Slovenija
11784 ogledov

Prevolnik Rupel: Zdravniki ne bodo več diskriminirali!

Valentina Prevolnik Rupel Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Konec tedna bodo začeli veljati vloženi preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo, zaradi česar bo po napovedih okrnjeno izvajanje nekaterih nenujnih storitev. Vlada je na današnji seji sprejela odlok, ki določa zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke Fides.

"Gre za storitve na katere so pacienti napoteni s stopnostjo zelo hitro, storitve za vse ranljive skupine, naprimer invalide, ki so v tem trenutku diskriminirani, izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju zavarovancev v domovih za ostarele in zavodih ter druge pravice, storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj," pojasnjuje ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.  

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja, torej sedem tednov. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo ni prinesle napredka.

"Stavka ne more biti opravičilo za neizvajanje teh storitev!

V času stavke ne deluje ambulanta za voznike na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije - Soča (URI Soča), edina ambulanta, kjer invalidi opravijo pregled za podaljšanje vozniškega dovoljenja. "S takimi omejitvami je invalidom onemogočena vsakodnevna mobilnost in vključevanje v družbo," poudarja ministrica. "Stavka Fides nikakor ne more biti upravičen razlog za neizvajanje teh storitev!"

Oglašajo se tudi svojci varovancev v domovih za starejše, ki niso prišli do informacij o zdravstvenem stanju svojih staršev. "To za njih predstavlja velike duševne stiske. Tudi te situacije smo zato vključili v odlok," pravi ministrica. Glede na to, da ni znano, kdaj bo stavka končana, morajo zdravniki obravnavati tudi paciente z napotnicam s stopnjo zelo hitro. "Odlašanje s temi storitvami bi pacientom lahko povzročilo resno zdravstveno škodo," pravi ministrica. 

"Zavedam se pomembosti pravice do stavke, vendar pa mora ta biti sorazmerna in nikakor ne sme pretehtati nad drugimi ustavno zagotovljenimi pravicami, kot sta pravica do zdravstvenega varstva in pravica do socialne varnosti, še zlasti pa ne pri najranljivejših prebivalcih, kot so invalidi in starejši" poudarja ministrica za zdravje. 

K prekinitvi zdravniške stavke sta medtem pozvala premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar. Po njenih besedah je dovolj merjenja moči na plečih pacientov. Vlado, ki se ni držala že sprejetih dogovorov, pa je pozvala, da pospeši proces celovite plačne reforme.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 47
  • Šustet 14:23 01.marec 2024.

    ZDRAVNIKI-SSDS, vršijo pritisk na vlado, štrajkajo samo ko SSDS ni na vladi, ZAKAJ??? pred štrajkom, če prideš na urgenco ob 01,oo sestra ne sme zbuditi zdravnika ker počiva, a mi plačamo (zelo drago) spanje ali dežurstvo in pomoč, potem lahko ...prikaži več ta zdravnik spi doma. Potrebno je poimensko objaviti plače zdravnikov, če so tak slabo plačani, ne vidim razloga da se skrivajo osebni prejemki, ali???

  • slopubec 18:13 29.februar 2024.

    SPOŠTOVANI ZDRAVNIKI Nečesa res ne razumem! Če mi pri delodajalcu ni všeč, dam odpoved. Če so delovni pogoji nemogoči, delodajalca na to opozorim. Če ne reagira, dam odpoved in poiščem boljšo možnost. Če mi ne izplača plače, jo iztožim. To ...prikaži več To je vsa logika. Dajte odpoved, dohtarji. Zaposlite se pri zasebniku ali pa se lotite svoje dejavnosti. Kupite ali najemite prostore in jih uredite po predpisih. Ne pozabite na parkirišče zase in za paciente. Sami plačujte prispevke, izobraževanje, dopuste...

  • Ogledalce 17:09 29.februar 2024.

    Namesto da bi se z zdravniki usedla za mizo je spisala ta odlok hahaha. Pa ravno ta vlada je bila glasna o vladanju z odloki. Po moje si lahko ta odlok zatakne za ušesa. Se zna zgodit da bo prevzela ...prikaži veča prvo mesto med najbolj nesposobnimi zdravstvenimi ministri od unga gumpca Kebra.