Slovenija
127541 ogledov

90-letnico pripeljali z urgence in pustili pred blokom

Stara ženska, starka Profimedia
Protestno pismo predsedniku vlade in ministru za zdravje.

"90 letno gospo, ki živi sama in se je v mestu onesvestila, so po obravnavi na urgenci, pripeljali domov in pustili pred blokom, ne da bi o tem obvestili katerega od svojcev. To še zdaleč ni osamljeni primer, nenehno dobivamo pisma svojcev, ki nam poročajo o takih dogodkih," razlaga predsednica Srebrne niti Biserka Marolt Meden. 

"Preneha naj se z nehumanimi prevozi z reševalnim vozilom, ko je v ospredju profit in ne kakovost prevoza pacientov. Želimo tudi, da  se nikoli več ne zgodi, da starejšo gospo rešilec pripelje z urgence in jo odloži pred blokom, ne da bi obvestil katerega od sorodnikov, kar se je spet zgodilo te dni in so nas obvestili sorodniki," so zapisali v združenje za dostojno starost. 

Protestno pismo: Tukaj smo, ne bomo takoj umrli

Po incidentu, ko so v celjski bolnišnici zamenjali identiteto bolnikov in o smrti obvestili sorodnike živega bolnika, so na predsednika vlade in ministra za zdravje naslovilo protestno pismo. "V zadnjih dneh smo priča vrhuncu pojavov starizma, razvidnega iz brezbrižnega, verjetno tudi nestrokovnega odnosa do starejših v Splošni bolnišnici Celje. Vodstvo SBC je sicer prevzelo objektivno odgovornost in odstopilo, prepričani pa smo, da mora zadeva dobiti poglobljeno obravnavo," so zapisali. 

"Nimamo besed, da bi opisali vzroke, ki so verjetno pripeljali do smrti enega od pacientov v SBC, saj se v stroko ne želimo poglabljati, a primera diagnoz obeh pacientov terjata tudi popolnoma različno obravnavo oziroma zdravljenje.

Kakšna organizacija dela je botrovala nastalemu tragično zaključenemu primeru v SBC? Kakšen je protokol sprejemanja ter obravnave pacientov? Kako je opredeljena odgovornost zaposlenih? Kakšen je odnos zaposlenih do starejših, še posebej, če so sprejeti v bolnišnico kot stanovalci domov za starejše, v stanju zožene zavesti ali nezavestni in ki nimajo ob prihodu v bolnišnico zagotovljenega spremstva sorodnikov ali zaposlenega iz doma starejših? Kako je mogoče, da ni nobene komunikacije, ki bi lahko pokazala na zmoto? Kje so sočutje, empatija do pacientov, spoštovanje njihove osebne integritete?

Eden od vzrokov so najbrž  tudi neprimerni kadrovski standardi in normativi na področju zdravstvene nege, pri čemer ministri za zdravje novih ne podpišejo, čeprav so že dolgo strokovno usklajeni in nujno potrebni?"

V Srebrni niti zahtevajo, da se nemudoma dovoli obiske v bolnišnicah za vse starejše paciente, še posebej tiste z demenco, ki ne zmorejo sami izraziti vseh svojih občutij, potreb, pričakovanj…

Tukaj smo in še ne bomo vsi kar takoj pomrli. Pričakujemo in zahtevamo tisto, kar smo pridelali v svoji aktivni delovni dobi, kar nam je zagotovljeno z zakonodajo naše skupne države in za kar si – kakor zatrjujete – tudi sami prizadevate.

Pomanjkanje zdravnikov v domovih za starejše

"In zakaj v zadnjem času veliko starejših iz domov starejših pripeljejo na urgence in včasih s pomanjkljivo dokumentacijo? Ker je prisotnost zdravnikov v domovih starejših vedno slabša in se maloštevilno zdravstveno osebje srečuje z velikimi problemi in končna rešitev, včasih prepozno, je urgenca."

Kot je znano, se je za dogodek v Celju, minister Bešič Loredan opravičeval v solzah. "Čustvena opravičila na novinarski konferenci ne morejo ničesar popraviti, še manj odpraviti. Zato zahtevamo takojšnje ukrepanje."
 

Ministru Danijelu Bešiču Loredanu je Srebrna nit 3. avgusta 2022 napisala javno pismo in predlagala sestanek, ker smo želeli predlagati nujne takojšnje rešitve za izboljšanje zdravstvene oskrbe starejših. Na sestanek so bili povabljeni 25. 8. 2022, vendar tam ni bilo obljubljene ekipe z ministroma na čelu. "S svojim odzivom sta obe naslovljeni ministrstvi jasno in nedvoumno izkazali svoj odnos do starejših in do aktivne, neodvisne civilne družbe, ki se ne klanja vsakokratni oblasti, ker od nje pričakuje ukrepanje v obliki potrebnih odločitev, financiranje …Pričakujemo, da nas slišite, če že na javna pisma ne odgovarjate in v dialog z nami vstopajo uradniki, ki nimajo vseh potrebnih pooblastil."

Za presežne smrti naj odgovorni odgovarjajo!

Že pred časom so tudi zahtevali, da neodvisna komisija razišče takoimenovano triažiranje v času epidemije covid-19 v domovih starejših oziroma omejevanje dostopnosti do bolnišnične obravnave, ki je privedlo do številnih nepotrebnih smrti starejših.
"Nič se ni zgodilo. Tudi strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje mag. Franc Vindišar, takrat državni sekretar MZ, je bil udeležen v oblikovanju politike do starejših v času epidemije in je javno izjavljal, da se to ni dogajalo, čeprav smo razpolagali s tehtnimi dokazi za tovrstno neustrezno obravnavo starejših. Še vedno pričakujemo, da bo problem triažiranja in presežnega števila smrti v domovih starejših v času epidemije raziskan in da bodo odgovorni tudi ustrezno sankcionirani."

 

 

Komentarjev 27
  • Kmodri 19:29 19.september 2022.

    Sramota za zdravstveni sistem.

  • Avatar darklord
    darklord 16:38 19.september 2022.

    Popolni razpad zdr. sistema. SRAMOTA in to sem plačeval 40 let. Ko bo prišel čas, jih bo treba ene par s seboj vzet.......

  • Pepe007 14:27 19.september 2022.

    Svojci so pozabili, da gospe prevoz domov pravzaprav niti ne pripada in da bi morali oni priti po njo na urgenco. Ampak takrat verjetno niso "imeli časa". Potem pa je nekdo naredil izjemo in jim spet ni všeč, ker verjetno ...prikaži več spet niso "imeli časa". Zavedati se je treba, da kup denarja zmeraj omejen. In je prav, da se sociala iz zdravstva črta. Med socialo štejem tudi take prevoze.