Šport > Košarka
3680 ogledov

Slovenija do pomembne zmage, toda ... Sekulić: "Na to ne morem biti ponosen!"

Slovenija - Izrael Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2025 med Slovenijo in Izraelom v dvorani Bonifika v Kopru.
Slovenija je bila kljub vnovičnemu katastrofalnemu uvodu v tekmo v Kopru boljša tudi od Izraela.

Slovenska košarkarska reprezentanca je z dvema zmaga v prvem ciklu kvalifikacij naredila velik korak k uvrstitvi na evropsko prvenstvo 2025. V Kopru je po Ukrajini danes ugnala še Izrael z 88:79. S stoodstotnim izkupičkom v prvi letošnji reprezentančni akciji je Slovenija potrdila kandidaturo za prvo mesto v skupini, glede na sistem tekmovanja pa ji uvrstitev na eurobasket praktično ne more uiti. Iz slovenske skupine, v kateri je še Portugalska, bodo napredovale tri najboljše ekipe.

Slovenija - Izrael Boj za Eurobasket Šport Slovenci z odmevnim skalpom do ključne zmage v lovu na Eurobasket

Slovenija je do zmage prišla relativno suvereno, čeprav je katastrofalno odprla tekmo ter v prvih osmih minut in pol zmogla komaj dve točki (2:16). Trojke je do tedaj metala 0:11. V drugi četrtini pa je stvari hitro obrnila v pričakovano smer. Dve trojki Leona Strgarja in dva koša Žige Dimca ob osebnih napakah sta začeli napadalni val Slovenije, ki je v 15. minuti že izenačila rezultata (29:29), na odmor pa odšla s tremi točkami prednosti. Zmagovalec je bil več ali manj znan v tretjem delu igre, ki ga je Slovenija odprla z vodstvom 55:41 in končala s prednostjo 65:53.

Čeprav je nato tekmo mirno pripeljala do konca in vpisala zmago, ki na stežaj odpira vrata eurobasketa 2025, pa nekoliko skrbi dejstvo, da je še drugič zapored Slovenija katastrofalno vstopila v tekmo in si takoj priigrala velik zaostanek. Na to je opozoril tudi kapetan in z 21 točkami prvi strelec dvoboja Klemen Prepelič: "Cilj sta bili dve zmagi, ki smo ju dosegli dokaj suvereno. Vseeno si ne smemo privoščiti tako slabih začetkov, ki nam poberejo veliko energije, da se vrnemo v igro," kljub pomembni zmagi ostaja na realnih tleh prvi igralec slovenske reprezentance.

Slovenija - Izrael | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2025 med Slovenijo in Izraelom v dvorani Bonifika v Kopru. Anže Petkovšek

Čeprav je bila Slovenija močno oslabljena, saj so v primerjavi z zadnjim svetovnim prvenstvom manjkali Luka Dončić, Zoran Dragić, Gregor Glas in Aleksej Nikolić, je kljub zgodnejmu zaostanku pokazala velik karakter ter premagala reprezentanco polno zvenečih košarkarskih imen. "Rad bi poudaril, da so za zmago zaslužni prav vsi igralci v reprezentanci, kajti zavedati se moramo, da če se oni ne bi odzvali vabilu selektorja, bi mi težko igrali na velikih tekmovanjih in spremljali Luko Dončića. Kot kapetan te ekipe, bi se rad zahvalil prav vsakemu, hkrati pa sporočil, da si vsak reprezentant zasluži spoštovanje publike, ki je zame vedno najboljša na svetu," je še zaključil slovenski kapetan.

Na nov slab začetek tekme je sicer opozoril tudi selektor Aleksander Sekulić, katerega pa je dosti bolj navdušil odziv njegovih varovancev. "Na začetek tekme ne morem biti ponosen, sem pa zato toliko bolj zadovoljen z reakcijo igralcev na visok zaostanek. Z borbenostjo smo že do odmora izničili razliko, v drugem delu pa igrali kolektivno, si pomagali v obrambi ter bili odlični v napadalnem skoku. To je pomembna zmaga, zanjo pa so v prvi vrsti zaslužni igralci," pa je tekmo ocenil slovenski selektor.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice