Slovenija
3120 ogledov

Prelomnica, jutri bo pri zdravnikih precej drugače, tako bo pri vas

UKC Ljubljana Anže Petkovšek UKC Ljubljana.
Z začetkom marca bodo v veljavo stopili umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, kar bo omejilo delo v zdravstvenih ustanovah.

Po današnji seji vlade je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel stopila pred novinarje in razkrila razvoj dogodkov, povezanih z zdravniško stavko.

"Podatke, koliko zdravnikov je preklicalo soglasje, še zbiramo. Znani bodo danes ali jutri," je povedala ministrica in dodala, da bo odlok, s katerih širijo nabor storitev, ki jih zdravniki morajo opravljati med stavko, začel veljati v petek, 1. marca.

Dejala je, da sta se obe pogajalski strani zedinili pri tem, da bi lahko pri usklajevanju pomagal mediator. "Smo odprti za rešitve. O tem, kdo bi bil mediator, razmišljamo na obeh straneh. Je kar nekaj možnosti," je pojasnila Prevolnik Rupel in razkrila, da je ideja o mediaciji vzniknila na zadnjih pogajanjih v sredo.

Umiki soglasij za nadurno delo zdravnikov v bolnišnicah se bodo večinoma uveljavili v petek. Vodstva bolnišnic poročajo o različnem obsegu težav in izzivov ter posledično potreb po reorganizaciji. Ponekod bo delo potekalo skorajda nemoteno, drugje bodo organizirali izmensko delo, v mnogih bolnišnicah bodo odpadale nenujne storitve.

V UKC Ljubljana predvideno zmanjšanje elektivne dejavnosti

UKC Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so za STA sporočili, da je pri njih soglasja za nadurno delo umaknilo 422 zdravnikov. V zadnjih dveh tednih je nato 10 zdravnikov preklicalo umik soglasja. Po podatkih s konca januarja je v največji zdravstveni ustanovi v državi sicer zaposlenih 1586 zdravnikov.

Ob tem so poudarili, da kljub stavki uspejo v celoti zagotavljati nujno medicinsko pomoč in neprekinjeno zdravstveno varstvo v vseh organizacijskih enotah. Po mnenju predstojnikov posameznih organizacijskih enot bodo omenjene storitve uspeli zagotavljati tudi po prekinitvi soglasij za delo preko polnega delovnega časa.

Bodo pa kljub vsemu potrebne spremembe v načinu in organizaciji dela, ki so jih predstojniki pripravili glede na specifiko posamezne organizacijske enote in glede na delež umaknjenih soglasij za delo preko polnega delovnega časa v njihovih kolektivih. Na nekaterih oddelkih tovrstni načrti po ocenah predstojnikov predvidevajo zmanjšanje elektivne dejavnosti. Načrti dela bodo dnevno prilagojeni in posodobljeni v skladu z nepričakovanimi bolniškimi odsotnostmi v kolektivih, še posebej med sodelavci zdravstvene nege, so poudarili v UKC Ljubljana.

V primeru, da predstojnik pri pripravi razporedov ugotovi, da ima potrebo po dodatnem, dopolnilnem delu zdravnika oziroma delu, ki presega obveznost iz polnega delovnega časa zdravnika, in v primeru, ko ugotovi, da zdravnik odklanja nadurno delo, pripravljenost in morebitne druge oblike dela pri delodajalcu, je dolžan predlagati generalnemu direktorju odvzem soglasja za delo zdravnika izven UKC Ljubljana, so še sporočili iz največje bolnišnice.

V UKC Maribor najbolj kritična anesteziologija

Covid-19, UKC Maribor, nočni | Avtor: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, nočni UKC Maribor

V UKC Maribor je soglasje za nadurno delo umaknilo 233 zdravnikov ali slabih 33 odstotkov vseh zdravnikov. Je pa približno 20 zdravnikov svoje umike preklicalo, a nekateri umike še vlagajo. Tako se število zdravnikov, ki so umaknili soglasje, dnevno spreminja, so pojasnili za STA.

"Najbolj kritična je anesteziologija, kjer je sorazmerno veliko zdravnikov umaknilo soglasja in to vpliva potem na delo na celotni kirurgiji, ker brez anesteziologov ni mogoče operirati," je ob robu sredine seje sveta UKC Maribor pojasnil v. d. direktorja Vojko Flis. V petek, ko preklici stopajo v veljavo, še ne pričakuje večjih težav, ampak bodo posledice umika najverjetneje bolj vidne kakih 14 dni pozneje, je ocenil.

Mariborski UKC je zdravnikom, ki so umaknili soglasja za nadurno delo, odvzel soglasja za delo pri zasebnikih. Pušča pa jim soglasja za delo v javnih zdravstvenih zavodih. "Tam bi bila izjemna škoda, če bi zdravnikom umaknili soglasja," je dejal Flis.

V novomeški bolnišnici zmanjšanje obsega nenujnih storitev

SB Novo mesto | Avtor: Facebook Facebook

V Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto je trenutno zaposlenih 225 zdravnikov, od tega 139 specialistov ter 86 specializantov in sobnih zdravnikov. Soglasja za nadurno delo je preklicalo 75 zdravnikov specialistov in 20 specializantov. Preklic soglasij za nadurno delo stopi v veljavo v petek. V zadnjih dveh tednih je šest zdravnikov preklicalo umik soglasja za nadurno delo.

Od omenjenih 75 zdravnikov specialistov jih ima 22 soglasje za delo drugje in vsem ga bodo vzeli, so v novomeški bolnišnici napovedali za STA. Zdravniki bodo po uveljavitvi umikov soglasij za nadurno delo razporejeni kombinirano - v turnusno obliko dela in redno delo z dežurstvi. Delovišča se bodo pokrivala po prioritetah - najprej urgenca, nato dežurstva, bolnišnični oddelki, operativni posegi in nazadnje ambulantni pregledi.

Ocenjujejo, da bo prerazporejenih približno 20 odstotkov nenujnih specialističnih pregledov in operativnih posegov. Oddelkov ne bodo zapirali, se bo pa nekoliko zmanjšal obseg nenujnih ambulantnih pregledov in operativnih posegov.

V SB Jesenice največ sprememb na pediatriji in ginekologiji

bolnišnica Jesenice | Avtor: Facebook Splošna bolnišnica Jesenice Facebook

Tudi v jeseniški bolnišnici bodo umiki soglasij, ki jih je vložilo 60 zdravnikov, začeli veljati s 1. marcem. 10 zdravnikov si je sicer premislilo in so umik soglasja preklicali. Na vprašanje, ali bodo zdravnikom preklicali soglasja za delo drugje, so v SB Jesenice za STA odgovorili, da bodo "upoštevali zakonodajo".

Zaradi umika soglasij bo potrebna reorganizacija in prilagoditev dela, tako po strukturi kot obliki. "Pričakujemo, da bo v primeru umika soglasij najhitrejša in največja sprememba potrebna na manjših oddelkih, kot sta pediatrija in ginekologija," so napovedali.

Ob tem so zagotovili, da bodo vse nujne storitve opravljali nemoteno. V polni meri bo poskrbljeno za vse ranljive in z zakonom določene druge skupine. Že v začetku marca se bo zmanjšala internistična ambulantna dejavnost, internistika bo usmerjena predvsem v zagotavljanje nujnih storitev in akutne bolnišnične dejavnosti, omejeni bodo tudi diagnostični in terapevtski ambulantni postopki in posegi ter kardiološka dejavnost.

Na področju ginekologije in porodništva zaenkrat predvidevajo omejitev ginekološke operativne dejavnosti, specialistika in dispanzerji bodo predvidoma delovali normalno, prav tako celotna dejavnost porodništva. Na področju kirurgije bodo v celoti pokrite in izvedene vse nujne storitve, postopoma (že v drugi polovici marca) pa pričakujejo zmanjšanje specialističnih ambulantnih storitev in izvajanja prospektivnih operativnih posegov.

V SB Murska Sobota največ težav na porodniškem in kirurškem oddelku

bolnišnica Murska Sobota | Avtor: Daša Purgaj Daša Purgaj

V SB Murska Sobota so za STA pojasnili, da so skupaj zabeležili 31 umikov soglasij za nadurno delo. Hkrati pa je osem zdravnikov preklicalo umik soglasja. "Glede preklica soglasij za delo drugje odgovarjamo, da bomo pri tem v celoti upoštevali navodila ministrstva za zdravje," so navedli.

