Šport > Košarka
11057 ogledov

Slovenci potrebujejo čudež

EuroBasket 2022
1/11
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca ob polčasu četrtfinalne tekme s Poljsko zaostaja z 39:58.

Košarkarji Slovenije, branilci evropske krone, napadajo tretjo uvrstitev med najboljše štiri ekipe na stari celini. Prvič jim je to uspelo leta 2009, ko so v četrtfinalu premagali Hrvaško, nato pa izgubili tekmo za finale s Srbijo. V boju za bron je bila takrat boljša Grčija.

EuroBasket 2022 Četrtfinale Šport Ali lahko Sloveniji uspe še drugič zapored?

Drugič so v polfinale napredovali pred petimi leti v Istanbulu, kjer so brez izgubljenega dvoboja kasneje poskrbeli za največji uspeh slovenskega ekipnega športa. Po brezhibnem skupinskem delu je takrat v četrtfinalu padla Latvija, v polfinalu Španija, v finalu pa Srbija.

Luka Dončić Na nož Šport Poljaki zažugali Slovencem: "Če ste pod pritiskom ..."

Poljska je v daljni preteklosti že osvajala medalje na evropskih prvenstvih, a je od zadnjega odličja minilo že 55 let. Z uvrstitvijo v četrtfinale so Poljaki zabeležili največji uspeh na EuroBasketu po letu 1997, ko so prvenstvo končali na sedmem mestu.

Slovenija in Poljska sta doslej odigrali 14 medsebojnih dvobojev, kar 13 so jih dobili evropski prvaki.

Tekma se je začela s ponesrečnim poskusom zabijanja Aleksandra Balcerowskega, nato pa je iz težkega položaja za prve poljske točke poskrbel Michal Sokolowski.  Poljaki so bili razigrani v napadu, iz igre sta bila natančna Mateusz Ponitka in AJ Slaughter, na drugi strani pa je Luke Dončić dvakrat podal pod obroč Mikeu Tobeyju

Dončić je nato zadel tudi sam, s trojko pa se je izkazal Goran Dragić za prvo vodstvo Slovenije (9:6). Poljaki so hitro odgovorili s trojkama Balcerowskega in Ponitke.

Slovenski kapetan je bil odlično razpoložen, pri podaji iz outa pa je znova uprizoril trik, s katerim je na pripravljalni tekmi s Hrvaško ponižal Jaleena Smitha. S podajo samemu sebi si je pripravil odlično izhodišče za novi lahki točki pod obročem.

 | Avtor: Epa Epa
Slovenci so v tem delu prevečkrat zaspali v obrambi, Poljaki pa so v petih minutah dosegli kar 15 točk. Med strelce sta se vpisala tudi Jaka Blažič in Vlatko Čančar, pri Poljakih pa je bil natančen še Aaron Cel.

Po nekaj zaporednih napakah so Poljaki z delnim izidom 5:0 pobegnili na 21:26, zato je selektor Aleksander Sekulić takoj reagiral z minuto odmora. Jaroslaw Ziskowski je pred tem zadel četrto trojko Poljakov na tekmi, po ukradeni žogi pa je uspešen še Slaughter.

Po prekinitvi je Čančar zadel dva prosta meta, sledila pa je nova trojka v režiji Sokolowskega. Ta je imel že trenutek kasneje priložnost za novi točki, a je bil nekoliko nespreten pod obročem.

V pravem trenutku je prvo trojko na tekmi zadel Dončić in postavil končni izid prve četrtine (26:29).

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prva četrtina je bila dobro opozorilo za nadaljevanje tekme, za uvod v drugo dejanje je Dončić podal za alley-oop Čančarju, nato pa v obrambi še zaustavil poljski napad. Pri tem je dobil neprijeten udarec v roko, a je tekmo lahko nadaljeval. Napor slovenskega asa je bil zaman, Slaughter je namreč s trojko povišal prednost na štiri točke (28:32).

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Poljski napad je še naprej deloval kot dobro naoljen stroj, na srečo pa so bili malce nespretni pri zaključevanju, sicer bi bili Slovenci v velikih težavah. Poljaki so v obrambi še naprej "pretepali" Dončića, ki je le stežka prihajal do odprtih metov. 

Po treh sušnih minutah na obeh straneh so Poljaki z delnim izidom 7:0 prvič ušli na dvomestno prednost (29:41). Klemen Prepelič je v napadu "podal" Ponitki, ki je hiter protinapad kronal z zabijanjem. Slovencem so počasi popuščali živci.

Prepelič na parketu ni imel kakšnega posebnega učinka, grešila sta tudi Edo Murić in Aleksej Nikolić. Napake so se kar vrstile. Dragić se je za las izognil nešportni osebni napaki, Dončić je z grimasami na obrazu sedel na klop.

Poljaki so imeli po polovici druge četrtine na računu eno izgubljeno žogo, Slovenci kar sedem! Dragić je prekinil poljski nalet s košem iz igre, v naslednjem napadu pa zgrešil oba prosta meta.

Katastrofalno slovensko obrambo sta kaznovala Aleksander Dziewa in Sokolowski, povsem sam je izza črte zadel še Ponitka. Na drugi strani sta zgrešila Dončić in Blažič, sledila pa je nova trojka Sokolowskega.

"Zdaj se pa moramo vprašati, kaj so naši fantje počeli tri dni. Vedeli so, kakšen nasprotnik jih čaka. Vedeli so, da bodo Poljaki nevarni in motivirani.  Tole, dragi gledalci in gledalke, pa je ža kar sramotno, kar se dogaja v prvih 20 minutah."

Peter Vilfan med prenosom na Pop TV

Slovence, ki so zaostajali v prav vseh statističnih prvinah, so v igri držali samo koši Čančarja. Ponitka je znova zadel za tri, v enaki meri mu je s tveganim metom vrnil Dončić. Slovenija je drugo četrtino izgubila s 13:29!

"Zdaj se Poljaki z našimi že poigravajo. Obrambe praktično ni, pomoči ni. Ena na ena se proti razpoloženim košarkarjem obrambe ne da igrati. Tole niti približno ne izgleda dobro. Kaj dobro, tole je katastrofa!"

Peter Vilfan med prenosom na Pop TV

EuroBasket 2022, četrtfinale:

Slovenija - Poljska 39:58* (26:29, 39:58, -:-)

* - polčas

Več o nadaljevanju tekme si preberite TUKAJ.

Brez polfinala Šport Poljska šokirala Slovenijo, Dončić po poti Giannisa in Jokića
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.