Šport > Košarka
21366 ogledov

Poljska šokirala Slovenijo, Dončić po poti Giannisa in Jokića

EuroBasket 2022
1/61
Saša Despot
Slovenski košarkarji so s porazom proti Poljakom (87:90) obstali v četrtfinalu evropskega prvenstva.

S porazom v četrtfinalu EuroBasketa 2022 so ugasnile sanje o ubranitvi evropskega zlata, za povrhu pa je Slovenija ostala brez boja za medalje. Za varovance Aleksandra Sekulića je bil tokrat usoden katastrofalen prvi polčas, v katerem so si pridelali kar 19 točk zaostanka.

V drugem so ujeli boljši ritem in ob koncu tretje četrtine zaostanek povsem izničilil. Slovenci so na začetku zadnje četrtine povedli in v nekem trenutku celo zapravili priložnost za +6. Poljaki so nato v ključnih trenutkih strnili vrste in na krilih izjemno razpoloženega Mateusza Ponitke, ki je vpisal trojni dvojček, prišli do zgodovinskega uspeha.

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 "Izjemno slabo smo odprli tekmo, Poljaki so začeli zadevati in prišli do visokega vodstva. Slaba obramba nas je privedla tudi do neučinkovite igre v napadu. Vse je šlo v napačno smer. Vseeno smo odigrali fantastično tretjo četrtino, se vrnili v igro, povedli, nato pa spet naredili nekaj nepotrebnih napak, ki so jih Poljaki kaznovali z natančnimi meti. Tekmo smo skratka izgubili v prvem polčasu; Poljska je odigrala najboljšo tekmo na tem prvenstvu, mi pa daleč najslabši polčas. Moram pa poudariti, da za poraz ni kriv en igralec, temveč cela ekipa."

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije

Za Slovenijo je to peti neuspeh v četrtfinalih evropskih prvenstev. Stopničko za vstop med štiri najboljše so preskočili le pred petimi leti v Istanbulu, ko so se na koncu zavihteli do zlate medalje, ter leta 2009 na Poljskem, ko so zasedli četrto mesto.

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Poleg Ponitke (26 točk, 16 skokov, 10 podaj, indeks 41) so pri Poljakih blesteli še AJ Slaughter (16 točk, 6 skokov), Michal Sokolowski (16 točk) in Jaroslaw Ziskowski (14 točk). Pri Slovencih je bil v napadu najbolj razpoložen Vlatko Čančar z 21 točkami (indeks 24), 17 točk je dodal Goran Dragić. Poljaki so v obrambi uspeli zaustaviti Luko Dončića, ki je dosegel 14 točk (5/15 met iz igre, 2/7 za tri), 11 skokov in 7 podaj.

Tekma se je začela s ponesrečnim poskusom zabijanja Aleksandra Balcerowskega, nato pa je iz težkega položaja za prve poljske točke poskrbel Michal Sokolowski.  Poljaki so bili razigrani v napadu, iz igre sta bila natančna Mateusz Ponitka in AJ Slaughter, na drugi strani pa je Luke Dončić dvakrat podal pod obroč Mikeu Tobeyju

Dončić je nato zadel tudi sam, s trojko pa se je izkazal Goran Dragić za prvo vodstvo Slovenije (9:6). Poljaki so hitro odgovorili s trojkama Balcerowskega in Ponitke.

Slovenski kapetan je bil odlično razpoložen, pri podaji iz outa pa je znova uprizoril trik, s katerim je na pripravljalni tekmi s Hrvaško ponižal Jaleena Smitha. S podajo samemu sebi si je pripravil odlično izhodišče za novi lahki točki pod obročem.

 | Avtor: Epa Epa
Slovenci so v tem delu prevečkrat zaspali v obrambi, Poljaki pa so v petih minutah dosegli kar 15 točk. Med strelce sta se vpisala tudi Jaka Blažič in Vlatko Čančar, pri Poljakih pa je bil natančen še Aaron Cel.

Po nekaj zaporednih napakah so Poljaki z delnim izidom 5:0 pobegnili na 21:26, zato je selektor Aleksander Sekulić takoj reagiral z minuto odmora. Jaroslaw Ziskowski je pred tem zadel četrto trojko Poljakov na tekmi, po ukradeni žogi pa je uspešen še Slaughter.

Po prekinitvi je Čančar zadel dva prosta meta, sledila pa je nova trojka v režiji Sokolowskega. Ta je imel že trenutek kasneje priložnost za novi točki, a je bil nekoliko nespreten pod obročem.

