Slovenija
106844 ogledov

Srednjeročna napoved: Nas konec meseca čaka presenečenje?

Napoved vreme Weatherbell.si
Ne pospravljajte še kratkih hlač ...

"Območje visokega zračnega bo v prihodnjih urah nekoliko oslabelo, kajti od zahoda se nam bliža oslabljena vremenska fronta. Najbolj bo vplivala na vreme pri nas jutri, vendar bomo še vedno v šibkem območju visokega zračnega pritiska, kar pomeni, da kakšne večje spremembe in veliko padavin ne bo," napovedujejo vremenoslovci portala Ciklon.si v novi srednjeročni napovedi.

Dodajajo, da do petka marsikje dežja sploh ne bo, a lahko lokalno ob plohah in nevihtah pade zlasti na jugu do okoli 40 milimetrov dežja.

A čeprav bo jutri nekoliko hladneje, to še ne pomeni, da se topli dnevi poslavljajo.

NApoved Arso | Avtor: Arso Arso
Kot pojasnjujejo vremenoslovci, pomeni spust ciklonskega območja med Iberski polotok in Balearske otoke "dvig bistveno toplejše zračne mase iz Sredozemlja proti nam".

Po prehodu vremenske fronte bo tako najhladnejši zrak nad nami v petek dopoldne, ko se bo ohladilo do 10 °C na višini 1500 metrov, potem sledi spet prehoden dvig. "Zato se bo tudi v petek čez dan oblačnost postopno trgala," dodajajo.

Napoved Arso | Avtor: Arso Arso
Tokratni zaključek tedna ne bo tako stabilen in sončen kot je bil prejšnji, "kajti v višinah bo pihal precej vlažen zahodni do jugozahodni veter, ki bo občasno prinašal spremenljivost".

Do ponedeljkovega popoldneva pa se bo v višinah spet močno ogrelo, takrat naj bi imeli 10 °C nad 3000 metri višine.

Kaj nas čaka v naslednjem tednu?

V začetku naslednjega tedna se nam bo od severozahoda bližala vremenska fronta, napovedujejo na portalu Ciklon.si. "Ob izraziti južni advekciji bo po nižinah spet blizu 30 °C. Današnji izračun daje za vzhod celo lokalno še nekoliko več," pojasnjujejo.

V torek pa bo po njihovi napovedi zapihal močnejši veter tako v višinah kot na tleh. "Sicer pa je vprašanje, koliko bo torkov prehod vremenske fronte, ki bo potovala čez Srednjo Evropo, prinesel padavin na južno stran Alp. Verjetno nič oziroma precej malo, morda nekaj v hribovitem svetu zahodne Slovenije, ker bo enostavno Afričan premočan," ocenjujejo.

Naslednji petek je spet možen prehod vremenske fronte z nastankom sekundarnega ciklona nad Genovskim zalivom. "Zaradi nastanka sekundarnega ciklona je prehod vremenske fronte počasnejši in dobimo več padavin. Tako da bo potrebno počakati še nekaj dni za bolj resno napoved," razložijo, a dodajajo, da se po morebitnem petkovem prehodu zdi, da bo v zadnjem tednu septembra spet sončno in toplo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 07:17 14.september 2023.

    Res ste že smešni s temi napovedmi. Še prejšnji teden ste pisali o koncu poletja.

  • Grof 19:05 13.september 2023.

    Tu bo omel Golob glavno besedo, ker ….

  • Igor Jurše 16:33 13.september 2023.

    Im potem nas čaka zlom poletja št.3,ali 4?