali za administrativne stroške 483 tisoč evrov, potem za operativni proračun 2,5 milijona. Letos smo za administrativne stroške dali 375 tisoč evrov in to je vse."

"Ko smo izračunali celotne stroške in jih prišteli k pogodbi za boxer, smo prišli na nekaj manj kot 400 milijonov z DDV. Sklep vlade pa je bil, da mora biti prihranek pri celotnem novem poslu vsaj 400 milijonov evrov. Ko bomo zaključili postopek izbire, takrat bo znanega več, se pa bližamo koncu tega procesa. V naslednjih tednih bi morali biti več znanega," je še dejal.

Za zaključek je naslovil še tematiko novih letal za gašenje požarov. Sodeč po njegovih besedah so ta letala namenjena temu, da takoj odkrijejo začetni požar ter ga pogasijo. S tem preprečujejo možnost nastanka takšne katastrofe kot je bila na Krasu ter zmanjšujejo morebitno škodo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:55 10.junij 2023.

    Kaj se igrajo z našim denarjem,pa so za to še dobro plačani,kaj smo mi eni idioti

  • sokol7 20:46 08.junij 2023.

    Niso pa vam povedali, koliko pa bo sedaj strošek za posodobitve in cenejšo Poljsko verzijo. Orožja namreč ni na pretek, vse gre v Ukrajino in cene so drastično poskočile. Sicer pa to je že preveč daleč za te sedaj.

  • Grof 18:42 08.junij 2023.

    In Šarc bo prišel do novega TRAKTORJA, Golob pa, do frizerja, iz dneva v dan je lepši, pardon, OTROČJI