Slovenija
8594 ogledov

Vlada naj bi tako ukrepala glede nasilja na psihiatrični kliniki

Bojan Zalar Žurnal24 main
Čeprav tega še včeraj ni bilo na dnevnem redu, naj bi vlada danes odločala tudi o razrešitvi članov sveta zavoda ljubljanske psihiatrične klinike.

V javnosti odmeva novica o domnevnih primerih nasilja in zlorabe nad pacienti na ljubljanski psihiatrični kliniki. Vlada naj bi danes na seji odločala tudi o razrešitvi petih članov sveta zavoda Psihiatrične klinike Ljubljana. Tudi tega sicer zvečer še ni bilo na dnevnem redu.

Generalnega direktorja bolnišnice Bojana Zalarja pa naj bi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan po seji vlade pozval k odstopu. Svet psihiatrične klinike je sicer v sredo obravnaval očitke o domnevnem nasilju na kliniki, o katerih je poročal portal N1, a po seji sporočil, da bi razrešitev tako članov kot generalnega direktorja zavoda pomenila "razbijanje tima, po vseh objektivnih kazalcih ene najuspešnejših klinik v Sloveniji".

Danes tudi o digitalizaciji zdravstva

Glede na napovedi ministra za zdravje bi lahko vlada danes obravnavala tudi predlog zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu, enega od prvih zakonskih predlogov v sklopi načrtovane zakonske reforme. Na dnevnem redu predloga sicer ni, kar pa ne pomeni, da ob začetku seje ni možna razširitev.

Minister je v torek namreč napovedal, da bo vlada predlog zakona predvidoma obravnavala že ta teden. S predlogom zakona želijo doseči, da bi bili zdravstveni osebni podatki zbrani na enem mestu in obenem ustrezno zavarovani, tako tehnično kot z vidika varstva osebnih podatkov.

"Pacient bo z našim novim zakonom lastnik podatkov in bo najpomembnejši deležnik v sistemu digitalnega zdravstva," je ob predstavitvi predloga zakona dejala Alenka Kolar z direktorata za digitalizacijo v zdravstvu z ministrstva za zdravje.

Po enomesečni javni razpravi so predlog na ministrstvu nekoliko popravili. Prvotno bi se lahko pacient odločil, da ne dovoli vpogleda v podatke s področja psihiatrije, klinične psihologije, ginekologije in medicinske genetike. Ob opozorilih informacijske pooblaščenke pa so predlagali, da bi bili ti podatki zaprti pri vseh pacientih, posameznik pa se bo sam odločil, ali zdravstvenim delavcem dovoli dostop do njih.

Kritik, tudi s strani socialnih partnerjev na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), pa je bil deležen predvsem predlog ustanovitve javne gospodarske družbe, ki bi upravljala s podatki bolnikov, je po zadnji obravnavi na ESS dejal njegov predsednik Jakob Počivavšek.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • sokol7 20:59 08.junij 2023.

    In to bi naj razpravljala vlada Sex-a, Drog in Balkanskega turbofolka ?!

  • Ender3 15:00 08.junij 2023.

    Odgovorni so prisiljeni prati perilo iz zdravstva, ko so v to prisiljeni..Navadno so inicijatorji mediji in naključna odkritja novinarjev. Veliko več je tega prikritega javnosti saj, mahanizmi notranjega nadzora kljub vsemu delujejo. Navadno se vse konča brez epiloga in neposredne ...prikaži več odgovornosti..Primer Radan pa dokazuje kako se ob tem poslednično javno mnenje polarizira.

  • kapibara 10:22 08.junij 2023.

    Čak mal.. a je na naslovnici Veliki krogec v malega..?? Kako je pa še tota ponovno h koritu prišla ?