Šport > Kolesarstvo
3834 ogledov

Zmaga vijolične majice, padec Pogijeva moštvenega kolega

Jonathan Milan Profimedia
Jonathan Milan zmagovalec 11. etape Gira.

Italijan Jonathan Milan (Lidl-Trek) je zmagal v 11. etapi kolesarke dirke po Italiji. Konkurenco je mož v vijoličasti majici (najboljši na dirki po točkah) ugnal s prepričljivim sprintom v zadnjih metrih etape v kraju Francavilla al Mare na obali Jadranskega morja. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v na trenutke kaotični etapi zanesljivo ohranil rožnato majico vodilnega.

To je druga zmaga na letošnjem Giru za 23-letnega kolesarja, ki je v sprintu tokrat premagal Belgijca Tima Merlierja (Soudal Quick-Step), medtem ko je v zadnjem kilometru glavnino razredčil tudi množičen padec. Merlierja so sicer kasneje kaznovali zaradi nevarne vožnje, zaradi nje se je moral ustaviti Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates).

Drugo mesto je posledično zasedel Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), tretji je bil Italijan Giovanni Lonardi (Polti Kometa).

V sprintu je sprva sodeloval tudi Luka Mezgec (Jayco–AlUla), ki je bil na čelu, a je odnehal, ko za sabo ni našel glavnega sprinterja avstralskega moštva Caleba Ewana, ki bi mu moral slediti. 

Pogačar je ohranil prednost dveh minut in 40 sekund pred Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe).

Kljub temu, da je šlo za pretežno ravninsko etapo, ki ni prinesla bistvenih sprememb v skupnem seštevku, pa so člani karavane še vedno morali skrbeti na številne pasti.

"Tik pred menoj je prišlo do padca. V takšnih etapah vedno skušam ohranjati varno mesto v mehurčku, vedno preverjam, kaj se dogaja okoli mene, skušam ohranjati razdaljo do ostalih kolesarjev, se ne dotikati, nikoli ne veš, kaj se lahko pripeti za ali pred tabo. Nesreča nikoli ne počiva, skušam se držati filozofije, da ostanem varen v tem majhnem zračnem mehurčku, ki si ga ustvariš, ter ne delati napak," je po etapi dejal Pogačar.

"Zaradi vetra v prsi tokrat nisem mogel toliko pomagati preostalim članom ekipe, ki so se potegovali za mesta v sprintu, skušal sem jih pokriti tako, kot oni krijejo mene. To mi je uspevalo do treh kilometrov pred ciljem, nato pa ob vetru v prsi nisem imel pravih nog za sprint v zadnjem kilometru, v katerem so se v finišu pomerili veliki fantje," je še dejal Pogačar.

Padec Avstrijca

Dan se je slabše končal za pomembnega Pogačarjevega pomočnika Felixa Großschartnerja. Tridesetletni Avstrijec se je znašel na tleh 20 kolometrov pred ciljem. Na levi strani cestišča je prišlo do stika med kolesarji, član ekipe UAE Team Emirates pa je obležal v travi, padel je tudi Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL). Američan je dokaj hitro sedel nazaj na kolo, Avstrijec, ki je sprva vidno zašepal, pa je počakal na prvi zdravniški pregled.

Po prvih informacijah naj ne bi šlo za težje poškodbe.

Felix Großschartner | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar je bil s 27. mestom najvišje uvrščeni Slovenec na etapi, Mezgec je bil 41., Jan Tratnik (Visma - Lease a bike) je etapo končal na 116. mestu (+2:26), Domen Novak (UAE Emirates) pa je bil 131. (+3:03).

V skupnem seštevku dirke je Tratnik 39. (+43:18), Novak 73. (+1:27:57), Mezgec pa 107. (+2:00:41).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice