Slovenija
7142 ogledov

Velika zmaga za Tanjo Fajon in Slovenijo

Združeni narodi Epa
Slovenija je bila danes v Generalni skupščini ZN izvoljena v Varnostni svet ZN za leti 2024 in 2025.

Slovenija je na volitvah premagala Belorusijo, ki se je prav tako potegovala za sedež vzhodnoevropske skupine ZN in je dobila 38 glasov. Slovenija je prejela 153 glasov, za izvolitev je bila sicer potrebna dvotretjinska večina 128 glasov. 

Slovenija bo mesto v Varnostnem svetu ZN zasedala od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025, v tem času bo Varnostnemu svetu tudi predsedovala. Kandidaturo za članstvo je vložila prejšnja vlada konec leta 2021, po imenovanju nove vlade pa je stekla intenzivna kampanja. V tekmi je Slovenija premagala Belorusijo, ki je kandidatka od leta 2007 in je sploh prvič kandidirala.

Za Slovenijo je bil to tretji poskus kandidature, prvič ji je uspelo in v Varnostnem svetu je bila v obdobju 1998-1999, medtem ko leta 2011 pri kandidaturi ni bila uspešna. Po maratonskem glasovanju jo je porazil Azerbajdžan. Država za izvolitev potrebuje dve tretjini glasov držav, ki so prisotne in glasujejo. Članic ZN je 193, a Venezuela zaradi zamude pri plačilu v proračun organizacije nima glasovalne pravice, tako da je danes glasovalo 192 držav.

Varnostni svet ima 15 članic, od tega je deset nestalnih, pet držav - ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija - pa ima stalne sedeže in tudi pravico veta.

Fajon: velik dan za Slovenijo

"Danes je velik dan za Slovenijo, izvoljeni smo za nestalno članico Varnostnega sveta ZN," je po današnji izvolitvi na Twitterju zapisala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Dodala je, da je ponosna na izjemen rezultat, ki je bil plod trdega dela.

Ob tem se je še zahvalila vsem, ki so podprli kandidaturo Slovenije.

Golob: "Pravo delo se šele začenja"

Premier Robert Golob je današnjo izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN označil za "enega največjih uspehov Slovenije v mednarodni diplomaciji" ter se zahvalil vsem, ki so zaslužni zanj. Izid glasovanja je označil za rezultat celoletnega trdega dela ekipe, v kateri so sodelovali vsi najvišji predstavniki države, pri tem pa se je posebej zahvalil predsednici Nataši Pirc Musar in zunanji ministrici Tanji Fajon, pa tudi vsem sodelavcem v diplomatskih službah.

"Naše pravo delo pa se s tem šele začenja. Slovenija kot majhna, a samozavestna članica Varnostnega sveta, bo lahko pomembno prispevala na področjih, kjer včasih veliki obnemorejo, tako bomo delovali kot faktor povezovanja med različnimi interesi," je dodal.

Po njegovih besedah bo lahko Slovenija dejansko vplivala na svetovne politike. Premier verjame, da bo znala prisluhniti tudi malim članicam pri tistih izzivih, ki jih najbolj tarejo. "Dosledno se bomo zavzemali za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti," je napoveda. Izpostavil je še podnebne spremembe. "Potrudili se bomo, da bo ta točka na glavni agendi ZN, kajti ravno podnebne spremembe predstavljajo največjo grožnjo za našo bodočnost, za našo varnost in mir v svetu," je dejal.

Čestitke predsednice in nekdanjega predsednika 

"Čestitke, Slovenija," je po današnji izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov na Twitterju zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar. "Skupaj nam je uspelo. Kandidatura je bila odlična priložnost, da smo državam predstavili svoja zunanjepolitična načela in vrednote ter okrepili medsebojne stike. Zdaj pa začenjamo s trdim delom," je še dodala predsednica.

Vsem, ki so zaslužni za ta uspeh, je čestital tudi bivši predsednik Borut Pahor. "Danes je za Slovenijo pomemben in lep dan, že drugič v kratki zgodovini je dobila mandat ZN za soodločanje o usodnih zadevah sodobnega sveta," je na Twitterju zapisal Pahor, ki je bil predsednik države v času, ko je Slovenija konec leta 2021 vložila kandidaturo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 102
 • Avatar Minovak
  Minovak 10:22 07.junij 2023.

  Kmalu noben več ne bo vedel, kje je Slovenija in kar velja, od vsega skupaj ne bomo imeli nič, kot tudi noben ni vedel, da je bila prej Albanija kot nestalna članica, pravzaprav je še. Vso podlago za to sedaj ...prikaži več je postavil Logar, po stari navadi pa se levičarji zelo radi kitijo s tujim perjem.

 • Avatar pantani
  pantani 06:56 07.junij 2023.

  Na Nori24, pa ni niti 1. članka na to temo!!! Se vidi kam pes taco moli banda kvazi desna!!!

 • Kmodri 22:13 06.junij 2023.

  Putler bo zaprosil azil v Sloveniji pod pod pogojem, da bo s Princem teme lahko igral karte v Puščavi na Dobu! Rusofili bodo romali na Dob...