Zaradi umikov soglasij za nadurno delo bo največ težav na ginekološko-porodniškem in kirurškem oddelku, kjer bodo uvedli turnusno delo za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva, mogoče tudi v obliki pripravljenosti. Oddelkov pa ne bodo zapirali, še naprej bodo zagotavljali kakovostno in varno zdravstveno obravnavo vsem pacientom, so poudarili.

V SB Brežice izvajanje storitev na vseh področjih

SB Brežice | Avtor: Facebook Facebook

V brežiški bolnišnici je soglasja za nadurno delo, ki v veljavo stopijo v petek, umaknilo osem zdravnikov, je za STA sporočila direktorica Anica Hribar. Zaenkrat soglasij za delo drugje niso odvzeli nobenemu zdravniku, saj ima večina zdravnikov soglasje za delo v drugih javnih zdravstvenih zavodih.

Na vprašanje, ali bodo zaradi umikov soglasij za nadurno delo beležili kakšne težave, je Hribar odgovorila, da je razpored za marec v SB Brežice narejen in da bodo zagotovili izvajanje zdravstvenih storitev na vseh področjih dela bolnišnice.

V SB Nova Gorica marca prihajajo v krizno obdobje

Splošna bolnišnica Nova Gorica | Avtor: ERVIN ČURLIČ / regijski štab CZ za severno Primorsko Splošna bolnišnica Nova Gorica ERVIN ČURLIČ / regijski štab CZ za severno Primorsko

Kot je v izjavi za medije po seji sveta novogoriške bolnišnice v torek povedal direktor Dimitrij Klančič, je tam soglasja umaknilo 53 zdravnikov, kar predstavlja dobro polovico zdravnikov specialistov.

V marcu bodo imeli posledično problem pri zagotavljanju neprekinjenega zdravstvenega varstva na področju radiologije, pediatrije in posledično v porodnišnici. "Prihajamo v zelo krizno obdobje in trdno upam na sporazum," je poudaril. Zaradi umikov soglasij bo prav tako odpadel pretežen del subspecialistične ambulante dejavnosti, pa tudi dva do tri operacijska programa na dan, je dodal.

Zaradi stavke je doslej odpadlo približno od 20 do 25 odstotkov elektivnih programov in do 10 odstotkov ambulantnih pregledov. "Se bo pa v marcu to radikalno poslabšalo," je opozoril Klančič.

V SB Trbovlje zdravniki preklicali umike soglasij

bolnišnica Trbovlje | Avtor: Facebook Facebook

Iz SB Trbovlje so za STA sporočili, da so zdravniki preklicali umike soglasij za nadurno delo, zato delo zaradi tega razloga ni moteno.

"Smo pa glede na majhno število lastnih zaposlenih zdravnikov odvisni tudi od sodelovanja zdravnikov, ki z nami sodelujejo preko podjemnih pogodb, zato upamo, da bo čim manjšemu številu le teh preklicano soglasje njihove matične ustanove," so poudarili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • atamama 21:03 29.februar 2024.

    Če prav razumem je jutri odprt lov na zdravnike.Človek, ki ga financiram, če dela ali ne, bo jutri nedelal. Se strinjam SAMO naj se ne skrivajo za medicinskimi sestrami.Ko bo pacient dvignil glas naj imajo korajžo in stopijo v čakalnico ...prikaži večco in povedo, da štrajkajo. Koliko bo pretepenih in koliko mrtvih, to je od jutri vprašanje.In zato pozivajmo medicinske sestre, ne delajte namesto dr-jev, ne opravičujte se v njih imenu, to je štrajk FIDESa, naj sami opravijo s pacienti. In Izola bo zgolj vzorec?

  • jakec42 16:48 29.februar 2024.

    Kaj pa če bi narod nehal plačevati za zdravstvo iz protesta proti izsljevanju belih bogov??!!

  • Ender3 15:54 29.februar 2024.

    Po preverjenih informacijah moj nekdanji delodajalec ne postopa tako kot, je v tem prispevku navedeno. Za to pozor, STA operira z neresničnimi podatki. Javnosti se promptno podajajo enostranske informacije in hoče se prikazati kaotično situacijo. Zanimivo je, da se z ...prikaži več zdravniškem sindikalizmom najbolj ukvarjajo anesteziologi. Najprej Koštrin sedaj Polh. Očitno ima ta deficitaren kader največ časa za to dejavnost. Contestabile pa, itak živi od pogodbene dejavnosti s plačo snažilke.

Sorodne novice