Slovenija
9742 ogledov

Sodniki Goloba pozvali k odstopu

Robert Golob Epa
Sodniki zaradi plač stopnjujejo pritiske na vlado.

Glavni odbor Slovenskega sodniškega društva je danes sprejel več sklepov o stopnjevanju protestnih aktivnosti, ker vlada ni uresničila odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah. Med 10. in 24. januarjem bodo protestno opravljali le nujne zadeve, premierja Roberta Goloba in pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan pa pozivajo k odstopu.

Oviranje dela in to ne le v sodnih dvoranah

Sodniki bodo izredni protest začeli na obletnico odmevne zaveze predsednika vlade Roberta Goloba "o srečnem koncu" s 600 evrih bruto dodatka na plače sodnikov. V času prilagojenega načina poslovanja, ki bo trajal do 24. januarja, bodo opravljali procesna dejanja le v zadevah, ki so nujne po zakonu. To med drugim pomeni, da lahko sodniki prekličejo že razpisane obravnave ali ne razpišejo novih ter da na višjem sodišču v času prilagojenega poslovanja ne bo sej.

Na današnji seji glavnega odbora sodniškega društva so sprejeli tudi sklep, s katerim pozivajo vse sodnike, da zamrznejo svoje sodelovanje v različnih komisijah in organih, ustanovljenih s strani izvršilne veje oblasti, kot so delovne skupine, različne izpitne komisije, tudi za pravniški državni izpit in izpite iz upravnega postopka, izpite za stečajne upravitelje, izvršitelje, volilne komisije, izobraževalne dogodke centra za izobraževanje v pravosodju. Evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa bodo obvestili o možnosti nesodelovanja sodnikov pri izvedbi evropskih volitev.

Preučujejo možnosti za kazenske ovadbe

Proučili bodo tudi možnosti za vložitev kazenske ovadbe zoper nosilce izvršilne in zakonodajne veje oblasti, Sodni svet pa bodo pozvali, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za določitev načina izvršitve ustavne odločbe glede sodniških plač.

Ustavno sodišče je junija odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja. To se ni zgodilo, zato so sodniki danes za eno uro protestno prekinili delo, pridružili pa so se jim tudi tožilci.

Robert Golob Slovenija Slovenija Golob z optimizmom v novo leto. V poslanici izpostavil najmlajše Višje sodišče v Ljubljani Slovenija Slovenija Tudi tožilci omenjajo stavko

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 49
  • darko76 14:25 06.januar 2024.

    Golobnjak in voditelja preglejte, kolk obljub ni izpolnil, pa kaj počne z elektriko, da boste lahko plesali

  • natasa86 06:04 05.januar 2024.

    Jaz pa vljudno pozivam sodnike da dajo odpoved in dajo priloznost nekomu ki bo delal

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:39 04.januar 2024.

    Tale naš javni sektor bi bilo potrebno malo prizemljiti. Sem prepričana, da polovica zaposlenih je preobremenjenih, druga polovica pa krivine hvata in tej ta drugi se tudi najbolj pritožujejo. Pol folka odpustiti, ostale pa plačati tako kot se spodobi, pa ...prikaži več bodo hitro nehali štrajkati in kar naprej groziti in izsiljevati.