Svet
12 ogledov

Sporazum o volilnem rezultatu

Po več mesecih prerekanj o tem, kdo je zmagovalec volitev in kdo bi moral postati naslednji predsednik države, je bil v Afganistanu končno sklenjen dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Ašraf Gani | Avtor: EPA EPA
Sporazum o tem sta v Kabulu podpisala predsedniška rivala, nekdanji finančni minister Ašraf Gani in nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah. Slovesnosti v predsedniški palači se je udeležil tudi odhajajoči afganistanski predsednik Hamid Karzaj.

Mandat si bosta razdelila

Glede na določbe sporazuma bo Gani zasedel predsedniški položaj, Abdulah pa bo lahko imenoval t.i. izvršnega direktorja, ki bo deloval kot nekakšen premier in bo neposredno odgovarjal Ganiju. Čez dve leti bo "izvršni direktor" postal "izvršni premier".

Abdulah Abdulah | Avtor: EPA EPA
Predsednik države bo še naprej sprejemal strateške odločitve, vsakodnevno vodenje pa bo prevzel nov svet ministrov, ki ga bo vodil omenjeni direktor.

A sestavljanje vladne koalicije kljub današnjemu podpisu dogovora verjetno še naporno - med drugim zaradi dolge vladavine Karzaja, ki je Afganistan vodil vse od padca talibanskega režima leta 2001 in si je z imenovanjem svojih zaveznikov na vse ravni vladnega aparata spletel močno mrežo.

Zdaj rezultat postraskega pomena

Abdulah, ki je zmagal v prvem krogu volitev, je nasprotnikom očital obsežne volilne prevare, zato so drugem krogu izvedli ponovno štetje glasov. Ta proces se zaradi številnih nesporazumov in težav vleče že od sredine julija. Končne izide naj bi sicer objavili danes, a ti zaradi doseženega sporazuma naj ne bi bili več tako pomembni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.