Slovenija
22295 ogledov

Kaos na TV Slovenija, direktor se je spravil nad novinarko in urednico

Protest zaposlenih na RTVS zajem zaslona
Novinarka in urednica, ki na RTVS dela že 25 let, je dobila izredno odpoved.

Pred koncem mandata na čelu Televizije Slovenija je Uroš Urbanija še vedno aktiven, čeprav naj bi opravljal le še tekoče posle. Urednici kulturne redakcije Zemiri Pečovnik je namreč dal izredno odpoved, bojda zaradi izgube zaupanja. 

Odnosi med njima naj bi se sicer zaostrili po letošnji proslavi, ko je Urbanija zahteval prekinitev prenosa pred prihodom umetnice Svetlane Makarović na oder po uradnem zaključku prireditve. Ker Zemira Pečovnik tega ni storila, je prejela ustni opomin. 

V novinarskih sindikatih so potezo ostro obsodili. Kot je povedala sindikalistka Helena Milinković, v. d. vodstva RTV-ja "ne razume novinarske in uredniške avtonomije". Poleg tega je uredništvo kulturne redakcije viden del njihove stavke, ki še traja, zato potezo Urbanije razumejo kot nadaljevanje kaznovanj stavkajočih ter kot neustrezen in nepravičen ukrep.

Helena Milinković je dejala, da so se pritiski na Zemiro Pečovnik vrstili dnevno, omejevali so ji tudi odhode v tujini in ji na splošno preprečevali izpolnjevanje delovnih obveznosti. 

Pozvala je svet delavcev in nov svet RTV-ja, naj preprečijo nadaljnjo programsko in kadrovsko škodo mediju.

Njen šef o odpovedi sploh še ni bil uradno obveščen

Novinarke in novinarji kulturne redakcije urednico podpirajo, je povedala novinarka Meta Česnik, ki je dodala, da je Zemira Pečovnik v uredništvu zaposlena že 25 let in je zanesljiva in strokovna sodelavka. "Ob izredni odpovedi smo zgroženi, ne pa presenečeni," je dodala.

Njen nadrejeni, Andraž Pešelj, pa je povedal, da o izredni odpovedi uradno sploh še ni bil obveščen in zato ni prebral obdolžitev. Pojasnil je, da je Zemiro Pečovnik skušal zaščititi "tako z nasveti kot s posredovanji pri v. d. direktorja", a da je bil na žalost neuspešen. Spomnil je, da je zdaj zazevala še ena kadrovska luknja.

Forbici zahteva pojasnila

Novoizvoljeni predsednik Sveta RTV Slovenija Goran Forbici pa je zaskrbljen in v dvomih, da je Urbanija sploh še pristojen za tovrstne odločitve, kot so vročitve izrednih odpovedi.

"Grožnje z odpuščanjem in napoved o premeščanju voditeljice in urednika dveh osrednjih televizijskih oddaj na desk dnevnoinformativne redakcije Radia Slovenija – če omenim le dva primera – me utrjuje v skrbi, da odhajajoče vodstvo v obdobju prehoda ženejo napačni motivi in napačne prioritete. Svet RTV Slovenija je vodstvu že na konstitutivni seji naložil redno poročanje o vseh kadrovskih odločitvah. S tem smo v prvi vrsti želeli preprečiti, da bi odgovorni v času pred imenovanjem nove uprave posegli po potezah, ki presegajo opravljanje tekočih poslov in bi lahko še dodatno otežile optimalno delovanje zavoda," je pojasnil.

Vodstvu so naložili vsebinsko utemeljitev vseh izvedenih kadrovskih potez.

In kaj na to pravi Urbanija?

"Točno o tem smo obvestili Svet RTV, pa ni bilo odgovora. Pozvali smo jih, naj sporočijo, če menijo, da lahko delavci na RTV naklepno kršijo delovne obveznosti in si neupravičeno pišejo ure, samovoljno hodijo na daljša službena potovanja. Ker če ja, potem naj to velja za vse," pa je na poziv o razjasnitvi okoliščin glede izredne odpovedi odgovoril Urbanija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 64
  • Kmodri 15:48 23.junij 2023.

    Puklasti Princ teme bo do konca igral pri potapljanju njegove S(D)S sekte!

  • lojs 13:01 23.junij 2023.

    rtv zaradi določenih interesov in zakonodaje ne sme izdati določenih informacij, ki so bistvene za plačnike ... te javne debate kakšno rtv si želimo so bile zopet samo nakladanje okoli info. programa, kjer je samo mogoče 10% kadra ... kdo ...prikaži več sploh še rabi oddajnike?, ja rabimo jih, kdo rabi radio? ja rabimo ga ... orkestre NE RABIMO, naj gredo na trg, filmske produkcije, ki je neznansko požrešna, NE RABIMO, naj gre na trg ... ZAČNITE PUCAT TO RTV ... danes so drugi časi in boljša oprema

  • Avatar MS
    MS 11:09 23.junij 2023.

    To je primitivni labodji spev podtaknjenih Janševikov ki bodo v kratkem dobili brco v rit za vse večne čase!