Slovenija
3459 ogledov

Fides za neuspeh mediacije okrivil Roberta Goloba

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Mediacija med vlado ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je bila neuspešna.

Kljub velikemu trudu mediatorjev in pogajalcev, njihovim prizadevanjem ter iskreni izmenjavi stališč, udeleženca nista uspela uskladiti rešitve stavkovnih zahtev, sta v skupni izjavi zapisala vlada in Fides.

"Udeleženca se zavezujeta, da bosta še naprej nadaljevala pogajanja o stavkovnih zahtevah," sta v izjavi še poudarila vlada in Fides. Izjavo so posredovali iz mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije, kjer so vodili mediacijo med stranema.

Polh: "Bil je na tekočem ..."

Damjan Polh, predsednik sindikata Fides | Avtor: Fides Fides

"Mediacija je delovala zelo profesionalno. Moram pohvaliti mediatorje in vladno pogajalsko skupino," je dejal predsednik Fidesa Damjan Polh na novinarski konferenci. Za neuspeh mediacije je delno okrivil premierja Roberta Goloba.

"Mediacija se je končala, kot so se njegove (Golobove, op. a.) besede takrat slišale," je dejal Polh. "Ne spomnim se njegovih natančnih besed, toda mediacijo je že na začetku označil kot poskus, ki najverjetneje ne bo uspešen. Vem, da je dajal izjave, ki so direktno vplivale na potek mediacije. Bil je na tekočem z zadevami in jih ni znal zamolčati," je ostro dejal Polh.

"Na koncu je vlada odločila, da zadeve ostanejo brez zavez, odprte. Ponudbe, ki so jih dajali, so bile enake tistim, kot so jih dajali na začetku stavke. Vlada je ostala na za nas nesprejemljivih stališčih," je pojasnil predsednik Fidesa. 

Zdravniška stavka teče naprej. "Gremo naprej, delali bomo enako kot do sedaj med stavko. Ni razloga, da bi prekinili stavko. Dokler smo v stavki, smo se dolžni pogajati. A zgleda, kot da si vlada reform ne želi," je še dejal Polh.

Razkril je, da sta se pogajalski skupini z mediatorji srečali petkrat, skupno so opravili 24 ur pogajanj.

Valentina Prevolnik Rupel | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV

Vlada polagala velike upe na mediacijo

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je izrazila obžalovanje, da ni prišlo do dogovora med vlado in Fidesom. "Vlada je vlagala velike upe v dogovor, vendar nam ni uspelo. Gremo od tukaj naprej," je dejala.

Po njeni oceni imamo v Sloveniji dobro javno zdravstvo in ljudje do storitev še vedno pridejo. "Z ukrepi, ki smo jih do zdaj sprejemali in ki jih še bomo, se bomo v prihodnje usmerjali v to, da naredimo javno zdravstvo še bolj učinkovito in dostopno," je dejala. 
Ministrica je napovedala, da bodo na ministrstvu nadaljevali pripravo novele o zdravniški službi. Poleg tega bodo še naprej imeli redne sestanke z direktorji javnih zdravstvenih zavodov. 

Sindikat Fides je pozvala, naj se pridruži stebrnim pogajanjem, k čemur je sindikat pozval tudi državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež. Pojasnil je, da je bil razkorak med obema stranema prevelik, da bi lahko dosegli dogovor, pohvalil pa je proces mediacije. O podrobnostih razlik med obema stranema ni želel govoriti, saj je po njegovih besedah vsebina mediacije zaupna.

Stavka traja že skoraj tri mesece

Mediacija med vlado in Fidesom se je začela pred dvema tednoma. Rok za njen zaključek je bil sprva prejšnji četrtek, a sta se strani takrat strinjali za njeno podaljšanje.

Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stavka zdravnikov je že postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 41
  • jezero 08:40 10.april 2024.

    Fides je dobil nalogo, da vrže vlado. Za to gre.

  • atamama 07:07 10.april 2024.

    Sicer mediacija ni uspela, pred dnevi pa ni uspel pregled pri okulistu. Bolan otrok je bil vzrok. Še sreča, da ima otrok očeta in mamo tako da je popoldne oče pazil otroka, da je mama lahko delala 3 ure v ...prikaži več optiki. In danes nadaljevanje odisejade..... Morda bo Fides vzel v roke zakon in ''zaščitil'' te dr-je pred preobremenitvijo. Ja nimajo zaščitnika, da bi si omogočili zdravo družinsko življenje, kajne? Fej in fuj. Pogoltnost ne pozna meja.

  • Avatar SS666
    SS666 22:46 09.april 2024.

    Zdravnikom strokovnjakom in ekspertom(to so kirurgi),kapo dol... . Tudi,da so pogruntali operacijo srca brez lomljenja prsnice vsa čast. Njim,mladim zdravnikom,medicinskim sestram plače gor.Vsi ostali,še posebno FIDES...,prosim če slečete halje,hvala za Vaš "trud" .Veliko uspehov na prihodnji poslovni poti in predvsem ...prikaži več zdravja Vam želim, samo ne v javnem zdravstvu.