Slovenija
834 ogledov

Fides nov vladni predlog ocenil za nezadostnega

Damjan Polh, predsednik sindikata Fides Fides
V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides vladni predlog o reševanju stavkovnih zahtev, ki so ga prejeli v sredo zvečer, ocenjujejo za nezadostnega. "Žal ugotavljamo, da predlog ni usklajen z vsebino dorečenega na torkovih pogajanjih in ne predstavlja nobenega premika v smeri stabilizacije zdravstvenega sistema," so poudarili.

Na torkovih pogajanjih so se po navedbah Fidesa z vladno stranjo namreč dogovorili, da bo vlada poslala konkretno spremenjen predlog sporazuma z rešitvami, ki bodo med drugim tudi jamčile njegovo izvršljivost. Tega v prejetem ni, saj predstavlja le delno modificiran predlog iz sredine januarja, so pri zdravniškem sindikatu navedli v sporočilu za javnost.

Ker jih vladna stran ne razume, se jim zdi še toliko bolj pomembno, da se v pogajanja vključi mediator. A so v sredo v medijih z razočaranjem prebrali, da želi vlada namesto čim hitrejšega reševanja stanja pogovore pogojevati z zamrznitvijo stavke.

"To je za nas nesprejemljivo, saj nam daje jasno sporočilo, da njihov interes ni, da bi se stavka končala, ampak da paciente še naprej držijo za talce, ker ne želijo sprejeti odgovornosti za to, kar so podpisali leta 2023. Na take pritiske zato ne bomo pristali," so poudarili.

Ob tem so napovedali, da bodo še naprej konstruktivno pristopili k nadaljevanju pogajanj, saj si želijo zadevo rešiti čim prej.

Zdravniški sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Plavi-mil 10:29 08.marec 2024.

    Dragi Fidesovci, ste mogoče morali preko vrste vzeti v obravnavo taubija in vatovca, tako kot ste fajonke? samo vprašam, da se še pišem in serjem po vas, ko vas bom rabil, pa preko vrste.

  • munja 21:53 07.marec 2024.

    Da sem jaz na oblasti, bi jim znižal plače za polovico. Ko bi se skrajšale, oz. odpravile čakalne vrste in ponaredilo še marsikaj drugega v prid pacientov, bi jih pa dobili nazaj. Grabežljivci in izsiljevalci, da jim ni para!!

  • dani5 17:00 07.marec 2024.

    Temu fidesu POLH-u se iz oči in retorike vidi strah in nervoza. Jasno je , da se na tak sramoten način sploh upajo izsiljevati slovenski narod, ki jih plačuje vnaprej. S to stavko se sami razkrivajo, kakšna je njihova morala.