Slovenija
12887 ogledov

Stavka: "Konec marca in v začetku aprila pričakujemo večje težave"

Zdravniki Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
Zdravniki nadaljujejo s stavko. Izpostavljajo, da vlada stroko povsem ignorira in zdravnikom nalaga še večje breme.

Zdravniški sindikat Fides je v torek na izredni letni konferenci sprejel več sklepov v luči stanja, v kakršnem se je znašlo slovensko zdravstvo. Kot je pojasnil predsednik sindikata Damjan Polh, so izredno letno konferenco organizirali stoti dan od opozorila pristojnim, da stvari ne gredo v pravo smer. Po njegovih besedah so s konferenco obeležili ignoranco vlade.

"Namesto reševanja problemov, ki so se nakopičili, in izpolnjevanja obljub, smo bili priča nenehnim pravnim in verbalnim pritiskom," je dejal Polh. Aktivnosti pristojnih so bile po njegovih besedah usmerjene tako, da bi zdravništvo še dodatno obremenili in onemogočili v njihovih aktivnostih. "Pravno barbarstvo se je izkazalo v mnogih aktih, ki so jih sproducirali na vladi," je bil jasen.

Damjan Polh, predsednik sindikata Fides | Avtor: Fides Fides

"To je boj za demokracijo"

Fides opozarja, da bo novela zakona o zdravniški službi pravno formalno izničila stavko. Prepričani so, da omejevanje ustavnih pravic ni pravi način reševanja razmer. Stavka se bo tako nadaljevala kot doslej. "To ni več stavkovni boj, ampak boj za demokracijo, etičnost, moralnost vseh udeležencev. Breme tega nosi trenutna vlada, ki nima ne volje ne časa se z nami pogovarjati. Zdravniki nismo krivi za trenutno stanje v zdravstvu," je poudaril Polh.

Velika upanja polagajo v mediacijo, ki se bo začela ta teden. "O tem, kako bo šlo naprej, ne bomo dajali izjav, razen če se ne bomo udeleženci drugače odločili," je pojasnil. Potrdil je, da se sindikat strinja z izbiro mediatorjev, o podrobnostih pa ni želel govoriti.

V Fidesu poudarjajo, da je nujno delo po standardih in normativih, če želimo varno zdravstvo za paciente in preprečiti izgorevanje izvajalcev. Zato so predlagali, da zdravniki in zdravnice ne oklevajo s preklici soglasij za prekomerno nadurno delo, je pa to odločitev vsakega posameznega zdravnika. 

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Zdravniki so v torek stavkali. Anže Petkovšek

"Že preobremenjenim zdravnikom nalagajo še večje breme"

Od javnih odločevalcev pričakujejo najmanj javno opravičilo za blatenje zdravništva, "ki ni krivo za nastalo situacijo". "Odločevalci ne omogočajo varnega dela. Vlada je etično zavezana, da vzdržuje vzdržen javni sistem in primerno okolje. Pozivamo vlado, naj opravi svoje delo na ustreznem nivoju in v doglednem času. Na problem smo pokazali, ga izpostavili, odločevalci pa gledajo stran in ne rešujejo problemov. Že preobremenjenim zdravnikom nalagajo še večje breme," je opozorila Mateja Grat, sindikalna zaupnica Fidesa v Splošni bolnišnici Celje.

Na vprašanje, kaj lahko pričakujemo od sprememb, ki jih je napovedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, je Polh odgovoril, da je ministrica že marsikaj obljubila, a se nič ni zgodilo. "Ne bi polagal veliko upanja v njeno izjavo. Prevečkrat nas je razočarala z izvedbo," je dodal.

Zdravniki opozarjajo, da se stvari dogajajo mimo njih in mimo zavez, ki jih je dala vlada. "Če zdravniki ne bomo sodelovali pri reformi, reforma ne bo vredna nič," je bil jasen Polh. Vlada pa se je, so opozorili, zavezala, da bo skupaj z zdravniki urejala standarde in normative.

Če se bodo zdravniki držali pravil evropske direktive o delovnem času, bodo učinki stavke kmalu vidni. "Konec marca in v začetku aprila pričakujemo večje težave, ožja grla pri oskrbi pacientov," je napovedal Polh.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Kmodri_ 20:02 27.marec 2024.

    Fides, moralno dno zdravništva!

  • lojs 16:31 27.marec 2024.

    in eni še kar nabijajo ... zakaj v prazno?, zakaj si ne najdete kakšne stene, pa z glavo direkt v steno al pa kar v skalo - butnskala!, evo, to je odlična terapija, ki prinese notranji mir, lahko pa povzroči ...prikaži več celo videnje steklih lisic, najbrž kot stranski učinek

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 15:48 27.marec 2024.

    Kar naj stavkajo še naprej, banda janšistična. Na vso srečo so v veliki manjšini pred ta pravimi zdravniki!