Zdravje
2229 ogledov

Direktor o nasilju nad pacienti: "Če nečesa ni, ne vem, kako ukrepati!"

Psihiatrična bolnišnica
Nasilje v ljubljanski psihiatrični kliniki: Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi, je več sogovornikov potrdilo, da so bili priča nasilju, ki naj bi ga v glavnem izvajali tamkajšnji zdravstveni tehniki. Vodstvo zavrača obtožbe.

Vse več je pričevanj o nasilju nad bolniki v Univerzitetni psihiatrični bolnišnici Ljubljana. Zgodbe o domnevnem trpinčenju, mučenju in izživljanju na zaprtem oddelku bolnišnice so pred dnevi razkrili na portalu N1. Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi je več sogovornikov potrdilo, da so bili priča nasilju, ki naj bi ga v glavnem izvajali tamkajšnji zdravstveni tehniki. 

"Pretepali so me po jajcih, po vsem telesu. Blazino so mi pritiskali na obraz. Občutek sem imel, da me hočejo umoriti. Dušil sem se. Mislil sem, da bom umrl," se glasi le eno od pričevanj."Trije tehniki so stali ob postelji, na kateri je bil privezan ta pacient. Eden od teh je pacientu v obraz tiščal vzglavnik, drugi ga je prek odeje boksal v trebuh in roke, tretji pa v mednožje." 

Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi je več sogovornikov potrdilo, da so bili priča nasilju, ki naj bi ga v glavnem izvajali tamkajšnji zdravstveni tehniki. 

Vodstvo ljubljanske psihiatrije navedbe o zlorabah kategorično zavrača

Bojan Zalar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Direktor bolnišnice Bojan Zalar je na današnji novinarski konferenci dejal, da nadzori, ki jih na kliniki po njegovih zagotovilih sprožijo po vsaki prijavi nasilja, niso ugotovili nepravilnosti. "Nenavadno, da je vsebina eskalirala v tem obdobju, ko smo nedavno imeli 130. obletnico ustanove. V celotni zgodovini se en tak dogodek ni pojavil. Pojavil se je zdaj, pa ne vem, če je to toliko nekega tvornega ozadja, resnicoljubnega ozadja za vsem tem, kar je eskaliralo,” je dodal. "Na naši strani so vsi argumenti, nasprotni so na nasprotnih tleh," je še povedal. Po njegovem o nasilju poročajo bivši pacienti, za katere se ne ve, kdo so. "Kdo stoji za tem, pa je tretje vprašanje," je dejal. 

"Morda me mediji napačno razumevajo, da branim kliniko, da nekaj prikrivam. Pa vendar imam občutek, kot da sta dva pola. En je emocionalni, ki je prežet s skrbjo in nezaupanjem. Nezaupanje ima močno inertno podlago, dolgo časa vztraja in je običajno dolgotrajno obravnavano tudi v naši ustanovi. Nezaupanje se začne z dvomom, potem pridemo v nezaupanje, potem preidemo v paranoidnost. Paranoidnost je inertna oblika, samo sosledje tega pa predstavlja neko močno emocijo. Zakaj to govorim? Ker se nekako do danes ne upošteva nobenih argumentov, ki jih povemo,” je še dodal.

"Osebno bi se zelo potrudil, da bi to razčistil!"

Kot pravi Zalar, nimajo v zgodovini bolnišnice niti enega zabeleženega primera nasilništva nad pacienti. "Zdaj pa kar naenkrat so. Ne vem, kako kredibilne se vam zdijo izjave, nekaj kar je bilo pred dvema letoma, z nepravimi imeni, nekaj nedorečenega, da se je nekje zgodilo. Obsojamo, če se je to zgodilo. Osebno bi se zelo potrudil, da bi to razčistil," pravi Zalar. "Mislim pa, da je tim dovolj kredibilen, da tudi sam sebe nadzoruje in da nima tako trenutnih vzgibov oziroma impulzov po zadovoljitvi neke osebne motnje, ki bi se izkazovala v trpinčenju osebam, ki jim morajo pomagati." 

Strokovna direktorica klinike Blanka Kores Plesničar je pojasnila, da letno zabeležijo okoli 4900 sprejemov, dnevno opravijo 200 ambulantnih pregledov. Okoli 10 do 15 odstotkov hospitalizacij je proti volji pacienta. To se zgodi, ko pacient zaradi hude duševne motnje ogroža sebe in druge. Sicer na oddelkih redno beležijo vse incidente in imajo dobro vpeljan sistem. 