V pravem trenutku je prvo trojko na tekmi zadel Dončić in postavil končni izid prve četrtine (26:29).

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prva četrtina je bila dobro opozorilo za nadaljevanje tekme, za uvod v drugo dejanje je Dončić podal za alley-oop Čančarju, nato pa v obrambi še zaustavil poljski napad. Pri tem je dobil neprijeten udarec v roko, a je tekmo lahko nadaljeval. Napor slovenskega asa je bil zaman, Slaughter je namreč s trojko povišal prednost na štiri točke (28:32).

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Poljski napad je še naprej deloval kot dobro naoljen stroj, na srečo pa so bili malce nespretni pri zaključevanju, sicer bi bili Slovenci v velikih težavah. Poljaki so v obrambi še naprej "pretepali" Dončića, ki je le stežka prihajal do odprtih metov. 

Po treh sušnih minutah na obeh straneh so Poljaki z delnim izidom 7:0 prvič ušli na dvomestno prednost (29:41). Klemen Prepelič je v napadu "podal" Ponitki, ki je hiter protinapad kronal z zabijanjem. Slovencem so počasi popuščali živci.

Prepelič na parketu ni imel kakšnega posebnega učinka, grešila sta tudi Edo Murić in Aleksej Nikolić. Napake so se kar vrstile. Dragić se je za las izognil nešportni osebni napaki, Dončić je z grimasami na obrazu sedel na klop.

Poljaki so imeli po polovici druge četrtine na računu eno izgubljeno žogo, Slovenci kar sedem! Dragić je prekinil poljski nalet s košem iz igre, v naslednjem napadu pa zgrešil oba prosta meta.

Katastrofalno slovensko obrambo sta kaznovala Aleksander Dziewa in Sokolowski, povsem sam je izza črte zadel še Ponitka. Na drugi strani sta zgrešila Dončić in Blažič, sledila pa je nova trojka Sokolowskega.

"Zdaj se pa moramo vprašati, kaj so naši fantje počeli tri dni. Vedeli so, kakšen nasprotnik jih čaka. Vedeli so, da bodo Poljaki nevarni in motivirani.  Tole, dragi gledalci in gledalke, pa je ža kar sramotno, kar se dogaja v prvih 20 minutah."

Peter Vilfan med prenosom na Pop TV

Slovence, ki so zaostajali v prav vseh statističnih prvinah, so v igri držali samo koši Čančarja. Ponitka je znova zadel za tri, v enaki meri mu je s tveganim metom vrnil Dončić. Slovenija je drugo četrtino izgubila s 13:29!

"Zdaj se Poljaki z našimi že poigravajo. Obrambe praktično ni, pomoči ni. Ena na ena se proti razpoloženim košarkarjem obrambe ne da igrati. Tole niti približno ne izgleda dobro. Kaj dobro, tole je katastrofa!"

Peter Vilfan med prenosom na Pop TV

Tretja četrtina se je začela z Dončićevo trojko, vendar izraz na njegov obrazu še naprej ni vlival optimizma. Grimase so bile jasen pokazatelj, da zvezdnik Dallasa igra v bolečinah. Poljaki so drugi polčas začeli bolj nervozno, kar je s polaganjem kaznoval še Blažič. Po delnem izidu 5:0 je poljski selektor zahteval minuto odmora. 

Ta jim ni pretirano koristil, že v naslednjem napadu je Sokolowski storil osebno napako v napadu nad Dragićem. Dončić je zgrešil trojko z velike razdalje, Murićev poskus zabijanja pa je blokiral Dziewa. V štirih minutah tretje četrtine je za edine poljske točke poskrbel Cel. 

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri Slovencih je odgovornost prevzel Dragić, dosegel je koš iz igre in zadel dva prosta meta za znižanje na -12 (48:60). S prodom je za prepolovitev zaostanka iz prvega polčasa poskrbel Dončić.

Poljaki so grešili napad za napadom, trojke niso hotele skozi obroč. Murić se je prerinil pod koš in zadel, po podaji Dončića je bil uspešen tudi Tobey. Murić je kmalu zatem moral na klop po pristanku poljskega košarkarja na njegovem kolenu.

"To je Slovenija, kot jo poznamo."

