Slovenija
151 ogledov

Še vedno ne vemo, katere so umazane pekarne

biznis 7.11.2006, pekarna, kruh, pek, struce, foto: Bostjan Tacol Žurnal24 main
Higienske razmere v nekaterih slovenskih pekarnah porazne, ugotavljajo inšpektorji. Katere so te pekarne, potrošniki že drugi dan po objavi rezultatov nadzora, ne vemo. Čadonič Špeličeva: obdelujemo podatke.

Finančna uprava RS (FURS) ter Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin  sta v začetku meseca izvedla nadzor v dejavnosti pekarstva. Kot smo že poročali, so pregledali 48 pekarn; le v 15-tih primerih je bilo vse brezhibno, v ostalih so bile kršitve. Izrekli so za 72 tisočakov glob, v enem primeru izrekli začasno prepoved dejavnosti, v drugem generalno čiščenje.

Naleteli so na pomanjkljive higienske razmere, plesnive stene, celo iztrebke glodalcev. Seznama pekarn kljub pozivu medijev in Zveze potrošnikov za zdaj še ne podajo.

Vida Čadonič Špelič, direktorica uprava za varno hrano pravi, da bodo seznam podali, vendar da je najprej potrebno podatke dobro obdelati. “Pekarne, ki smo jih obiskali, vendarle niso nevarne za zdravje, saj smo odredili, da se pomanjkljivosti nemudoma odpravijo,” je sinoči poudarila za oddajo 24ur ter dodala, da se kruh nenazadnje prepeče in da se nevarne bakterije uničijo.

Priznala vendarle je, da nekatere majhne pekarne svojimi praksami predstavljajo nevarnost za zdravje ljudi. “Tam bomo nadzore ponavljali,” je napovedala in dodala, da upa, da jih bodo kazni prisilile v spoštovanje higienskega minimuma.

Protest zaradi izjav

Zaradi teh in podobnih izjav Čadonič Špeličeve so danes protest izrazili v Sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno – podjetniški zbornici Slovenije. Poudarjajo, da so takšne izjave v javnosti nedopustne, saj povzročajo veliko gospodarsko škodo v Sloveniji in tujini.

Protestno pismo so naslovili na premierja Mira Cerarja, gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in kmetijskega ministra Dejana Židana. Opozorili so, da zaradi gospodarskega krča, plačilne nediscipline, neživljenjske zakonodaje vse več gostincev zapira svoja vrata. “Zato je podajanje takšnih izjav nedopustno. Nepošteno je tudi do vseh tistih, ki imajo zgledno urejene razmere, saj po takšnih izjavah gostje naročila odpovedujejo.” 

Komentarjev 10
  • Avatar čavez
    čavez 09:41 12.december 2014.

    ČE...SKI lobi je premočan nikoli ne boste zvedli.

  • Anejs 09:35 12.december 2014.

    Medtem, ko 'cariniki' preverjajo na firmah kakšne operacijske sisteme imajo naložene na računalnikih in če imajo licence za uporabo, ter redarji ki pišejo kazni napačno parkiranim avtomobilov (od katerih tako ali tako ni haska), naj se vse bolj raje posveti ...prikaži veči inšpekciji za živila/hrano, kar ljudje uživamo ... Država je pač brez glave. Pri tem bi morali biti najbolj podrobni.

  • Lavdan 09:31 12.december 2014.

    Kdor je to kozo postavil na to mesto nima sto pik. Ona upa da bo bolje, a mi naj jemo pečene mišje dreke.