"Morda nekomu diši denar"

"Če nečesa ni, ne vem, kako ukrepati," pravi Zalar, ki je opravil pogovore z zaposlenimi in potrdila o teh dogodkih ni dobil. "Če so to videli, bi morali naznaniti policiji. Če se nekoga duši z blazino, je to kaznivo dejanje in ga je treba naznaniti takoj," poudarja Zalar. Da bi imel spore z zaposlenimi, zanika, dopušča pa možnost 'drugačnih interesov' zaposlenih, kar bi lahko bil tudi povod za pričanja  o nasilnih dogodkih. "Mogoče bi želeli drugače organizirano psihiatrijo, ker poslujemo pozitivno, morda nekomu diši denar," pravi direktor. Na drugi strani sumi, da so za pričevanji o domnevnem nasilju morda tudi interesi glede tega, da podatki o hospitaliziranih pridejo v javnost, kar bi po njegovem zanimalo predvsem politiko.  

Zalar ni zadovoljen z nadzorom zbornice zdravstvene nege, ki je dopustila možnost nasilnih dogodkov na zaprtem oddelku psihiatrije, saj meni, da je nepopoln. Kot pravi, dopušča možnost neodvisne preiskave, vendar pa, ker "gre za duševne motnje, naj bo nekdo v preiskavi iz tega strokovnega področja."

"Gre za neartikulirane in nedorečene besede"

"Želeli bi stvari priti do konca," pravi Zalar in dodaja: "Sem za strokovni nadzor, bi bilo pa dobro, da gremo naprej. Zdaj iščemo nekaj, kar je majhna verjetnost, da obstaja. Imam dvom, ampak moram nekaj videti." Glede pričevanja o nasilnih dejanjih na zaprtem oddelku pravi še, da gre za neartikulirane in nedorečene besede. Za pacientko, ki naj bi ji tehniki zlomili roko, Zalar navaja, da je bila dvakrat poslana na slikanje, ki tega ni potrdilo. Za eno od domnevnih prič nasilja Zalar pravi, da v kliniki sploh ni bila hospitalizirana. 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je na dogajanje odzval na novinarski konferenci ob 13.30. Kot je včeraj napovedal premier Robert Golob, bo minister predstavil tudi konkretne ukrepe. V oddaji 24ur zvečer je Aleš Šabeder, direktor Urada za nadzor, investicije in kakovost v zdravstvu je pojasnil, da na ministrstvu za zdravje obsojajo vsakršno obliko nasilja nad pacienti ter da bodo na kliniki izvedli sistemski strokovni nadzor. Podali so tudi kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, kar se pa tiče kadrovskih ukrepov, bodo odvisni od tega, kaj bodo pokazali postopki, ki trenutno tečejo.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 24
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:04 07.junij 2023.

    V Domovih upokojencev je veliko nasilnih starostnikov, na Jesenicah je eden zažgal posteljo, v drugi ustanovi je eden pretep drugega sostanovalca, ženske se lasajo in brcajo da o kričanju ne govorim...ne, ni vse tako kot tista lažnjiva zlobna karikatura govori ...prikaži več pred kamero. Njena kartoteka je tajna, za kamere, svojci vedo kakšna je.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:58 07.junij 2023.

    Ali veste kako izgleda starostnik z hudo obliko demence, ki mlati vse okoli sebe, drek maže po postelji in ga meče po sobi, kriči in se hudo nasilno obnaša do med.seser in negovalk ki ga skušajo umit in pomirit...sleče vse ...prikaži več iz sebe kar ima oblečeno...trga cevke ki ga ohranjajo pri življenju...vi pojma nimate, kako grozno je delat na psihjatriji, lažejo, preklinjajo, so zlobni ko satani.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:54 07.junij 2023.

    Kdo se javi ? Da bo psihopatu in nasilnežu dopovedal, da mora vzeti zdravila, da ne bo koga ubil, zadavil, premlatil...a se vi zavedate kako je težko hodit v službo k ljudem, ki so nevarni sebi in drugim ? Prostovoljci ...prikaži več javite se, adrenalin brezplačen !