Šport > Košarka
1463 ogledov

Nova porazna predstava Dallasa, Luka z dobro osebno statistiko

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so izgubili še petič na zadnjih šestih tekmah, tokrat doma proti Indiani s 120:137.

Luka Dončić in soigralci so tokrat gostili Indiano, ki je pred dnevi prekinila niz sedmih zaporednih zmag Dallasa, po porazu v Indianapolisu pa so Mavericks klonili še na treh od zadnjih štirih dvobojev. Zasedba iz Teksasa je tako padla na osmo mesto zahodne konference, a je bila od šestega, ki prinaša neposredno uvrstitev v končnico, pred tokratnim obračunom oddaljena le eno zmago.

Slovenski as, ki je na zadnjih treh tekmah zabeležil prav toliko trojnih dvojčkov, je tekmo odprl z uspešnim metom za dve točki, nato je zadel še trojko za 5:2. Na enak način sta do petih zaporednih doseženih točk pri Dallasu prišla še P. J. Washington in Kyrie Irving, pri vseh štirih metih obeh soigralcev pa je Luka vpisal asistence. Pri izidu 15:9 je tako sodeloval prav pri vseh koših domače zasedbe.

A na drugi strani je bil nezaustavljiv Myles Turner. Košarkar rojen v Dallasu proti ekipi iz svojega rojstnega mesta vselej prikaže najboljše predstave, tokrat je dosegel 11 od prvih 17 točk Indiane. Na polovici četrtine je sicer Dončić s košem gostitelje popeljal do 19:17.

Gostje so nato prevzeli pobudo, po odhodu Dončića na klop tri minute pred koncem četrtine, pa so povedli za pet točk.

Domači so razliko po zaslugi Daniela Gafforda najprej uspeli zmanjšati, po trojki Tima Hardawayja Jr. pa je bil izid v zadnji minuti četrtine izenačen.

A z enako mero je na drugi strani odgovoril T. J. McConnell za vodstvo Indiane s 35:32. Irving je z velike razdalje še poizkusil izenačiti, vendar se je žoga odbila od obroča.

Luka je na začetku druge četrtine dosegel prvih osem točk Dallasa in svoje moštvo pripeljal na dve točki zaostanka, nato pa je sledila še njegova podaja čez celotno igrišče za zabijanje Josha Greena. Avstralec je poskrbel za izenačenje na 42:42.

Dončić je že pred polovico četrtine presegel mejo 20 doseženih točk. Kljub njegovemu odličnemu napadalnemu učinku, je Indiana ostajala korak pred gostitelji predvsem po zaslugi ofenzivnih skokov, v drugi četrtini so gostje v napadu pobrali pet žog in vselej uspešno zaključili iz druge akcije.

V zadnje štiri minute prvega polčasa so Pacers vstopili s šestimi točkami naskoka, a je Dončić odgovoril s štirimi zaporednimi točkami za 61:63. Šele prvič na tekmi je izvajal prosta meta in z njima prišel do svoje 27. in 28. točke.

Vendar domači v obrambi še naprej niso znali zaustaviti Turnerja, ta je nanizal šest točk, ob nekaj zgrešenih metih gostiteljev pa se je razlika še povišala po uspešnem protinapadu Bennedicta Mathurina. V zadnjo minuto druge četrtine se je tako vstopilo z rezultatom 74:65. Jason Kidd je vzel minuto odmora.

Po vrnitvi na parket je Washington zadel met za tri točke, po neuspešnem napadu Indiane pa so sodniki 'spregledali' kar nekaj udarcev, ki jih je dobil Dončić, na koncu pa le zapiskali prekršek nad Irvingom. Ta je zadel prosta meta in pri 70:74 postavil izid prvega polčasa.

Luka je z dobrim metom 11/17 (4/8 trojke, 2/2 prosti meti) zbral 28 točk, v svoji statistiki pa je imel še tri skoke in šest asistenc. Na drugi strani je 20 točk zbral Turner.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s petimi zaporednimi točkami Tyresa Haliburtona. Košarkarji Dallas so zgrešili nekaj polaganj, a so manjši delež k temu prispevali tudi delilci pravice, ki niso opazili udarca po roki Greena, ko je ta skušal zaključiti protinapad. Prednost gostov je tako znova narastla na devet točk.

Po minuti odmora je Dončić zadel za 72:79. Gostje so grešili, a še dvakrat po napadalnem skoku prišli do košev. Razlika je narastla.

Delilci pravice so kasneje Greenu dosodili dve osebni napaki v napadu, prva je bila sicer precej sumljiva. Ob drugi so Avstralcu prisodili celo 'flagrant foul'. Indiana je tako dobila prosta meta, nato pa še žogo s strani. To so gostje izkoristili za 89:74. 

Domači preprosto niso uspeli spraviti žoge skozi obroč, v več kot sedmih minutah so zadeli le dva meta iz igre. Pri zaostanku 18 točk je nato po Dončićevi podaji le zadel Hardaway Jr., Luka pa je v naslednjem napadu poskrbel za 81:94. Kasneje bi lahko s polaganjem še nekoliko približal domačo zasedbo, a se je okroglo usnje zapeljalo po obroču in padlo na napačno stran. Ljubljančan je bil vidno frustriran.

Indiana je v zadnjo četrtino vstopila s 106:88.

Na začetku zadnjih 12 minut je Irving zadel dve trojki, Dončić pa je dvakrat pod košem našel Gafforda, ki mu ni bilo težko zabiti. Dallas se je približal na 13 točk zaostanka.

A obramba domačih je bila še naprej katastrofalna, po štirih minutah zadnje četrtine pa je McConnell prvič na tekmi poskrbel za +20 Indiane. V naslednje pol minute so Mavericks odgovorili s trojko Washingtona in košem Dončića za 106:121. Luka je zbral že 39 točk, do novega trojnega dvojčka pa sta ga ločila le dva skoka.

Nekaj upanja domačim navijačem je z dvema blokadama v obrambi, skokom v napadu in košu vlil Gafford. 

Vendar je na drugi strani pomembno trojko zadel Ben Sheppard. Novinec v sezoni sicer ni blestel, izjema je bila le prva tekma proti Dallasu. V zadnje štiri minute in pol je Indiana vstopila s 131:112.

Precej gledalcev je predčasno začelo zapuščati dvorano, dve minuti pred koncem pa se je vdal tudi Kidd in v igro poslal rezerviste. Končalo se je s 137:120.

Dončić je vknjižil še četrti zaporedni 'triple double'. Ob metu 15/30 (4/13 trojke, 5/6 prosti meti) je zabeležil 39 točk, k temu pa dodal še 10 skokov in 11 asistenc. Irving je dosegel 23, Washington 20, Gafford 16 točk, nihče drug pri Dallasu pa ni presegel meje šestih doseženih točk.

Precej boljše so si 'delo v napadu' razdelili pri Indiani, kar 9 košarkarjev je zabeležilo dvoštevilno število točk: Turner 20 (brez točk v drugem polčasu), Mathurin in Haliburton 19 (15 točk v drugem polčasu), Obi Toppin 14, Pascal Siakam in McConnell 13, Sheppard 12, Jalen Smith 11, Andrew Nembhard pa 10.

Komentarjev 1
  • Idioti 00:29 07.marec 2024.

    A Kida še niso brcni vrit ? Kdaj ga mislijo in čakajo ? Če dobro razmislim , ko ga saj ne bi in bi bil Luka čez poletje in za reprezentanco prost .

Sorodne novice