Šport
22 ogledov

Dvoboj za Britanijo dobili Angleži

Wayne Rooney EPA
Anglija je v tradicionalnem spopadu s Škoti slavila v Glasgowu, Wayne Rooney pa je v svojem 101. nastopu zabil 45. in 46. gol. Nemci so ugnali Špance, Portugalci pa Argentince.

Dvoboji med Angleži in Škoti so bili v preteklosti vse prej kot prijateljski, tokratni dvoboj za Britanijo pa so dobili nogometaši z južnejšega dela Otoka. Za vodstvo Angležev je v 18. minuti poskrbel Arsenalov dvojec Jack Wilshere in Alex Oxlade-Chamberlain. Prvi je poslal dolgo in natančno podajo v kazenski prostor, drugi pa je pobegnil domačim branilcem in zadel z glavo.

Angleži so bili boljši tekmec tudi v drugem polčasu. Po kotu je žoga na robu kazenskega prostora prišla do Wilsherja, ki jo je znova poslal pred gol, po biljardu v gneči igralcev pa se je srečno odbila pred Wayna Rooneyja, ki jo je z glavo še enkrat poslal v škotsko mrežo. Gostje so nato precej zlahka zadrževali domačine, vendar so ti po lepi dvojni podaji Andrewa Robertsona in debitanta Johnnyja Russella, zadel je Robertson, zmanjšali zaostanek v 83. minuti. A upanje domačih navijačev na izenačenje ni dolgo trajalo, že dve minuti kasneje je svoj 46. zadetek za Anglijo zabil Rooney. Ta je izkoristil lep prodor Adama Lallane in njegovo podajo pred tekmečeva vrata. Rooney zdaj le še za dva zadetka zaostaja za drugim najboljšim strelcem v zgodovini Anglije Garyjem Linekerjem in tri za legendarnim Bobbyjem Charltonom.

Od ostalih reprezentanc, ki v kvalifikacijah za EP 2016 igrajo v isti skupini kot Slovenija, je Estonija z golom Henri Anierja ugnala Jordanijo, Litva se je z Ukrajino razšla brez zadetkov, brez zmagovalca pa se je končala tudi tekma med Poljsko in Švico. Na slednji je bil po 90 minutah na semaforju izpisan rezultat 2:2. Za 1:0 je v četrti minuti zadel Josip Drmić, Poljaki pa so v sodniškem dodatku prvega polčasa izenačili prek Arturja Jedrzejczyja. Drugič so zadeli v 61. minuti, ko se je z lepim prostim strelom izkazal Arkadiusz Milik. Remi je Švici, ki je imela igralca več od 83. minuti, priigral Fabian Frei, zadel je v 87. minuti.

Velik dvoboj je gostil tudi stadion Old Trafford v Manchestru. Nanj se je vrnil nekdanji član Uniteda Cristiano Ronaldo, ki se je s svojo Portugalsko pomeril proti Argentini velikega tekmeca Lionela Messija. Oba superzvezdnika sta odigrala prvi polčas, Portugalcem pa je prestižno zmago priigral Raphael Guerreiro, ki je zadel v sodniškem dodatku drugega polčasa.

Za drugi veliki obračun večera so poskrbeli Nemci in Španci. Za zmago svetovnih prvakov je v 89. minuti z edinim golom na tekmi poskrbel Toni Kroos. Brazilci so gostovali na Dunaju in slavili z 2:1. Za Južnoameričane sta bila uspešna David Luiz in Roberto Firmino, vmes je zadel Aleksandar Dragović.

Izidi prijateljskih tekem:

Japonska : Avstralija 2:1 (0:0)
Tajska : Nova Zelandija 2:0 (1:0)
Kitajska : Honduras 0:0
Iran
: Južna Koreja 1:0 (0:0)
Slovaška : Finska 2:1 (2:1)
Belorusija : Mehika 3:2 (0:0)
Grčija : Srbija 0:2 (0:0)
Slovenija : Kolumbija 0:1 (0:1)
Avstrija : Brazilija 1:2 (0:0)
Estonija : Jordanija 1:0 (1:0)
Romunija : Danska 2:0 (0:0)
Madžarska : Rusija 1:2 (0:0)
Ukrajina : Litva 0:0
Irska
: ZDA 4:1 (1:1)
Italija : Albanija 1:0 (0:0)
Poljska : Švica 2:2 (1:1)
Portugalska : Argentina 1:0 (0:0)
Francija : Švedska 1:0 (0:0)
Španija : Nemčija 0:1 (0:0)
Škotska : Anglija 1:3 (0:1)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.