Peter Vilfan med prenosom za Pop TV

Slovenija je z delnim izidom 13:2 prišla na osem točk razlike (52:61). Poljaki so razpadli v napadu (1/10 iz igre), za tri točke je zadel Čančar, takoj za njim še Blažič. Slovenci so uprizorili neverjeten preobrat in se vrnili v igro za zmago.

Nalet Slovenije se je nato nekoliko ustavil, Ziskovski in Slaughter pa sta s prostimi meti Poljski povrnila štiri točke prednosti (60:64). Tik pred iztekom tretje četrtine je s trojko za znižanje poskrbel Blažič.

S košem Dragića je Slovenija prvič po dolgem času povedla (65:64). Z borbeno igro se je v tem delu izkazal Blažič, s košem Čančarja pa so Slovenci povedli za tri (67:64). Poljaki so se lovili v napadu, reševal jih je Ziskowski. Trojko slednjega je takoj izničil Prepelič.

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Balcerowski je zaradi ugovarjanja po dosojeni osebni napaki dobil tehnično, Prepelič, bržkone največji dolžnik prvega polčasa, je prosti met zgrešil, nato pa zadel iz igre. Isti košarkar bi lahko Slovenijo odlepil na +6, a je zgrešil oba prosta meta, zapravljeno priložnost pa je s trojko kaznoval Slaughter (74:73). Sekulić je fante poklical na posvet.

Po premoru je Slaughter spet zadel za vodstvo Poljske, protestiral je Dončić, ki je zahteval korake, dobil pa tehnično napako. Čančar je uspel izenačiti, poljski navijači pa so oživeli po trojki Ponitke.

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Dončić je zgrešil oba prosta meta, nato pa storil še osebno napako. Ker je Slovenija že izpolnila bonus, je imel Ziskowski na voljo proste mete, zadel je enega za prednost štirih točk (76:80). 

Slovencem je počasi zmanjkovalo idej, na silo je poskušal Dragić in se opekel, Poljaki pa so pobegnili na +8 (76:84). Odgovorila sta Dragić in Tobey. Ko je že kazalo na nov prepobrat, pa je na sceno stopil Ponitka. S trojko je prednost spet povišal na sedem točk, po osebni napaki Dragića v napadu pa je zadel še oba prosta meta za neulovljivih +9 (80:89). 

V samo nekaj sekundah so se stvari postavile na glavo. Prepelič je zadel prosta meta, Murić pa trojko. Dva prosta meta je zadel tudi Sokolowski. Čančar je nato ukanil Ponitko in ukradeno žogo podal Dragiću, ki je hitro zadel za 87:90.

Slaughter je po minuti odmora zgrešil za dve točki, v protinapad pa je kreni Prepelič. Ta je poskušal s hitrim metom z razdalje izsiliti vsaj tri proste mete, vendar je sodniška piščalka na veliko presenečenje slovenskih košarkarjev ostala nema.

EuroBasket 2022, četrtfinale:

Slovenija - Poljska 87:90 (26:29, 39:58, 63:64)

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 14
  • SamoResnica 08:13 15.september 2022.

    Imamo vrhunske igralce, pa nesposobni strokovni štab s trenerjem na čelu - ni bil dorasel nalogi. Če bi bil Kokoškov trener, takega rezultata vsekakor ne bi bilo. JBG tekma je tekma in priložnost zamujena.... Od vsega mi je najbolj škoda ...prikaži več Gorana, svaka mu čast, da je reprezentanci dal priložnost, ker če ne bi bilo njega, bi šli domov že veliko prej. RESPECT

  • rd2dmk2 07:22 15.september 2022.

    ja no dragi komentatorji, pred par dnevi ste hvali in častili junake, sedaj pa jih brcate .. če pred tednom dni niste bili spsobni dojeti, da imajo več sreče kot znanja ne se danes repenčit. in ja Luka dončil je ...prikaži več tip z veliko talenta, ampak tako kot ronaldo pri portugalcih je dokazal, da je bolje da ni zraven.. ko mu nekako gre, gre, ko ppa mu ne gre, pa dejanske naredi da celi ekipi ne gre, ne samo njemu. in tako kot portugalci so osvojili lovoriko brez ronalda, bi tudi SLO morala po isti poti.

  • Friderik1950 07:15 15.september 2022.

    Sem že povedal. Preveč denarja zmečemo za profesionalne kolektivne športe. Ljudje se tega ne zavedajo. Raje kot da sami telovadijo, gledajo plačance, ki se podijo za žogo. Butasto, da tekap.