Slovenija
1938 ogledov

Začeli postopek razrešitve, Grah Whatmough ima tri dni časa

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija.
Še enkrat so našteli očitke na račun v. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija.

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji izredni seji sklenil, da začne postopek razrešitve v. d. generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha. Ta ima tri delovne dni časa, da odgovori na očitke iz pobude za razrešitev, vložene danes dopoldne. Podpisalo jo je 12 članov 17-članskega sveta.

Podpisani člani sveta, med njimi predsednik sveta Goran Forbici, mu očitajo nespoštovanje sklepa sveta z dopisne seje, ki je bila 22. junija in po katerem bi moral svetu zagotoviti strokovno pravno pomoč za izvajanje pristojnosti in nalog sveta. Želeli so, da jim strokovno pomaga odvetniška družba Čeferin in partnerji, ki je zunanji pravni svetovalec zavoda.

Kot so navedli podpisniki pobude, v primeru odvetniške pisarne Matoz, ki jim je bila ponujena, ni potrebnega zaupanja med obema stranema.

V nadaljevanju Grahu Whatmoughu očitajo, da nekatere njegove odločitve ne sodijo med tekoče posle, na katere je omejen v skladu z novelo zakona o RTVS iz decembra lani. Tako je denimo letos kupil grafike v vrednosti 37.700 evrov.

RTV Slovenija | Avtor: Anže Petkovšek RTV Slovenija Anže Petkovšek

Nadalje je bila z Rajkom Geričem letos sprva sklenjena pogodba za določen čas za odgovornega urednika v informativnem programu drugega programa televizije, potem pa za nedoločen čas za urednika oddaj scenarista. Hkrati je bil sklenjen aneks, po katerem bo delal tudi kot odgovorni urednik programa.

Nenazadnje so kritični do prodaje delnic Eutelsat Communications v nasprotju s finančnim načrtom zavoda za letos, ki je predvidel prodajo 512.000 delnic šele decembra. Ker so bile delnice prodane predčasno, tudi ne bo dividend, zaradi česar bodo prihodki od prodaje delnic ob koncu leta okvirno za dva milijona evrov nižji od načrtovanih.

Ustanovili dve komisiji

Tudi ministrstvo za kulturo je pri tem ugotovilo neskladno ravnanje Graha Whatmougha s postavljenimi merili za porabo sredstev, so opomnili.

Svet je danes ustanovil še dve komisiji, in sicer za programsko-produkcijski načrt in za področje financ. V prvo komisijo so imenovani Ilinka Todorovski, ki bo tudi njena predsednica, Gaja Brecelj, Aleš Novak, Igor Prassel, Klaudija Sedar, Gregor Drnovšek in Boštjan Ogris. V drugi komisiji pa so Luka Zebec, ki jo bo tudi vodil, Andrea Bartole in Andraž Vehovar.

dezurni@styria.media.si

Komentarjev 8
  • Kmodri 13:41 01.julij 2023.

    Končno se bomo znebili janšističnega indijanca Whatmujlta!

  • lojs 09:18 01.julij 2023.

    a so na rtv že uvedli samoupravljanje? ... motijo jih slike, yugo-ilinka bo naročila naj te slike odstranijo, namesto njih pa gor portrete tita, kardelja, marksa, lenina ... in še kakšno od jankovića, placa majo dost

  • Janez11 17:51 30.junij 2023.

    Cviikajo , da bi Bergant dobil nogo, ker je nabil 17 plavih. Levičarski bandi na RTV je moteča kontrola nad njihovim delom. Odpustiti vsaj 1500 viška levičarskih aktivistov v tej levičarski javni hiši