Slovenija
4045 ogledov

O izjavi direktorja psihiatrične klinike: "Gre za poskus utišanja žrtev!"

Bojan Zalar Žurnal24 main
Nedopustna izjava direktorja psihiatrične klinike Bojana Zalarja.

V društvih, ki se pomagajo žrtvam spolnega nasilja, so se ostro odzvali na včerajšnjo izjavo direktorja psihiatrične klinike v Ljubljani, ki je dejal, da "je bilo dvajset let nazaj prijavljenih deset spolnih zlorab, pa jih je bilo devet res. Danes pa od desetih ne vem, če je ena res, ker je to del nečesa, sistema." Zalar je to izjavil na včerajšnji novinarski konferenci, ko se je zagovarjal zaradi očitkov o nasilju nad pacienti na zaprtem oddelku psihiatrične klinike.

"O kakšnem sistemu množičnega prijavljanja spolnih zlorab govori direktor psihiatrične klinike Ljubljana?" se sprašuje Maja Plaz, predsednica Društva SOS telefon. Poudarja, da živimo v sistemu, kjer se žrtvam ne verjame, se nanje prelaga krivda za preživeto nasilje, kjer se gre v dvomu včasih celo tako daleč, da sodnik sploh ne postavi izvedenca ali pa le-ta naredi poročilo zgolj na osnovi predhodne dokumentacije, ne da bi enkrat samkrat srečal osebo, o kateri poda svoje mnenje.

"Naša realnost je znotraj sistema, ki generira nove in nove žrtve tako, da jih utiša vsakič na novo. Da lažejo, da so same krive. Včeraj je bil dan, ko je žrtve ponovno nekdo hotel utišati," so v društvu kritični do Zalarja. 

"Opozarjamo, da  gre za javno izrečeno stališče uglednega psihologa!"

Na Zalarjevo izjavo so se odzvali tudi v Združenju za Moč. "Včeraj smo slišali neresnično in neprimerno izjavo direktorja javnega zavoda s področja zdravstva. Gre za grobo izkrivljanje dejstev glede prijav spolnih zlorab, saj je v resnici lažnih prijav izjemno malo. Izjava direktorja klinike ojačuje lažno stališče, ki ga pogosto uporabljajo storilci spolnega nasilja za lastno obrambo," so zapisali. 

Na Združenju za MOČ so zgroženi, da je po vseh letih prizadevanj za detabuizacijo spolnih zlorab, spremembah zakonodaje in večje občutljivosti slovenske družbe z javne govornice slišimo take besede kliničnega psihologa na visokem položaju. "Opozarjamo, da ne gre za zasebno izjavo osebe, temveč javno izrečeno stališče uglednega psihologa," poudarjajo.

Ministrstvo za zdravje zato javno sprašujejo, ali ta izjava odraža stališče ministrstva in klinične psihologije znotraj zdravstva. "Zahtevamo, da se do takšne izjave opredelite", so zapisali.

Prav tako Ministrstvo za pravosodje javno sprašujejo, ali Zalar kot sodni izvedenec za področje klinične psihologije uživa zaupanje resornega ministrstva, da bo v primerih spolnega nasilja ocenjeval objektivno glede na izraženo stališče.

Na izjavo se je že včeraj odzvala ministrica Dominika Švarc Pipan. "So odkrito špekulativne (…ne vem če…) in brez ustreznega premisleka, kakšen učinek in posledice imajo na žrtve trditve, da naj bi bilo kar 9 od 10 (!) prijav spolne zlorabe izmišljenih. V državi, kjer je spolno nasilje, daleč najpogosteje izvirajoče iz intimno-partnerskih, družinskih ali skrbniških odnosov, izjemno pereč problem, nas take izjave vržejo več korakov nazaj v prizadevanjih za premik v družbeni mentaliteti ter k boljšemu razumevanju in zaščiti žrtev spolnega nasilja," ja zaisala ba svojem Facebook profilu.

"Časi, v katerih živimo, so že tako zahtevni in občasno napeti. Ena izmed zadnjih zadev, ki jih potrebujemo, so nepremišljene in neresnične izjave ljudi, katerih poslanstvo naj bi bila skrb za ljudi. Dovolj imamo takšnega odnosa izobraženih strokovnjakov na različnih položajih, ki vnašajo izkrivljena osebna prepričanja in škodljiva stališča v javno debato in tako še dodatno obtežujejo trenuten položaj v Sloveniji," so še zapisali in pri tem dodali: "Dovolj imamo, da ugledne položaje v državi zasedajo osebe, ki so zaradi svojih osebnih okoliščin ali nesposobnosti popolnoma neprimerne za takšna mesta. Dovolj!"

Izjava, ki meče senco dvoma tudi na zanikanje nasilja na kliniki

Na Zalarjevo izjavo so se odzvali tudi v Levici. "Kdorkoli, ki misli, da imamo težave s porastom lažnih pričevanj zaradi nekakšne preobčutljivosti družbe, izkazuje popolno neprimernost za položaj direktorja neke zdravstvene ustanove, torej natanko tistega tipa institucije, od katere pričakujemo občutljivost in strokovnost, ko se bodo soočali s tovrstnimi situacijami," so zapisali v Levici. 

Spomnili so, da se psihiatrična klinika in njen direktor prav te dni soočata z resnimi očitki in prijavami o zlorabah in izživljanju nad pacienti. "Današnja izjava ponovno meče resen dvom na njihove trditve o strokovnosti svojega postopanja," pravijo. 

Stanje je v resnici prav nasprotno, poudarjajo v Levici. "Zgodi se, da je dejanje spolnega nasilja skupine nad mladoletnico celo dobesedno posneto na kamero, pa to za sodišče ni zadosten dokaz o posilstvu. Soočene z neenakimi razmerji moči, družbeno stigmatizacijo in nerazumevanjem pristojnih institucij, žrtve enostavno ne prijavljajo primerov spolnega nasilja. Ob dejstvu, da govorimo o direktorju zdravstvene ustanove, sodnem izvedencu in celo o večkratnem potencialnem kandidatu za ministra v preteklih vladah, se v nečem z Zalarjem lahko strinjamo. Grozljiv odnos do pojavov spolnega nasilja je zagotovo "del sistema"."

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 18
  • Grof 22:30 07.junij 2023.

    Dokler bo prašiček Dejan Židan pri koritu, bodo cene živil samo še rasle, sem nekje bral, da je popolnoma nesposoben samostojno razmišljat s svojo glavo, prej bi …….

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:36 07.junij 2023.

    Meni ta tip izgleda ne damo kot nekdo ki je vse vedel, pač pa kot nekdo, ki je to tudi sam počel, modra celo naročal svojim podrejenm "posebne" tretmaje.

  • Kmodri 14:44 07.junij 2023.

    Tega direktorja zapret na zaprti oddelek Polja, da bo občutil praksol