Slovenija
24764 ogledov

V petek se pripravite, občutili bomo posledice katastrofe na drugem koncu sveta

Oblak dima iz Kanade Arso
Oblak dima požarov iz območja Kanade, kjer so trenutno večji požari v provinci Quebec, je že dosegel jugozahod Evrope. V petek pa bo nekaj dima doseglo tudi naše kraje, opozarjajo na Agenciji RS za okolje.

Kanada se spopada najhujšim začetkom sezone gozdnih požarov doslej. Gasilcev je premalo, kar bi lahko še dodatno ogrozilo zmožnost za gašenje požarov, za katere se pričakuje, da bodo v prihodnosti zaradi podnebnih sprememb postali še večji in bolj uničujoči, poroča Reuters.

Kanadske province in ozemlja si po potrebi delijo gasilske posadke in opremo ter v času skrajnih potreb pokličejo mednarodne partnerje in vojsko. Toda letos so rekordni požari vzplamteli hkrati na vzhodu in zahodu, kar je sprožilo paniko.

"To je bil najslabši možni scenarij, ki se ga vsi bojijo - več območij v državi gori hkrati," je dejal Scott Tingley, vodja zaščite gozdov v Novi Škotski. Ekipe za gašenje gozdnih požarov delajo 12-14 ur na dan, do dva tedna naenkrat, v okoljih, polnih dima, pod visokim stresom, pogosto v oddaljenih območjih.

Oblak dima požarov iz območja Kanade, kjer so trenutno večji požari v provinci Quebec, je že dosegel jugozahod Evrope. V petek pa bo nekaj dima doseglo tudi naše kraje, opozarjajo na Agenciji RS za okolje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • bobubob 07:31 27.junij 2023.

    Rusi, Rusi, kdo pa drug. Rusi so okužili tudi kovid 'cepivo', zato sedaj toliko pocepilnih posledic. Rusi so natiskali ponarejene evre, zato imamo inflacijo. Rusi so zminirali plinovod, da bo sedaj EU kupovala energente od ameriških firm in bodo te ...prikaži veče ostale brez njih. Rusi silijo zahod, da več vlaga v oborožitev - topovi namesto masla, kajne. Rusi so vir vsega zla na tem svetu. Če njih ne bi bilo...bi imeli ameriško demokracijo. https://www.geoengineeringwatch.org/category/engineering-wildfires/

  • Kmodri 22:38 26.junij 2023.

    Rusi, pa to!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:28 26.junij 2023.

    Vse gre k vragu! Pri nas imamo za enkrat letos še super vreme, glede na to kaj se dogaja drugod...