Slovenija
11635 ogledov

Dogodek, ki je zedinil Janšo in Goloba

Robert Golob Janez Janša Profimedia
Golobova vlada nadaljevala projekt vlade Janeza Janše.

Včerajšnja izvolitev Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov (VS OZN) je zgodovinskega pomena tudi zato, ker je za trenutek zedinil slovensko politiko.

Sloveniji je bila s 153 glasovi podpore izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta v letih 2024–2025 že v prvem krogu. Glasovanja o Sloveniji in Belorusiji se je udeležilo 191 držav, za izvolitev je bilo potrebnih 128 glasov. Belorusija je prejela 38 glasov. To je drugič, da je Slovenija izvoljena za nestalno članico VS-ja, prvič je sedež zasedala v letih 1998–99.

Predsednik vlade Robert Golob je izvolitev označil za enega največjih uspehov Slovenije v mednarodni diplomaciji. Zahvalil se je diplomatski službi in izpostavil prizadevanja ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon in predsednice države Nataše Pirc Musar."Naše pravo delo pa se s tem šele začenja," je dejal Golob in napovedal, da se bo Slovenija trudila, da bodo podnebne spremembe točka na glavni agendi ZN, prizadevala si bo tudi, da bodo slišane male države.

Tudi predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša, ko je Slovenija decembra 2021 vložila kandidaturo za nestalni sedež v varnostnem svetu, je bil predsednik vlade, je čestital slovenski diplomaciji "153 glasov v Združenih narodih je realen doseg zavezništva, kamor spadamo. Zdaj pa bo treba zaupanje uresničiti z aktivnim delom in pobudami v Varnostnem svetu, kjer izzivov že dolgo ni bilo toliko kot danes," je zapisal Janša. 

"Slovenija v prvem krogu! Rekorden rezultat," je bil na Twitterju zapisal nekdanji zunanji minister Anže Logar, poslanec SDS. V času, ko je bil  njegovega vodenja MZZ-ja je Slovenija vložila kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta. Čestital je ministrici Tanji Fajon in pohvalil delo stalnega predstavništva Slovenije pri Združenih narodih. "Vesel sem, da je vlada nadaljevala projekt prejšnje vlade in razumela, zakaj je bila odločitev za kandidaturo konec leta 2021 pravilna," je dodal. 

Golobovi vladi je za uspešen skupno izpeljani projekt čestital tudi poslanec SDS Žan Mahnič. 

Čestitke slovenski diplomaciji so prav tako poslali iz opozicijske stranke NSi. Predsednik stranke Matej Tonin poudarja, da rezultati  "pridejo, če vsi skupaj, levi in desni, sodelujemo v korist Slovenije".  

 

Komentarjev 22
 • kapljač 19:46 07.junij 2023.

  Sama hinavščina

 • Avatar Leon
  Leon 16:51 07.junij 2023.

  S fašisti ni kompromisa !

 • Pierre 16:06 07.junij 2023.

  Volk Ivan Janez menja dlako, narave pa nikoli !!!