Slovenija
3709 ogledov

Sum grobega ravnanja: Na pacientki opazili modrico, to je sledilo

Bojan Zalar Žurnal24 main
Na psihiatrični kliniki so opravili izredni nadzor o sumu grobega ravnanja s pacientko. S psihiatrične sporočili, kakšni so zaključki.

Izredni strokovni nadzor na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana je pokazal, da modrica pri eni od pacientk ni bila posledica nasilja, obstaja pa možnost neprimernega ravnanja zaposlenega, so sporočili s klinike. V okviru nadzora so zato zaposlenega pozvali na zagovor, ki bo v četrtek, so še pojasnili za STA.

Svojci so februarja obvestili pristojne na psihiatrični kliniki o sumu grobega ravnanja s pacientko. Na oddelku so med pregledom pacientke opazili modrico na levi nadlakti in se v zvezi s poškodbo nemudoma posvetovali z Inštitutom za sodno medicino, so pojasnili na kliniki. Izdali so napotitev na pregled in opravili pogovor z zaposlenimi na oddelku.

Obstaja možnost neprimernega ravnanja zaposlenega

Generalni direktor klinike Bojan Zalar je 19. februarja odredil strokovni nadzor, v okviru katerega je tričlanska komisija pregledala dokazila ter opravila razgovore z zaposlenimi na oddelku, pacientko in njenimi svojci. "Komisija je ugotovila, da modrica ni bila posledica nasilnega ravnanja, obstaja pa možnost neprimernega ravnanja zaposlenega," so na kliniki zapisali v sporočilu za javnost. Zaposlenemu so vročili vabilo na zagovor, ki bo v četrtek, so pojasnili za STA.

Zalar je v pisnem sporočilu za javnost poudaril, da imajo ničelno toleranco do nasilja. Poleg tega je zatrdil, da so kot ustanova zavezani k visokim standardom oskrbe pacientov, še posebej pa je osebje izučeno za delo z občutljivimi družbenimi skupinami, torej osebami z duševnimi motnjami in starejšimi.

Dodal je, da so v tem primeru svojci korektno in razumno sodelovali ter s tem bistveno pripomogli k ugotavljanju stanja. Sporočili so še, da bodo gradivo posredovali pristojnim organom.

Očitki o nasilju nad pacienti

Klinika se sicer že dlje časa sooča z očitki o nasilju zaposlenih nad pacienti. Policija je lani po poročanju spletnega portala N1 o sumu nasilja na kliniki sprožila kriminalistično preiskavo in podala kazensko ovadbo zaradi povzročitve lažje poškodbe. Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu na ministrstvu za zdravje pa je zaradi očitkov o nasilju na kliniki uvedel sistemski nadzor nad kliniko.

Svet zavoda je na decembrski seji med drugim obravnaval poročilo o anonimnih in drugih prijavah ter obtožbah o domnevnem neprimernem ravnanju zaposlenih, pa tudi o obsegu incidentov pacientov nad zaposlenimi za obdobje zadnjih treh let, je decembra navedel Zalar.

Ob tem se je svet seznanil z izsledki notranjih in zunanjih izrednih strokovnih nadzorov, ki so potekali v zadnjih treh letih. "Svet zavoda je ugotovil, da so vse aktivnosti, ki naslavljajo to problematiko, potekale skrbno, v skladu s protokoli in v okviru pristojnosti, ki jih ima v zvezi s tem Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana," je poudaril generalni direktor.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 20:45 04.marec 2024.

    No ja psihiatrija poleg zdravil še vedno uporablja prisilne jopiče tudi za to, da se bolniki ne bi samopoškodovali. Zanimivo pa, da se te stvari pogrevajo v času zdravniške stavke in iščejo krivce v negovalnem osebju, med tem ko gredo ...prikaži več njihove kirurške in histološke napake hitro v pozabo. Ko javnost ocenjuje stanje in napake v zdravstvu so takšna škoda on posledice neprimerljive..